V Cairnsu med najboljši gorskimi kolesarji na svetu štirje Slovenci


 • V Cairnsu med najboljši gorskimi kolesarji na svetu štirje Slovenci

  Od srede do nedelje v Cairnsu v Avstraliji poteka svetovno prvenstvo v olimpijskem krosu in spustu za gorske kolesarje. Slovenski selektor Urban Ferenčak je na SP odpeljal četverico tekmovalcev. Tanja Žakelj in Rok Naglič bosta nastopila v olimpijskem krosu, Jure Žabjek in Monika Hrastnik v spustu.

  Ferenčak je na začetku letošnje sezone postavil kriterije za uvrstitev v reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo, izpolnila jih je četverica.

  “Dali smo kriterije, ki so primerni za SP. Na začetku sezone, sem lahko odkrit, nisem pričakoval, da jih bodo štirje izpolnili. Na srečo so jih. To kaže, da gre gorsko kolesarstvo v Sloveniji v pravo smer,” meni Ferenčak, ki je poudaril, da je tudi v ozadju nekaj kandidatov za reprezentančne akcije v prihodnje.

  “Na SP gredo štirje, trije od njih imajo uvrstitev med deset v svetovnem pokalu. Pokazali so, da so se sposobni pripeljati med deset. Na SP bodo vsi najboljši. Če jim je uspelo na svetovnem pokalu, je možnost, da jim uspe tudi na SP,” je optimističen slovenski selektor.

  Najizkušenejša v štiričlanski slovenski odpravi je Žakljeva in od nje selektor pričakuje največ. Nekdanja svetovna prvakinja med mlajšimi članicami in mladinkami je v svoji karieri osvojila vse, kar se osvojiti da, le medalje s SP še nima. Najbližje ji je bila leta 2014, ko je bila na Norveškem četrta. Peta je bila leto kasneje v Južni Afriki, sicer pa ima v članski kategoriji tudi že skupno zmago v svetovnem pokalu ter dva naslova evropske prvakinje.

  Na finalu svetovnega pokala, na zadnji tekmi pred SP, je osvojila 26. mesto, s čimer je malenkost pokvarila boljši vtis s prejšnjih tekem. A tekmovalka iz Ledin nad Idrijo je že večkrat dokazala, da se na največjih tekmah zna zbrati in poseči med najboljše.

  Mlajši član Naglič je v tej sezoni pokazal velik napredek in si prislužil mesto na SP po 23. mestu na svetovnem pokalu v Nemčiji. Žabjek je v letošnji sezoni trikrat končal med prvo petnajsterico, v Švici je bil deseti, kar je najboljši slovenski izid vseh časov na tekmah svetovnega pokala. Hrastnikova je tri letošnje dirke svetovnega pokala končala v prvi deseterici.

  Z izjemo Žakljeve imajo preostali trije Slovenci zelo lepe možnosti, da izboljšajo svoje dosedanje najboljše rezultate na SP. Najboljši slovenski rezultat v spustu v zgodovini SP ima v moški konkurenci Žiga Pandur, ki je bil v Andori pred dvema letoma 24. Žabjek ima sodeč po letošnji sezoni zelo velike možnosti, da dosežek klubskega kolega pri Unior Tools Teamu popravi; do zdaj je bil najboljši lani, ko je v Italiji končal na 30. mestu. Hrastnikova je bila ob debiju pred dvema letoma 18., Naglič je bil najboljši lani na Češkem, ko je končal na 70. mestu.

  Naslova v krosu sicer branita Danka Annika Langvad in Švicar Nino Schurter. Slednji ima za seboj perfektno sezono s šestimi zmagami na šestih dirkah svetovnega pokala in je prvi favorit za zlato, sicer njegovo peto in tretjo zapored. Trenutno si rekordnih pet naslovov deli z velikim tekmecem, Francozom Julienom Absalonom, ki ima sicer devet medalj s SP, dve več kot Švicar.

  V ženski konkurenci je sodeč po letošnji sezoni prva favoritinja zmagovalka svetovnega pokala in evropska prvakinja, Ukrajinka Jana Belomojna. A med favoritinje za medalje sodi precej tekmovalk, saj je večina letošnjih dirk pokazala, da je precej tekmovalk zelo izenačenih. Štiriinštiridesetletna Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa je najboljša gorska kolesarka vseh časov, na SP je osvojila šest medalj, od tega štiri zlate, zbirko pa je zmožna povečati v Avstraliji. Leta 1996, ko je Cairns gostil SP, je že bila prisotna, končala je na 10. mestu.

  V spustu sta lani naslova osvojila Britanca Danny Hart in Rachel Atherton. Slednja mavrično majico nosi od leta 2015, čeprav letos nima tako dobre sezone, kot jo je imela lani, pa še vedno sodi med favoritinje za medaljo. Načrte ji bosta skušali prekrižati Francozinja Myriam Nicole in Avstralka Tracey Hannah, ki je domačinka iz Cairnsa. V moški konkurenci je svetovni pokal osvojil Aaron Gwin, eden najuspešnejših v spustu vseh časov, ki pa na SP medalje sploh še nima.

  Prvenstvo, na katerem bo nastopilo več kot 300 tekmovalcev iz 35 držav, organizatorji pa pričakujejo več kot 20.000 gledalcev, se začne v sredo, a Slovencev ta dan v štafetni dirki ne bo. Prav tako ne bodo tekmovali naslednji dan, ko sta na programu dirki v olimpijskem krosu z mladince in mladinke. Bolj pester bo petek, saj je najprej uradni trening v spustu, zatem pa še dirka v krosu za mlajše članice. V soboto bodo dirkali člani in članice v krosu, v nedeljo pa mladinci, članice in člani v spustu.


  Program Svetovnega prvenstva:

  – sreda, 6. september:
  07.00 štafeta, olimpijski kros

  – četrtek, 7. september:
  05.00 olimpijski kros, mladinke
  03.00 olimpijski kros, mladinci

  – petek, 8. september:
  02.00 spust, razvrstitvena vožnja, mladinci
  03.15 spust, uradni trening, članice in člani
  04.30 olimpijski kros, mlajši člani

  – sobota, 9. september:
  02.00 olimpijski kros, mlajše članice
  04.00 olimpijski kros, članice
  06.30 olimpijski kros, člani

  – nedelja, 10. september:
  01.30 spust, mladinke
  02.00 spust, mladinci
  05.00 spust, članice
  06.00 spust, člani


  (vir: STA)

  Comments are closed.