Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki
Zadnje letošnje kolesarsko svetovno prvenstvo že drugo leto zapored gosti Benečija, a bo štart tokrat še bliže Sloveniji, v Trevisu. V elitni druščini imamo sedem reprezentantov, prvi imeni sta Matej Mohorič in Matevž Govekar.

Poleg Mohoriča in Govekarja bodo v nedeljo, 8. oktobra med elito nastopili še Mihael Štajnar, Robert Jenko, Marko Pavlič, Gregor Matija Černe in Adam Jordan. Že v soboto, 7. oktobra bosta v starostnih kategorijah dirkala Marjetka Conradi (45-49 let) in Uroš Prevc (50-54 let).

Mohorič in Govekar najmočnejša slovenska aduta

Trasa je videti kot nalašč za Mateja Mohoriča, ki pa bo prvič v tej disciplini nastopil brez jasnih pričakovanj. Na prizorišče je odpotoval že danes, tako da bo imel ob sponzorskih obveznostih tudi dovolj časa za spoznavanje s traso. Odlična uvrstitev na lestvici Uci ga postavlja na odličen štartni položaj, ki je v disciplini gravel prvi ključ do uspeha. Štart je namreč običajno eksploziven, odločilne razlike pa lahko ustvari vsako zoženje, zavoj in že najmanjši vzpon. Na dirkanje po makadamu se Matej ni pripravljal namensko, toda njegova spretnost na drseči podlagi ni vprašanje. Odlično formo kaže že celo sezono in z zmago v četrti etapi Dirke po Hrvaški je samo potrdil vrhunskost tudi ob koncu sezone.

Matevž Govekar bo imel precej slabše štartno izhodišče, zato je težko verjeti, da bosta z Matejem dobila priložnost za taktično dirkanje. Po svetovnem prvenstvu v cestni vožnji bo to drugi Matevžev letošnji nastop v zelenem dresu. Dirkanje izven asfalta ima v krvi, saj se je kot kolesar sprva kalil na gorskem kolesu.

Preostala peterica naših

Nad gravlanjem so navdušeni v ekipi mebloJOGI Pro-Concrete, ki so se organizirali v lastni režiji in bodo tudi letos nastopili na prvenstvu za reprezentanco. Mihael Štajnar je prejšnji teden v soboto dirkal na kratkem krosu v Domžalah, v nedeljo na ciklokrosu v Trbižu, v torek na cesti v San Danieleju – pravi borec mešanih veščin torej, ki ga lahko med 20. in 22. oktobrom pričakujemo še na državnem prvenstvu na velodromu. Mimogrede, Štajnar je aktualni državni prvak v ciklokrosu, lani je v Ljubljani suvereno premagal Tadeja Pogačarja.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v gravlanju je bil Štajnar s 45. mestom najuspešnejši Slovenec. Z lanske dirke imata izkušnje še Robi Jenko in Marko Pavlič, prvič pa bo po makadamu dirkal Gregor Matija Černe, ki je letos nase opozoril s skupno zmago na Dirki Beograd–Banjaluka.

Reprezentanco zaokrožuje Adam Jordan, ki je letos pri rosnih dvajsetih zaključil cestno kariero in se resneje lotil gravlanja. Dirko svetovne serije gravlanja La Monsterrato v Piemontu je končal na 41. mestu, evropsko prvenstvo v Belgiji prejšnji teden pa na 69. mestu. Na vseh makadamskih dirkah, ki se jih je doslej udeležil, je imel obilico smole, zato je čas, da se mu stvari poklopijo in odpelje, kot zna.

Conradi in Prevc v starostnih kategorijah

Med članicami žal nimamo predstavnice, zato pa bo čast Slovenk branila v Benečiji Marjetka Conradi, ki bo na svoji prvi gravel dirki nastopila v kategoriji 45-49 let. Morda nima izkušenj z makadamskega dirkanja, vendar pa je med pionirkami generacije slovenskega ženskega kolesarstva, iz katere so izšle tudi današnje reprezentantke. V Glasgowu je Marjetka na dirki veteranskih kategorij osvojila enajsto mesto.

V kategoriji 50-54 let pa bo amaterske vrste v soboto zastopal Uroš Prevc, tudi on bo prvič dirkal na makadamu. V zadnjih tednih se je posvečal predvsem vožnji z gravel kolesom, seveda pa ima bogate izkušnje z amaterskim dirkanjem v seriji gran fondo.

Tereni za resnično vsestranske kolesarje

Po prvih ogledih poročajo tekmovalci o zahtevnejši trasi kot je bila lani. Elitno moško kategorijo čaka na 169 kilometrov dolgi trasi z okoli 1900 metri višinske razlike devet vzponov. Ženske imajo na 140 kilometrov dolgi trasi s slabimi 1700 metri višinske razlike vzpon manj.

Štart bo v Trevisu oziroma nekoliko severneje, pri jezeru Le Bandie, kjer je bilo leta 2008 svetovno prvenstvo v ciklokrosu. Bolj ali manj po ravnini, a z vmesnim vzponom na 30. kilometru se bodo v začetnih 46 kilometrih preselili v Pievo di Soligo. Po prvem prečkanju ciljne črte jih čakata dva različna kroga z ostrimi vzponi, ki deloma potekajo po asfaltu in deloma po makadamskih poteh.

Najtežji je bržkone prav zadnji, na Collagu, ki poteka po makadamu. Dolg je 1,35 kilometra, povprečni naklon je 11,8 %, najtežji pa je 23-odstotni odsek tik pod vrhom. Sledi kratek makadamski spust, še en krajši makadamski vzpon in večidel asfaltiran spust. Od vrha je do cilja pet kilometrov, od tega štirje kilometri ravnine.