BMX

BMX pooseblja igrivost, spretnost, hitrost in atraktivnost.

Nova kolesarska disciplina se je rodila v sedemdesetih letih 20. stoletja na progah za motokros, kjer so otroci z manjšimi kolesi dirkali po vzoru motoristov. Kratica BMX tako pomeni bicycle motocross (MX) oziroma kolesarski motokros. Značilna so kolesa z majhnimi, razen izjemoma 20-palčnimi obročniki. Najstarejša disciplina je BMX race oziroma BMX dirkanje, ki je olimpijska disciplina že od leta 2008. Pozneje se je razvil prosti slog oziroma freestyle z vrsto poddiscplin. BMX prostega sloga v parku je olimpijska disciplina od iger v Tokiu leta 2021.

Prihajajoči dogodki

Discipline

Race

BMX Dirkanje (BMX Race)

Proge z valovi, bandami in skoki so običajno zgrajene iz kombinacije peska in zemlje, vsaj štartni del in zavoji so asfaltirani. Tekmovanje se začne z več moti oziroma kvalifikacijskimi vožnjami, ki se točkujejo. Običajno se naenkrat pomeri osem tekmovalcev. Tekmovalci z največjim številom točk napredujejo v izločilne vožnje, v katerih napredujejo v naslednji krog po štirje (če je na štartu osem kolesarjev).

V Sloveniji potekajo tekmovanja državnega pokala BMX Race Slovenija na progah v Ljubljani in Mariboru.

Freestyle

BMX Prosti slog (BMX Freestyle)

Prosti slog združuje različne discipline, nastope tekmovalcev pa se ocenjuje glede na težavnost izvedb ter kreativnost in iznajdljivost.

Park je olimpijska disciplina BMX-a, pri kateri se trike izvaja na posebej za to zgrajenih skakalnicah, ki omogočajo izvedbo raznih akrobatskih elementov.

Street (ulična vožnja) izkorišča elemenete v urbanem okolju, kot so stopnice, ograje, klopi in korita.

Flatland (parter) je ene vrste balet na kolesu, pri katerem ustvarja kolesar like, ne da bi sestopil. Odvija se na primerno veliki ravni površini.

Vert se izvaja na rampi v obliki črke U, ki je na skrajnih koncih vertikalna (zato vert). To omogoča izvajanje trikov med zelo visokimi skoki in trike na platformi na vrhu vsake strani rampe.

Dirt – trails se odvija na skakalnicah iz zbite zemlje. V primeru dirta se ocenjuje en sam skok, trails pa pomeni več zaporednih skokov.

Rezultati

Rezultati – BMX Race

2024

20. 04. 2024 – BMX Race Ljubljana 1
21. 04. 2024 – BMX Race Ljubljana 2

11. 05. 2024 – BMX Race Maribor 1
12. 05. 2024 – BMX Race Maribor 2

2023
2022

Točkovanje – BMX Race

Rezultati – BMX Freestyle

2022

18. 06. 2022 – Osijek DP moški
18. 06. 2022 – Osijek DP ženske