Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Enduro Trbovlje: Čas je za državno prvenstvo

7. junija, 2023 | Aktualno, Enduro, Enduro DP, Gorsko kolesarstvo

Prav na sredini sezone lov na točke serije SloEnduro presekamo z enajstim državnim prvenstvom v enduru. Prizorišče pa je prvič v koledarju enduro dirk.

Tradicija dirkanja navzdol je v Trbovljah bogata, dolga skoraj četrt stoletja. A z naskokom prva zvrst pri MTB Trbovlje je spust, saj so dirko Downhill Javor tu prirejali že od leta 1999 in se pozneje lotili tudi organizacije dirke na otoku Lošinj, kjer so leta 2018 gostili celo dirko svetovnega pokala. Nad Trbovljami pa še nikdar ni bilo dirke v enduru. A ko so se pri MTB Trbovlje odločili za sezono 2023 kandidirati za organizacijo državnega prvenstva, pri družini SloEnduro nismo kaj dosti razmišljali. Konec koncev so leta 2021 odprli tudi pet trailov s skupnim imenom Javor trails, ki bodo gostili del dirke. Več kot dovolj referenc za izvedbo pomembne dirke!

Državno prvenstvo in kvalifikacije za svetovni pokal

Letos imamo v koledarju dovolj dobrih dirk, da državno prvenstvo prvič v 11-letni zgodovini serije in državnih prvenstev ne bo štelo za točke SloEndura. Naj se tekmovalci brez taktiziranja za nabiranje točk pomerijo za naslove državnih prvakov in kolajne državnega prvenstva, naj pridejo na dirko z le enim ciljem – biti najhitrejši na en pomemben dan v letu.

Razen točk pa bo vse, kar poznate z dirk SloEndura, tudi na državnem prvenstvu. In še več: Enduro Trbovlje bo tudi edina letošnja dirka v Sloveniji, na kateri lahko osvojite točke, ki vodijo do pravice nastopa v svetovnem pokalu v enduru. Ali kot se temu reče po angleško: Enduro Trbovlje je Enduro World Cup Qualifier.

Udeležba

Nekaj tujcev, lačnih točk za mednarodno lestvico, bo že prišlo, kakšen bi morda celo lahko izzval najhitrejše Slovence, a tokrat nas bo bolj zanimalo, kdo se bo potegoval za naslove prvakov. Branilca članskih naslovov z lanske dirke na Kopah prihajata, to sta Tina Smrdel in Vid Peršak. Prvič letos bomo videli Jana Markiča, prvaka iz leta 2019, ki se je letos zavezal dirkanju v Italiji.

Prijave kapljajo počasi, kot ponavadi so odprte do četrtka ob polnoči. na prijavim.se, kjer je objavljen tudi seznam prijavljenih.

Zanimivost: Jan Cimperman, najhitrejši spustaš ekipe MTB Trbovlje, bo nastopil v kategoriji e-bike!

Trasa

Trasa bo potekala na pobočjih Javorja, delno po poteh Javor trails in delno po novih progah, ki so jih posebej za dirko pripravili na širšem območju Svete Planine nad Trbovljami. »To bo pravi enduro, nič po bike parku,« pravi vodja prireditve, izkušeni spustaš in tudi šef proge na dirki v spustu za svetovni pokal Matej Drnovšek. Osrednji prireditveni prostor s pisarno, startom, ciljem, časomerilno službo in podelitvijo, bo pri domu na vrhu Svete Planine, manj kot 20 minut vožnje iz Trbovelj in le malo več iz Zagorja.

Kot je že razvidno iz razpisa, bo dolga trasa s štirimi hitrostnimi preizkušnji dolga 30 kilometrov s 1300 višinskimi metri vzponov in spustov. Na 17 kilometrov dolgi kratki trasi bo 800 višincev plezanja in spuščanja, tekmovalci kategorije U13 pa bodo na svoji 5 kilometrov dolgi trasi morali preplezati 270 višinskih metrov in se pomeriti na dveh hitrostnih preizkušnjah.

Čeprav se za ves teden obetajo plohe in nevihte, se za posebno težke razmere na progah ni bati. Niti na transferjih po makadamskih in asfaltnih cestah. Natančno trasa bo na spletni strani serije SloEnduro objavljena v petek. Podrobnosti o Enduru Trbovlje so objavljene v razpisu

Časi v živo na timing.sportident.com

Dogodek na Facebooku