Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Na sejmu Narava in zdravje tudi kolesarski program

28. oktobra, 2023 | Aktualno, Grbine so fine, Rekreacijsko kolesarstvo

Na sejmu Narava in zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je prejšnji teden Kolesarska zveza Slovenija predstavila s programoma Grbine so fine za otroke in Gremo na kolo za odrasle.

Brezplačni program kolesarskega druženja za otroke Grbine so fine po zaključku tekmovalne sezone ne počiva. Po že tretji sezoni državnega pokala v pumptracku Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije je tako Kolesarska zveza Slovenija obiskala sejem Narava in zdravje. Od četrtka, 19. oktobra do sobote, 21. oktobra so se na Gospodarskem razstavišču otroci ulili osnovnih kolesarskih spretnosti.

Promocija športa in transporta

Slabo vreme v četrtek in petek ni preprečilo veselih kolesarskih uric, tako da so najmlajši premagovali kolesarske izzive v Stekleni dvorani, v soboto pa so se vendarle lahko preselili na prosto. Na poligonu so pod vodstvom usposobljenih inštruktorjev Kolesarske zveze Slovenije vadili osnovne kolesarske  veščine, kot so zavijanje, zaviranje, vožnja z eno roko in vožnja čez grbine. Za brezplačno izposojo koles je poskrbel servis koles Bičikleto.

V četrtek in petek je v dopoldanskem času vladalo veliko zanimanje za kolesarske izzive zlasti med zaključenimi šolskimi skupinami, a je obiskalo poligon tudi nekaj vrtčevskih skupin. Med temi so najpogumnejši sedli tudi na kolesa, ostalim so inštruktorji predstavili pravilno uporabo čelade in jih nagradili z nalepkami pokrovitelja, Telekoma Slovenije.

Otroci so tako na zabaven način spoznali, da je kolesarjenje igra, a obenem tudi resna dejavnost, ki zahteva za varno vožnjo veliko spretnosti. Usvojene veščine bodo prišle prav tudi med opravljanjem kolesarskega izpita in seveda v prometu.

Veliko zanimanje za program Gremo na kolo!

Program Grbine so fine je namenjen učenju prvih kolesarskih obratov, a so se pri stojnici oglasili tudi srednješolci in celo veliko starejši obiskovalci. Mnogi so se preizkusili tudi na poligonu, sicer pa so se spoznali z brezplačnim programom vodene kolesarske rekreacije Gremo na kolo!

Gre za brezplačne kolesarske šole in vodene ture za odrasle, ki jih izvajajo kolesarska društva po vsej Sloveniji. Udeleženci tako pod nadzorom usposobljenih trenerjev, učiteljev in vodnikov bolje spoznajo kolesarski šport, ob tem pa skozi zdravo rekreacijo utrjujejo svoje zdravje in izboljšajo svoje spretnosti za varnejše vsakodnevne vožnje.

Fotografije: Jan Porič