Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Poslovil se je Franc Hvasti, legenda slovenskega kolesarstva

3. novembra, 2023 | Aktualno, Ciklokros, Kolesarstvo

V 80. letu starosti je umrl Franc Hvasti (1944 – 2023). Bil je vrhunski strokovnjak, katerega doprinos k priljubljenosti vrhunskega kolesarstva v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji je neprecenljiv. Bil je častni predsednik Kolesarskega kluba Kranj in častni občan Mestne občine Kranj.

Hvasti je kariero začel kot mladinec kolesarskega kluba Mladost Kranj. Leta 1963 je še kot mladinec osvojil naslov slovenskega prvaka, osem sezon je bil član jugoslovanske reprezentance, leta 1968 pa je osvojil tudi naslov jugoslovanskega prvaka. V letih 1968, 1971 in 1973 je zmagal na dirki za veliko nagrado Kranja, dosegel pa je še več etapnih zmag na dirkah po Jugoslaviji. Leta 1971 je na amaterskem svetovnem prvenstvu v Angliji osvojil drugo mesto.

Med letoma 1972 in 1987 je bil trener Save Kranj, ki je pod njegovim vodstvom postala vodilni jugoslovanski kolesarski klub z naslovi državnega prvaka v vseh starostnih kategorijah. Deloval je tudi kot zvezni trener avstrijske reprezentance. Od leta 1992 je bil direktor kluba Sava Kranj.

Veliko je pripomogel k organizaciji večine slovenskih vrhunskih kolesarskih prireditev. Z njimi imajo danes kolesarski strokovnjaki lažji začetek poklicne poti in športno-pedagoške kariere, zaradi njegove vztrajnosti in organizacijskih sposobnosti je kolesarstvo pri nas med najbolj priljubljenimi športnimi disciplinami.

Leta 1983 prejel Bloudkovo plaketo za tekmovalne in trenerske dosežke v kolesarstvu, lani ga je Borut Pahor odlikoval tudi z državnim odlikovanjem red za zasluge. Leta 2014 pa je s strani Kolesarske zveze Slovenije prejel nagrado za življensko delo.