Vztrajnost, samostojnost in tehnično obvladovanje kolesa.

Gorsko kolesarstvo

Gorsko kolesarstvo je vožnja kolesa po enoslednicah in netlakovanih poteh. Za tak način vožnje je poleg gorskega kolesa potrebna vztrajnost, samostojnost in dobro tehnično obvladovanje kolesa.

PRETEKLI DOGODKI

SVEŽE NOVICE

Razpis za parakolesarskega pilota tandema

Kolesarska Zveza Slovenije in Zveza za Šport Invalidov Slovenije objavlja razpis za iskanje rekreativnega kolesarskega navdušenca, ki bi nastopil kot pilot tandema skupaj s slabovidnim športnikom Janezom Cankarjem. Športnika bi skupaj nastopila v okviru parakolesarske reprezntance na svetovnem pokalu, ob […]

Preberi več

• Licenčni seminar 2022

Spoštovani! Predhodno vas obveščamo, da bo licenčni seminar za strokovne delavce v kolesarstvu (vsi, ki potrebujte licenco, pa niste tekmovalci) potekal v januarju, in sicer v tednu od 17.01. do 22.01.2022.   Ponovno smo za vas pripravili pester izbor predavanj […]

Preberi več

Predstavitev

Gorsko kolesarjenje se lahko izvaja povsod, po poteh za hišo ali na makadamskih cestah. Med najbolj priljubljene oblike spada vožnja po singlcah oz. enoslednicah. To so ozke poti, ki se vijejo čez polja in gozdove in predstavljajo najvišjo obliko gorskega kolesarjenja.

V Sloveniji imamo krovno organizacijo (Kolesarsko zvezo Slovenije), v katero so vključeni klubi in društva (preko 30), ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom. Na leto organizirajo okoli 20 – 30 tekmovanj, ki so v koledarju zveze in se točkujejo za Pokal Slovenije. Gorsko kolesarska reprezentanca se vsako udeleži evropskih in svetovnih prvenstev, na katerih so naši kolesarji že posegli po najvišjih mestih.

Razvoj gorskega kolesarstva

Kolesarjenje izven urejenih poti ni novodobna pogruntavščina, vendar za moderno gorsko kolesarstvo velja, da se je kot športno rekreativna dejavnost pričelo v poznih 60-ih iz zgodnjih 70-ih letih 20.stoletja v ZDA. Med začetnike tega športa uvrščajo več različnih skupin, glavno vlogo ima po mnenju mnogih kalifornijska skupina iz okrožja Marin, ki so jo med drugim sestavljali Joe Breeze, Otis Guy, Gary Fisher in Keith Bontrager. Začeli so z dirkanjem po požarnih poteh in odkrivanjem brezpotij na starih predelanih 'biciklih' z boljšimi zavorami in širšimi gumami. Joe Breeze je kasneje leta 1977 sestavil prvo namensko gorsko kolo, medtem ko je Tom Ritchey izdelal prvi pravi gorsko kolesarski okvir, ki ga je prodajalo podjetje MountainBikes (kasneje se je preimenovalo v Gary Fisher Bicycle Company). Masovna produkcija gorskih koles se je pričela leta 1981 s serijo Specialized Stumpjumper in Univega Alpina Pro leta 1982. Prvo tekmovanje je leta 1980 potekalo v kraju Marin County v Kaliforniji. Zaradi svoje atraktivne narave in velike mere adrenalina, ki je prisoten tako na strani tekmovalcev, kot gledalcev, se je ta veja kolesarstva zelo hitro razširila po celem svetu. Prvo državno prvenstvo v gorsko kolesarskem dirkanju na katerem je zmagal Ned Overend, so organizirali leta 1985 v Ameriki. Gorsko kolesarstvo - disciplina kros je olimpijski šport od leta 2000, BMX pa od leta 2008.

Kako pa pri nas?

Prve članke o gorskem kolesarstvu je v letih 1983 in 1984 objavljal Avto Magazin. BG (Bajkerski glasnik) je prvo in edino internetno kolesarsko glasilo, ki od leta 1999 nastaja izpod rok Andreja Dekleve, ki je med drugim ustanovil prvi slovenski mtb klub in organiziral mariborski svetovni pokal v spustu (1999-2002).

K razvoju gorskega kolesarstva na Slovenskem je veliko pripomogel Marko Paternu, avtor vodnika Strme Kolesnice iz leta 1997, v katerem je temeljito obdelal 105 zahtevnih gorskokolesarskih tur, ki jih je s svojo ekipo prevozil v prvi polovici 90-ih let. (kmalu sledi dopolnitev)

Člani Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX

Jan Starman, predsednik

Matjaž Budin, član

Tilen Frank, član

Miha Jakopič, član

Luka Novinec, član

Primož Štrancar, član

Andrej Fideršek, predstavnik sodniške organizacije

Dejan Nemeček, predstavnik sodniške organizacije

Selektor Olimpijski kros Matjaž Budin

Selektor spust Sebastjan Zmrzljak

Selektor 4-kros Klavdij Blažko

Selektor Enduro Sebastjan Zmrzljak

Selektor BMX Uroš Klauž

ČLANI

REPREZENTANCE

Vsi člani reprezentance

POSTANI ČLAN

PIŠITE NAM

Kontaktirajte nas

Želite postati član ali imate dodatna vprašanja?

Kontaktni podatki

Kolesarska zveza Slovenije

Kolesarjenje in kolesarstvo v naši državi je postalo pravo množično gibanje. Vedno več nas je, ki sedemo na kolo, ne le zaradi treningov in tekmovanj, ampak tudi zaradi rekreacije, kvalitetnega načina življenja, druženja in ne nazadnje tudi zaradi naših vsakodnevnih potreb.

Na Kolesarski zvezi Slovenije (KZS) želimo vse kolesarje in ljubitelje kolesarstva združiti v skupnem sistemu članstva KZS, v katerega boste vključeni vsi imetniki članskih izkaznic KZS, kar je v sistemu članstva KZS novost, in imetniki licenc KZS.

• Phone:

Ime in priimek (obvezno)