Vztrajnost, samostojnost in tehnično obvladovanje kolesa.

Gorsko kolesarstvo

Gorsko kolesarstvo je vožnja kolesa po enoslednicah in netlakovanih poteh. Za tak način vožnje je poleg gorskega kolesa potrebna vztrajnost, samostojnost in dobro tehnično obvladovanje kolesa.

PRETEKLI DOGODKI

SVEŽE NOVICE


 • Vabilo k sodelovanju: koordinatorji slovenskih pokalov

  SI ŽELIŠ RAZVIJATI GORSKO KOLESARSTVO V SLOVENIJI? SI DINAMIČEN(NA), POLN IDEJ TER POZNAŠ GORSKOKOLESARSKA TEKMOVANJA V SLOVENIJI? Odbor za Gorsko Kolesarstvo pri Kolesarski Zvezi Slovenije vabi k sodelovanju KOORDINATORJE POKALOV za naslednje gorsko kolesarske discipline: OLIMPIJSKI KROS – SloXcup SPUST – […]

  Preberi več

 • Kolesarska kartica

  Spoštovani Obveščamo vas, da smo na Kolesarski zvezi posodobili sistem naročanja kolesarskih kartic. Kartico lahko naročite na spodnji povezavi, njena veljavnost je eno leto od datuma naročila. Vloga za kolesarsko kartico

  Preberi več

 • Obrazci za prijavo prireditev 2022

  V spodnjih povezavah najdete obrazce za prijavo dirk v koledar prireditev 2022. Rok za prijavo je 3. december 2021. Cestno: 2022 Obrazec za prijavo prireditve_cestno kolesarstvo_OCK_2022 Gorsko: 2022 Obrazec za prijavo prireditve_gorsko kolesarstvo_BMX_OGK_2022 OMR: 2022 Obrazec za prijavo amaterskih in […]

  Preberi več

Predstavitev

Gorsko kolesarstvo je vožnja kolesa po enoslednicah in netlakovanih poteh. Za tak način vožnje je poleg gorskega kolesa potrebna vztrajnost, samostojnost in dobro tehnično obvladovanje kolesa.

Gorsko kolesarjenje se lahko izvaja povsod, po poteh za hišo ali na makadamskih cestah. Med najbolj priljubljene oblike spada vožnja po singlcah oz. enoslednicah. To so ozke poti, ki se vijejo čez polja in gozdove in predstavljajo najvišjo obliko gorskega kolesarjenja.

V Sloveniji imamo krovno organizacijo (Kolesarsko zvezo Slovenije), v katero so vključeni klubi in društva (preko 30), ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom. Na leto organizirajo okoli 20 – 30 tekmovanj, ki so v koledarju zveze in se točkujejo za Pokal Slovenije. Gorsko kolesarska reprezentanca se vsako udeleži evropskih in svetovnih prvenstev, na katerih so naši kolesarji že posegli po najvišjih mestih.

Razvoj gorskega kolesarstva

Kolesarjenje izven urejenih poti ni novodobna pogruntavščina, vendar za moderno gorsko kolesarstvo velja, da se je kot športno rekreativna dejavnost pričelo v poznih 60-ih iz zgodnjih 70-ih letih 20.stoletja v ZDA. Med začetnike tega športa uvrščajo več različnih skupin, glavno vlogo ima po mnenju mnogih kalifornijska skupina iz okrožja Marin, ki so jo med drugim sestavljali Joe Breeze, Otis Guy, Gary Fisher in Keith Bontrager. Začeli so z dirkanjem po požarnih poteh in odkrivanjem brezpotij na starih predelanih 'biciklih' z boljšimi zavorami in širšimi gumami. Joe Breeze je kasneje leta 1977 sestavil prvo namensko gorsko kolo, medtem ko je Tom Ritchey izdelal prvi pravi gorsko kolesarski okvir, ki ga je prodajalo podjetje MountainBikes (kasneje se je preimenovalo v Gary Fisher Bicycle Company). Masovna produkcija gorskih koles se je pričela leta 1981 s serijo Specialized Stumpjumper in Univega Alpina Pro leta 1982. Prvo tekmovanje je leta 1980 potekalo v kraju Marin County v Kaliforniji. Zaradi svoje atraktivne narave in velike mere adrenalina, ki je prisoten tako na strani tekmovalcev, kot gledalcev, se je ta veja kolesarstva zelo hitro razširila po celem svetu. Prvo državno prvenstvo v gorsko kolesarskem dirkanju na katerem je zmagal Ned Overend, so organizirali leta 1985 v Ameriki. Gorsko kolesarstvo - disciplina kros je olimpijski šport od leta 2000, BMX pa od leta 2008.

Kako pa pri nas?

Prve članke o gorskem kolesarstvu je v letih 1983 in 1984 objavljal Avto Magazin. BG (Bajkerski glasnik) je prvo in edino internetno kolesarsko glasilo, ki od leta 1999 nastaja izpod rok Andreja Dekleve, ki je med drugim ustanovil prvi slovenski mtb klub in organiziral mariborski svetovni pokal v spustu (1999-2002).

K razvoju gorskega kolesarstva na Slovenskem je veliko pripomogel Marko Paternu, avtor vodnika Strme Kolesnice iz leta 1997, v katerem je temeljito obdelal 105 zahtevnih gorskokolesarskih tur, ki jih je s svojo ekipo prevozil v prvi polovici 90-ih let. (kmalu sledi dopolnitev)

Člani Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX 

Jan Starman, predsednik
Miha Jakopič, član
Gregor Dimic, član
Tilen Frank, član
Matjaž Budin, član
Tadej Ergaver, član

............................, predstavnik sodniške organizacije

Matjaž Budin, selektor

ČLANI

REPREZENTANCE

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

 • Janez Novak

  Janez Novak

  KD Rog

Vsi člani reprezentance

POSTANI ČLAN

PIŠITE NAM

Kontaktirajte nas

Želite postati član ali imate dodatna vprašanja?

Kontaktni podatki

Kolesarska zveza Slovenije

Kolesarjenje in kolesarstvo v naši državi je postalo pravo množično gibanje. Vedno več nas je, ki sedemo na kolo, ne le zaradi treningov in tekmovanj, ampak tudi zaradi rekreacije, kvalitetnega načina življenja, druženja in ne nazadnje tudi zaradi naših vsakodnevnih potreb.


Na Kolesarski zvezi Slovenije (KZS) želimo vse kolesarje in ljubitelje kolesarstva združiti v skupnem sistemu članstva KZS, v katerega boste vključeni vsi imetniki članskih izkaznic KZS, kar je v sistemu članstva KZS novost, in imetniki licenc KZS.

 • Phone:

  Ime in priimek (obvezno)

  E-mail (obvezno)

  Zadeva

  Sporočilo