Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloEnduro Grozni: Finale ta konec tedna v Grožnjanu

27. septembra, 2023 | Aktualno, Enduro, Gorsko kolesarstvo, SloEnduro

Jaz rečem »finale serije SloEnduro«, ti rečeš? Grožnjan! Za konec sezone gremo spet v srednjeveško mestece nad Istro, loviti razglede do morja, zadnje trenutke poznega poletja in stezice, ki se z grebena stekajo v dolino Mirne.

Le dvakrat v desetih letih smo Grožnjan (v seriji je manjkal le prvo leto) prestavili na začetek sezone, sicer pa je SloEnduro Grozni standardni finale. Da, ta konec tedna, 30. septembra in 1. oktobra, je pred nami deseta izvedba dirke v Grožnjanu!

Za naslove gre

Letos se z alternativnega prizorišča na športnem igrišču vračamo na trg v mesto, ob dvorano, v kateri domuje pisarna dirke s prijavno službo. Start v nedeljo od 9.30 dalje.

Na dolgi trasi nas čakajo štiri hitrostne preizkušnje, katerih podrobnosti razkrijemo v petek. Vreme bo dolgočasno, sonce in okoli 25 stopinj.

Naslovi državnih prvakov so seveda pomembni tudi v enduru, a morda ima še vedno večjo težo naslov skupnega zmagovalca v seriji SloEnduro. Kdo bo pokalni prvak za 2023?

Brat in sestra Smrdel imata naslove skoraj v žepu

V absolutni moški razvrstitvi ima kar nekaj točk prednosti branilec naslova Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), ki je na šestih dirkah oziroma v štirih nastopih zbral 1350 točk. Tako vodi 240 točk pred drugouvrščenim klubskim kolegom Jernejem Kavčičem. 80 točk manj ima tretjeuvrščeni David Ivartnik (Golovec trails). V boj za skupne stopničke se z lahkoto vmešata še Nejc Huth (Energijateam.com) s četrtega in Tim Krašovec (Wolf Racing Team) s petega mesta, pa še mladinca Miha Jerkič (KK Črn trn) in Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team) sta povsem blizu. Sedmerica realno za stopničke.

Za svoj tretji zaporedni naslov mora Smrdel v primeru Kavčičeve zmage zasesti vsaj osmo mesto, v primeru Ivartnikove pa najmanj 25. mesto.

Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) ima naslov že v žepu, za drugo mesto bi se lahko še udarili Maja Vojska (MBK Črni Vrh) in Maša Komel (KK Črn trn).

Za članski naslov je podobno kot za skupnega, malce tesneje bi lahko šlo pri mladincih, kjer ima Jerkič 170 točk manj od Polovšaka, a tudi tu bi moralo iti Korošcu kaj hudo narobe, da bi izpustil skupno zmago.

V mlajših kategorijah

Pri mlajših mladincih razlika med vodilnim Anžetom Kofjačem (KK Završnica) in drugouvrščenim Ianom Laharnarjem (Kamplc Racing Team) znaša 200 točk, še 100 točk zadaj je tretjeuvrščeni Blaž Stres (Kamplc), ki pa mu za vrat diha Juš Ažman (Završnica) s 50 točkami zaostanka. Na lestvici kategorije U17 je neverjetnih 68 tekmovalcev!

Pri mlajših mladinkah je Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team) doslej osvojila prav vse točke, ki so bile na voljo, tako bi se lahko šla v Istro tudi sončit, na varni razdalji ji sledita Ana Inkret (Calcit Bike Team) in Neža Štern (MTB klub Kranj).

Amaterske in veteranske kategorije

Vroče bi lahko bilo med amaterji, kjer ima vodilni Žiga Šemrov (ŠKD Super Potencial) 70 točk prednosti pred zmagovalcem zadnjih dveh dirk Nejcem Šikmanom (ŠD Grabit).

Veterani? Marko Fink je že prislužil Zverinicam naslov v master 1, Grega Nagode (Energijateam.com) je precej varen na vrhu v master 2, Martin Brus (Kamplc) pa je že poleti lahko slavil v master 3.

V kategoriji dečkov U15 Jakob Praček (Kamplc) le teoretično lahko zapravi skupno zmago, Vita Vaner (DGK Pohorje – Spank Team) je nepremagljiva pri deklicah. Pri dečkih U13 je že prvak Tjaž Stres (Kamplc), za drugo mesto pa se lahko pomerita Gal Palčič (Rajd Ljubljana) in Nikolaj Vukojević (Golovec trails). Eva Podvornik (zdaj MTB klub Kranj) je že vso sezono brez tekmic pri deklicah U13.

In druga konkurenca

Kot ponavadi bodo tudi prišli »krasti točke« in morda premešati razplet tudi takšni, ki sami niso na vrhu lestvice. Recimo Slovak Luboš Stano (MTBiker), 4. iz Ajdovščine, hrvaški prvak v olimpijskem krosu Fran Bošnjak (BBK Šišmiš) ter dvojica iz ŠKTD Avče – specialni povratnik Kristjan Medvešček, prvi zmagovalec Grožnjana in letos tretji iz Ajdovščine, in zmagovalec serije Triveneto Jan Markič.

Prijave se šele nabirajo, odprte so do četrtka do polnoči!

SloEnduro Grozni – razpis in prijave

Dogodek na Facebooku