Velika nagrada Gorenjske

Velika nagrada Gorenjske powered by I Feel Slovenia

21. maja, 2023

​Mednarodna kolesarska dirka, 1.2. UCI nivoja. Po lanski uspešni 2. izvedbi te dirke, ki je nastala po odmevnem državnem prvenstvu s ciljem na Krvavec, smo letos pripravili novo, še bolj razgibano traso.

Start dirke bo že tradicionalno pri Termah Snovik pri Kamniku, od koder se bodo kolesarji v zaprti vožnji odpravili proti centru mesta Kamnik, kjer opravijo dva kroga mimo Komende in Tunjice, v centru Kamnika pa se bodo pomerili za točke na letečem cilju. Pot jih nato pelje do Cerkelj na Gorenjskem, kjer se bodo ob 2. in 3 prehodu skozi center prav tako pomerili za točke na letečem cilju. Od tu pa jih do cilja na Zatrniku čaka še pot skozi Preddvor do Tržiča, kjer se bodo za točke na gorskem cilju pomerili na vzponu na Brezje, nadaljujejo mimo Prešernove hiše v Vrbi in Blejskega Vintgarja v Gorjah. Še pred zadnjim vzponom do smučišča na Zatrniku, pa jih čaka še gorski cilj na Kočno.

Trasa je dolga 145,3 km in še 9,4 km zaprte vožnje do kilometra 0. Če je bila prejšnja trasa bolj po okusu sprinterjev, pa je letošnja izvedba bolj po okusu hribolazcev oziroma specialistov za klance. Odločilen bo zaključni vzpon do Zatrnika, ki je dolg približno 5 km s povprečnim naklonom 6,8%, maksimalen naklon pa doseže tudi 14%.

Tudi to dirko bomo, v sodelovanju z I Feel Slovenia, prenašali v živo preko internetnega prenosa in s tem omogočili vsem kolesarskim navdušencem, da v živo spremljajo tudi ta nižji nivo in razvoj mladih nadobudnih slovenskih kolesarjev. Na dirki bo nastopilo približno 25 ekip iz osrednje Evrope, od tega 5 slovenskih in 170 kolesarjev iz približno 30 držav.

BILTEN