Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Žan Pahor 5. na dirki UCI Junior na Elbi

8. aprila, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, Team Slovenija |

Za mladinsko reprezentanco v olimpijskem krosu je prva reprezentančna dirka. Na legendarnem prizorišču v Capoliveriju je bila Hana Kranjec Žagar 12., med fanti je Blaž Kavčič na 34. mestu ostal brez točk, Žan Pahor pa se je izkazal s petim mestom in stopil na oder za najboljše.

Pred drugo od petih dirk v pokalu Internazionali d’Italia so se mladinke in mladinci pomerili na dirki, ki je štela za serijo UCI Junior. Zaznamovala sta jo jutranji mraz in tehnično zahtevna proga s strmimi vzponi.

Pahor odlično, Kavčič z defektom

Fantje so štartali že ob devetih zjutraj, ko je bilo na Sredozemskem otoku še pasje hladno. Oba naša predstavnika imata letos za pasom že vsak po eno zmago z dirk C1. Žan Pahor je zmagal na prvi dirki SloXcup v Vrtojbi, Blaž Kavčič pa v na istrski klasiki Premantura Rocky Trails.

Pahor, sicer serijski zmagovalec dirk slovenskega pokala v vseh deških in zdaj mladinskih kategorijah, je sicer štartal nekoliko slabše, potem pa skozi dirko pridobil okoli petnajst mest in si prislužil čeden šopek za peto mesto. »Strmi klanci mi sicer ne ležijo, a mi je bila proga všeč,« je povedal po dirki. Z dragocenimi 40 točkami UCI bo imel na naslednjih močnih dirkah boljši štartni položaj.

Kavčič pred prvo dirko v tako močni konkurenci ni imel visokih pričakovanj. »Vremenski pogoji so bili zaradi mraza na štartu kar zahtevni in imel sem tudi že boljše noge,« je priznal samokritično in sprva pozabil omeniti, da je imel v tretjem krogu defekt. V tehnični coni mu je vodja odprave Simon Erjavec sicer prednji obročnik hitro zamenjal, a je verjetno šlo po zlu kar nekaj mest.

Hana navdušena nad progo

Že devetič v tej sezoni je štartala Hana Kranjec Žagar. Iz druge vrste je začela dobro in se prebijala v deseterico, v zadnjem krogu pa zaradi bolečin v hrbtu popustila in končala na 12. mestu – dve mesti bolje kot prejšnji teden v Nallsu, kjer je dirkala v klubskem dresu. »Proga mi je zelo všeč, ker je tehnično zahtevna in čisto po mojem okusu, zato se veselim vrnitve na Elbo naslednje leto,« se je na koncu pošalila. Prihodnje leto bo sicer že prestopila v višjo kategorijo.

V klubski režiji je nastopila med članicami še Vita Movrin (Trinx Factory Team), ki je imela na terenu povsem drugačne občutke: »Proga mi ni všeč oziroma, naj se izrazim drugače, predstavljala mi je kar nekaj strahu, ki pa se na koncu ni izkazal za čisto realnega.« Po dobrem štartu je imela tehnične težave, a je pošteno povedala, da noge niso bile prave. Kljub nezadovoljstvu se domov vrača vesela, da je dirko kljub vsem težavam končala na 17. mestu.

Mladinsko reprezentanco čaka v maju nastop v Novem mestu, kjer bo ob članskih dirkah za svetovni pokal potekala tudi dirka serije UCI Junior.