Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

20Chocolate Downhill Cup: Na DH Sor’ca smo dobili nove državne prvake v spustu

11. julija, 2023 | 20chocolate Downhill Cup, Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Spust, Spust DP |

V članski konkurenci je Luka Berginc osvojil svoj drugi naslov državnega prvaka, Monika Hrastnik že sedmega. Še bolj napeti razpleti v mlajših kategorijah.

Kaj je lepšega kot dirka v gorah, ko se dolina kuha v poletni vročini?! Soriška planina je bila minuli konec tedna idealno pribežališče za tekmovalce na gorskih kolesih. Ne le za udeležence druge dirke slovenskega pokala v spustu 20chocolate Downhill Cup, hkrati državnega prvenstva v spustu, ki so spuščali po progi Žvau nekako med 1530 in 1280 metri nad morjem. V soboto je bila namreč tam tudi dirka slovenskega pokala v krosu SloXcup. Vikendov, ki združijo več disciplin gorskega kolesarstva, bi vsekakor lahko bilo več! Na Soriško planino je prišlo nekaj manj kot 120 tekmovalcev v spustu in 150 v krosu.

Idrsko proti Kobaridu – 2 proti 2

Luka Berginc (DH Visit Pohorje) iz Idrskega je že z drugim mestom na prvi dirki evropskega pokala na Lošinju in zmago prejšnji teden na prvi dirki pokala 20chocolate Downhill Cup na Peci napovedal, da branilcu naslova članskega državnega prvaka, njegovemu sosedu in prijatelju iz Kobarida Žaku Gomilščku (Wolf Racing by Wheelbase), na letošnjem prvenstvu ne bo lahko braniti zastave na levem rokavu, ki v spustu (in enduru) označuje državnega prvaka. Letošnje prvenstvo je bilo tretje leto zapored na Soriški planini. Lani je zmagal Gomilšček, pred dvema letoma Berginc. Še leto prej, leta 2020, je Gomilšček v Mariboru osvojil svoj prvi naslov. V odsotnosti poškodovanega Jureta Žabjeka (Unior Sinter Factory Racing) sta bila prva favorita za naslov.

Gomilšček je bil letos manjša uganka, saj je po potepanju po Novi Zelandiji na stari celini le dvakrat (neuspešno) nastopil v kvalifikacijah svetovnega pokala. Poleg tega je v novi ekipi in na novem kolesu.

Berginc je svojo hitrost pokazal že v razvrstitvenem nastopu in se edini spustil pod mejo dveh minut in pol. Lanski zmagovalni čas Gomilščka je znašal 2 minuti in 34 sekund in čeprav je zaradi vsakoletnih sprememb na progi čase težko primerjati, je bilo jasno, da bo Berginčev čas 2:29,09 merilo tudi za finalno vožnjo. Gomilšček je na drugem mestu zaostajal za dobre 4 sekunde, tretji najhitrejši je bil gost z Nove Zelandije, član ekipe Wolf Racing by Wheelbase Finn Hawkesby-Browne (+7,05), seveda izven konkurence državnega prvenstva, četrti pa lani srebrni z DP Jan Cimperman (MTB Trbovlje) s 7,54 sekunde zaostanka.

Podobno se je razpletla finalna vožnja. Cimperman je povedel, a le za drobec sekunde popravil svoj dosežek iz razvrstitvene vožnje. Jasno je bilo, da bo dovolj vsaj za bronasto kolajno, saj sta bila na progi ali na startu poleg Novozelandca le še dva kandidata. Hawkesby-Browne je Cimpermana prehitel za dve stotinki manj kot sekundo, nato pa je Gomilšček pridrvel v cilj pod manj kot dvema minutama in pol: 2:29,60! Še vedno malo počasneje od Berginca v razvrstitvenem nastopu. Berginc pa je kot zadnji na progi svoj čas še bistveno popravil na 2:26,46 in se tako veselil svojega drugega naslova državnega prvaka.

Sedmi naslov Monike Hrastnik

Monika Hrastnik, po licenci klubska kolegica Luka Berginca v DH Visit Pohorje, v svetovnem pokalu pa članica ekipe Dorval AM Commencal, je s svojim sedmim naslovom državne prvakinje postala najuspešnejša udeleženka v 32-letni zgodovini državnih prvenstev v spustu.

Številka pet z lestvice Mednarodne kolesarske zveze ni imela prave konkurence, kar pa ne pomeni, da se tekmice niso potrudile. Državna prvakinja v enduru Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) je za srebrno kolajno v finalu za Moniko zaostala 13 sekund, tretjeuvrščena Katarina Primožič (ŠD BATT) le sekundo več. Ker Katarina nastopa z enodnevno licenco, je šel bron državnega prvenstva mlajši mladinki Ani Inkret (Calcit Bike Team).

Napeto pri mladih

Dirke v mlajših kategorijah so bile izredno napete, polne preobratov in majhnih razlik. Med mladinci je Maj Babačič (Calcit Bike Team) za naslov prvaka za 2,34 sekunde ugnal Miha Jerkiča (KK Črn trn), ki je bil najhitrejši v razvrstitvenem nastopu, a v finalu ni uspel popraviti svojega dosežka. S tretjim mestom je presenetil Maks Oblak (ŠD Supersnurf) in to z le dvema stotinkama sekunde prednosti pred četrtouvrščenim Ninom Popovićem (Rajd Ljubljana).

V kategoriji mlajših mladincev do 17 let je Ažbe Kalinšek (Wolf Racing by Wheelbase) leto dni po zmagi na tej progi v kategoriji U15 zmagal z veliko prednostjo in s časom, ki bi mu prinesla bron med člani! Po razvrstitvenem nastopu sicer ni kazalo tako, saj je z dvema padcema in zaostankom 14 sekund končal na 9. mestu. Po njegovem dosežku v finalu pa je bilo jasno, da ima velike možnosti, da ga s sedeža vodilnega ne vzdigne nihče od preostale osmerice. Na koncu je drugouvrščeni Juš Ažman (KK Završnica) zaostal za 10 sekund, tretjeuvrščeni Matej Osolin (Calcit Bike Team), najhitrejši iz razvrstitvenega nastopa, pa z zagozdeno verigo že od starta 11 sekund in pol.

Veterani in amaterji

Daleč najhitrejši veteran dneva je bil branilec naslova Boštjan Volf (Wolf Racing by Wheelbase), sledila sta Rožle Mesec (Golovec trails) in Matjaž Rupar (Rajd Ljubljana).

Med amaterji, ki so bili tokrat najštevilčnejša kategorija, je bil najhitrejši Tilen Ferk (ŠD BATT), naslov državnega prvaka je šel drugouvrščenemu in licenciranemu Andreasu Vidoviču (DGK Pohorje – Spank team).

V kategoriji dečkov do 15 let je zmagal lanski zmagovalec iz U13 Jakob Praček (Kamplc Racing Team) in to z le 66 stotinkami prednosti pred drugouvrščenim Svitom Kunavrom Smolkovičem (MTB klub Kranj Scott Team), tretji je bil Gabriel Nosan (Calcit Bike Team).

V najmlajši kategoriji dečkov do 13 let pa so si stopničke razdelili Gal Palčič, ki je zasedel najvišjo, Gal Novak (oba Rajd Ljubljana) na drugi in Nikolaj Vukojević (Golovec trails) na tretji.

Najmlajši

V kategoriji dečkov do 15 let je zmagal lanski zmagovalec iz U13 Jakob Praček (Kamplc Racing Team) in to z le 66 stotinkami prednosti pred drugouvrščenim Svitom Kunavrom Smolkovičem (MTB klub Kranj Scott Team), tretji je bil Gabriel Nosan (Calcit Bike Team).

V najmlajši kategoriji dečkov do 13 let pa so si stopničke razdelili Gal Palčič, ki je zasedel najvišjo, Gal Novak (oba Rajd Ljubljana) na drugi in Nikolaj Vukojević (Golovec trails) na tretji.

Naslednjič v septembru

Odličen dvojni dirkaški vikend na Soriški planini je za nami, hvala Turističnemu centru Soriška planina ter društvu MTB Železniki in tudi drugemu klubu KK Završnica, ki so priredili kros in priskočili na pomoč tudi pri izvedbi spusta. Gostitelji so v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in programom Gremo na kolo! poleg dirke izvedli tudi brezplačne ture in prevoze kolesarjev.

Na tretji dirki serije 20chocolate Downhill Cup se vidimo 24. septembra na Sljemenu nad Zagrebom. Podrobnosti sledijo na www.sloveniadownhillcup.si/dirke.

Fotografije Jure Gasparič