Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloXcup: Uspešna premierna dirka v kratkem krosu na Soriški planini

10. julija, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup, XCC

Soriška planina je že znano prizorišče dirk v spustu, letos pa so dan pred državnim prvenstvom v tej disciplini MTB Železniki in Soriška planina Alpventure v sodelovanju s KK Završnica prvič pripravili kratki kros za kategorije SloXcup mladi, a tudi za amaterje, veterane in kategorijo open.

Pred nedeljskim državnim prvenstvom v spustu, ki je tudi druga letošnja dirka serije drćavnega pokala 20chocoate Downhill Cup, so se torej v soboto na istem prizorišču srečali spustaši, ki so imeli uradni trening, in tekmovalci v krosu. V sicer vročem dnevu so bile temperature na vrhu Soriške planine znosne, v senci je bilo gledalcem skoraj nekoliko hladno, tekmovalcem pač ne.

Presenečenja na tehničnem poligonu

Zaradi evropskega prvenstva mladincev in mlajših članov v portugalski Anadii so bile razpisane le kategorije pokala SloXcup mladi ter dirke amaterskih in veteranskih kategorij. Ostali so lahko na generalki pred vrhuncem domače sezone, državnim prvenstvom v olimpijskem krosu, preizkusili formo v kategoriji open. Vsega skupaj je nastopilo je tako nastopilo 145 tekmovalk in tekmovalcev.

Kot običajno so deške in dekliške kategorije do vključno U13 letos že petič najprej pokazale svoje spretnosti na tehničnem poligonu. Prvič je bil pripravljen na makadamski podlagi. Ta je predstavljala tekmovalcem nekaj več težav zlasti pri kroženju in odlaganju žogice na stojalo, sicer dobro znani vaji, ki pa se je letos pojavila prvič.

Kategoriji U11 in U13 sta tudi prvič skakali v obroče, vaja se je izkazala za precej zahtevno. Spet so bile vključene gugalnice, prvič pa skinny slalom, vožnja po dvignjeni, precej ozki leseni površini. Tehnični poligon bo seveda tudi del državnega prvenstva prihodnji teden v Kotečniku!

Proga težja, kot je bila sprva videti

KK Završnica in MTB Železniki so pripravili hitro progo za kratki kros. Kategoriji U7 in U9 sta nastopili na krajšem, slabih 600 metrov dolgem krogu, ki je bil za mlajše sicer tehnično precej zahteven. A so z desetminutno dirko opravili pogumno, brez večjih težav. Devet- in desetletni dečki in deklice so že dirkali na velikem krogu, dolgem 1,1 kilometra z okoli 40 metri višinske razlike, seveda na krajši, približno 15 minut dolgi dirki.

Po številkah nezahtevna proga je bila v tekmovalnem tempu vendarle precej zahtevna. Bila je hitra, potekala je delno po enoslednicah in gozdnih poteh ter makadamski poti z zahrbtnim vzponom, ki se je proti tehnični coni ves čas napenjal, tam pa je bila tudi sončna pripeka neizprosna.

Hitre dirke

Po dirkah dečkih in dekliških kategorijah je v sproščenem dnevnem programu sledil premor, potem pa vrhunec dneva, saj smo lahko pričakovali imeniten boj v precej izenačenih kategorijah mlajših mladink in mlajših mladincev.

Med fanti je prvič letos do zmage prišel Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki je imel v sezoni kar nekaj smole, tokrat pa je dirkal brezhibno, čeprav je po dirki ocenil, da na začetku ni imel dobrih nog. Nik Golob (Calcit Bike Team) in Filip Boškin (MBK Črni Vrh) sta hitro pričela dirko, a je Filip kmalu nekoliko zmanjšal tempo. Gašper se je hitro prebil v ospredje in prehitel nekdanjega sotekmovalca iz kamniškega kluba ter vodstvo do cilja le povečeval.

Med dekleti je najbolje startala Meta Tancik (Misser Junior Team-Energija), a je kmalu vodstvo prevzela Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana) in na vodilni poziciji vztrajala do konca. Kratki kros ji sicer ne ustreza najbolj, tako kot Štajnar pa tudi ona komaj čaka na OFEM 2023 v Mariboru. Eva Terpin (KD Rajd) je nekaj časa še lahko sledila Meti in Maruši, potem pa v svojem tempu zaključila na tretjem mestu.

V zadnji dirki dneva so se pomerili amaterji, veterani in kategorija open. Najhitreje je devet krogov pričakovano odpeljal Gregor Dimic (Energijateam.com), sicer tekmovalec v elitni kategoriji, pred Vidom Brezarjem (Calcit Bike Team) in mladincem Filipom Utrankerjem (KD Celje-2Simpl).

SloXcup se seli v Kotečnik

Kot smo slišali o dirki, so bili udeleženci nad progo in prizoriščem samim brez izjeme navdušeni. Upajmo, da se kratki – ali celo olimpijski? – kros še vrne na vrh prelaza, seveda za vse kategorije SloXcup. Soriška planina se je z vso infrastrukturo izkazala za odlično gostiteljico, sploh poleti. Mnogi so tako bivanje na vrhu še podaljšali, navsezadnje so imeli kaj videti tudi v nedeljo, ko so tam dirkali najboljši slovenski spustaši.

Naslednji konec tedna pa se že selimo na naslednje novo prizorišče. Nova proga na nekdanjem smučišču Liboje, kjer v zadnjih letih raste kolesarki park Bike gverk Kotečnik, je že pripravljena za državno prvenstvo v olimpijskem krosu XCO Ketncug Kotečnik. Športno društvo Vertikala pripravlja dvodnevno dogajanje. Sobota, ko bo na dokončno označeni progi neuradni trening, bo namenjena družinskemu kolesarskemu druženju. V nedeljo pa sledi boj za medalje.