Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

20Chocolate Downhill Cup: Na Sljemenu blato ni ustavilo izkušenih in drznih

25. septembra, 2023 | 20chocolate Downhill Cup, Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Spust |

Na tretji dirki serije 20chocolate Downhill Cup na progi DH Legends nad Zagrebom na vrhu Luka Berginc in Hana Kranjec Žagar.

Po dolgem poletju brez domačih dirk v formuli ena gorskega kolesarstva se je slovenski pokal v spustu končno nadaljeval. Za tretjo dirko smo združili moči s Hrvati, s prirediteljem DSR – Bike Park Sljeme in hrvaško kolesarsko zvezo, ki je na dirki na Sljemenu nad Zagrebom podelila tudi letošnje naslove državnih prvakov v spustu.

Trideset let dirkanja nad Zagrebom

Na 1900 metrov dolgi progi DH Legends z 270 metri višinske razlike na smučišču na severni strani Sljemena, ki so jo prireditelji obudili lani po 17 letih spanca, so se letos spomnili tudi tridesete obletnice prve dirke DH Sljeme, ki so jo leta 1993 priredili na drugi strani hriba, pod vzpenjačo. Letos so cilj pomaknili še malo nižje in tako progo malo podaljšali.

Na Sljemenu se minuli konec tedna ni čisto nič prašilo. Kljub slabim vremenskim obetom pa sta v nedeljo prišla dirkat 102 tekmovalca iz Hrvaške in Slovenije. Po sobotnem dežju, ko je bila proga že na voljo za spoznavanje, in nočnem neurju je v nedeljo sredi dneva dež sicer ponehal, le na startu je še močno pihalo. Proga se seveda do konca dirke ni posušila, kar pa najhitrejših ni posebno oviralo.

Berginc ostaja nepremagan, a le v finalnih vožnjah in le med elito

V razvrstitvenem nastopu, ki prinaša tudi polovične točke za lestvico serije, je med člani najboljši čas 3 minute, 2 sekundi in 26 stotink dosegel branilec naslova hrvaškega prvaka Ivan Bašić (Coast Riders). Od slovenskega prvaka Luka Berginca (DH Visit Pohorje) je bil hitrejši za 2,82 sekunde in si tako tudi prislužil, da je šel v poznopopoldanskem finalu na progo zadnji. Tretji najhitrejši je bil Matic Kokelj (Wolf Racing Team) z zaostankom 5,92 sekunde za Bašićem.

Manjše presenečenje pa je bilo, da je bil od Bašića še za dobro sekundo hitrejši slovenski prvak veteranske kategorije master Boštjan Volf (Wolf Racing by Wheelbase), ki je šel res na progo pol ure prej, a razmere niso bile bistveno drugače od tistih, ki so jih imeli pozneje člani.

V finalni vožnji je Volf svoj čas še bistveno popravil na 2:55,10 in zanimivo je bilo spremljati, kako bodo novemu mejniku kos mlajši in starejši mladinci ter člani.

Pred zadnjo trojico članov je bil v vodstvu slovenski enduro tekmovalec David Ivartnik (Golovec trails) s časom 3:05,50 in prednostjo dobre sekunde in pol pred Gašperjem Jurečičem (DGK Pohorje – Spank Team). Kokelj je bil hiter in je vodstvo prevzel s prednostjo nekaj manj kot štirih sekund. Tudi Bašić je popravil svoj dosežek in povedel ter tako tudi ubranil naslov hrvaškega državnega prvaka, a se za las ni prebil pod tri minute. Berginc pa je še enkrat pokazal, zakaj je trenutno vladar na domačih dirkah. Zmagal je s časom 2:55,44. Čast najboljšega dosežka finala pa je šla vendarle veteranu Volfu.

Vrstni red finala – člani

  1. Luka Berginc (Slo, DH Visit Pohorje) 22:55,44
  2. Ivan Bašić (Hrv, Coast Riders) +5,11
  3. Matic Kokelj (Slo, Wolf Racing Team) +6,25
  4. David Ivartnik (Slo, Golovec trails) +10,06
  5. Gašper Jurečič (Slo, DGK Pohorje – Spank Team) +11,67
Izvrsten prvi poskus Hane Kranjec Žagar

V ženski kategoriji so se pomerile štiri mlade slovenske tekmovalke. Tako v razvrstitvenem nastopu kot v finalu je bila najhitrejša mladinka Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), sicer tekmovalka v krosu, ki je izkoristila priložnost izposoje opreme v klubu in se poskusila na svoji prvi dirki v spustu. Uspešen poskus! V finalu je drugo mesto zasedla Ana Inkret (Calcit Bike Team), ki je prehitela lansko zmagovalko Sljemena Tino Smrdel (MBK Črni Vrh). Tina je bila v razvrstitvenem nastopu druga, v finalu pa je pri padcu izgubila veliko časa.

Vrstni red finala – ženske

  1. Hana Kranjec Žagar (Slo, Rajd Ljubljana) 3:47,33
  2. Ana Inkret (Slo, Calcit Bike Team) +5,42
  3. Tina Smrdel (Slo, MBK Črni Vrh) +27,59
V drugih kategorijah

V veteranski kategoriji je Volf zmagal pred novim hrvaškim veteranskim prvakom Venom Vrbanovićem (BK Opušteno) in Rožletom Mesecem (Golovec trails).

Med starejšimi mladinci je svojo prvo zmago dosegel Maks Oblak (ŠD Supersnurf) pred Ninom Popovićem (Rajd Ljubljana) in klubskim kolegom Matjažem Francijem Selanom.

Mlajši mladinci do 17 let so bili hitrejši od starejše mladinske kategorije. Zmagal je Matija Lačen (KK Črn trn) z odličnim časom 3:02,52 pred Vidom Berlotom in Maksom Struno (oba KK Završnica).

Zmaga je šla v ajdovski Črn trn tudi pri dečkih do 15 let, kjer je bil najhitrejši Jurij Antler pred Gabrielom Nosanom in Aljažem Šavom (oba Calcit Bike Team).

V najmlajši kategoriji U13 je zmagal Gaj Palčič (Rajd Ljubljana) pred Lorenom Moharjem in klubskim kolegom Galom Novakom.

Številčna je bila spet amaterska kategorij. Da je bila tudi hitra, je s časom 3:03,33 poskrbel zmagovalec Berislav Topol (BK Stvaramo staze), nekdanji hrvaški prvak. Sledila sta Jošt Štrucelj in Patrik Bašelj.

Celotni rezultati
Razvrstitveni nastop | Finalna vožnja

Finale na Pohorju!

Potrjena je četrta in finalna dirka serije 20chocolate Downhill Cup 2023. To bo Kenda DH Pohorje na Mariborskem Pohorju, datum pa je 8. oktober 2023. Razpis in prijave sledijo v kratkem.

Fotografije: Anže Furlan