Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

21. maja, Velika nagrada Gorenjske powered by I Feel Slovenia, tokrat z novo, bolj zahtevno traso, s ciljem na Zatrniku

4. maja, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, KZS |

Kolesarska zveza Slovenije, 21. maja, po spomladanskem trojčku, organizira še četrto slovensko mednarodno kolesarsko dirko, 1.2. UCI nivoja, Veliko nagrado Gorenjske powered by I Feel Slovenia. Po lanski uspešni 2. izvedbi te dirke, ki je nastala po odmevnem državnem prvenstvu s ciljem na Krvavec, smo letos pripravili novo, še bolj razgibano traso.

Start dirke bo že tradicionalno pri Termah Snovik pri Kamniku, od koder se bodo kolesarji v zaprti vožnji odpravili proti centru mesta Kamnik, kjer opravijo dva kroga mimo Komende in Tunjice, v centru Kamnika pa se bodo pomerili za točke na letečem cilju. Pot jih nato pelje do Cerkelj na Gorenjskem, kjer se bodo ob 2. in 3 prehodu skozi center prav tako pomerili za točke na letečem cilju. Od tu pa jih do cilja na Zatrniku čaka še pot skozi Preddvor do Tržiča, kjer se bodo za točke na gorskem cilju pomerili na vzponu na Brezje, nadaljujejo mimo Prešernove hiše v Vrbi in Blejskega Vintgarja v Gorjah. Še pred zadnjim vzponom do smučišča na Zatrniku, pa jih čaka še gorski cilj na Kočno.

Trasa je dolga 145,3 km in še 9,4 km zaprte vožnje do kilometra 0. Če je bila prejšnja trasa bolj po okusu sprinterjev, pa je letošnja izvedba bolj po okusu hribolazcev oziroma specialistov za klance. Odločilen bo zaključni vzpon do Zatrnika, ki je dolg približno 5 km s povprečnim naklonom 6,8%, maksimalen naklon pa doseže tudi 14%.

Tudi to dirko bomo, v sodelovanju z I Feel Slovenia, prenašali v živo preko internetnega prenosa in s tem omogočili vsem kolesarskim navdušencem, da v živo spremljajo tudi ta nižji nivo in razvoj mladih nadobudnih slovenskih kolesarjev. Na dirki bo nastopilo približno 25 ekip iz osrednje Evrope, od tega 5 slovenskih in 170 kolesarjev iz približno 30 držav.

Vabilo vsem navijačem, da se dogodka udeležijo s kolesom

V sodelovanju z I Feel Slovenia želimo letošnji dogodek še bolj trajnostno naravnati, zato vabimo vse obiskovalce, da na prizorišče dogodka pridejo brez vozila. To naj bo dan brez vozila, vzemite kolo in pridite navijat ob traso. 

Povod za novo traso se skriva v sklenitvi partnerstva z RTC Zatrnik in TD Gorje, kjer so pokazali interes in voljo za to, da cilj Velike nagrade Gorenjske postavimo na Zatrniku.

Generalni skretar Kolesarske zveze, Andrej Filip: »Organizacija kolesarskih dirk je vse prej kot enostaven zalogaj. Veseli nas, ko na drugi strani najdemo enako misleče sogovornike, ki podpirajo kolesarski šport, ter se aktivno vključujejo v organizacijo. Veliko Nagrado Gorenjske, lahko vzamemo kot vzorčni primer povezovanja med organizatorji, lokalnimi skupnostmi, občinami in turizmom, katerega idealen promotor je prav kolesarstvo. Domači in tuji publiki, bomo preko neposrednega prenosa prikazali del lepot Gorenjske, ter jih spodbudili, da si jo v prihodnosti ogledajo tudi v živo. Poleg mednarodne dirke, kjer bodo nastopali slovenski kolesarji iz domačih klubov, ter tuje ekipe iz srednje Evrope, se bodo pred prihodom »profijev« v cilj na Zatrniku, pomerili še rekreativni kolesarji. Pravi kolesarski praznik! Kolesarska zveza se zahvaljuje vsem, ki so del projekta. Vsem kolesarjem, srečno in naj zmaga najboljši. Gledalcem pa velja vabilo na ogled dirke, če se le da naj bo to s kolesom

Direktor RTC Zatrnik, Aleš Zalar: »Skozi srednjegorsko naselje Zatrnik so doslej potekale  že številne  domače kolesarske tekme a tokrat se bo zgodilo prvič, da bo v so-organizacijo kolesarske dirke vključen tudi lokalni turistični akter in sicer Rekreacijsko-turistični center Zatrnik d.o.o. (RTC Zatrnik). Cilj dirke za veliko nagrado Gorenjske na Zatrniku z ugledno mednarodno udeležbo kolesarjev bo vsekakor nekaj posebnega, ker bo po zahtevnem vzponu ciljna ravnina omogočala šprint tekmovalcev, kar je za gledalce še posebej privlačno. Ker si prizadevamo območje Zatrnika umestiti med prestižne celoletne turistične destinacije v Triglavskem narodnem parku s posebnim poudarkom na zdravem načinu življenja in ohranjanju neokrnjene narave, je glede na raznovrstne možnosti za cestne in gorske kolesarje dirka za veliko nagrado Gorenjske odlična promocija našega območja za vse ljubitelje kolesarstva.«