Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Gal Glivar je zmagovalec etapne dirke Pokala narodov na Poljskem

29. maja, 2023 | Cestno kolesarstvo, Pokal narodov, Team Slovenija |

Nov vrhunski dosežek za slovensko kolesarstvo. Gal Glivar je postal skupni zmagovalec etapne dirke Orlen Nations, ki šteje za Pokal narodov do 23 let. Pred današnji odločilno etapo, je Gal zasedal 3. mesto. Za vodilnim Dancem Mengelom je zaostajal za 41 sekund. Že na včerajšnji etapi, je Gal v zaključku etape napadel, skupaj z Italjanom Pellizarijem, a so ju ujeli 5 km do cilja. Danes pa se je vse srečno končalo in Galu je uspel naskok na 1. mesto v skupni razvrstitvi, kar je njegov največji dosežek v karieri.

Dirka, ki se je v sredo začela na Madžarskem in je potekala skozi Slovaško, se je danes z razgibano 5. etapo končala na Poljskem, blizu meje z Ukrajino. To je prva od dveh dirk, ki so letos v koledarju Pokala narodov. Gal je že v drugi etapi pokazal, da se bo lahko boril za vrh. V etapi, ki se je končala s 7,8 km dolgim klancem, je v cilj prišel v vodilni skupini in osvojil 4. mesto. Ta skupina si je že priborila nekaj sekund prednosti pred glavnimi kandidati za skupno zmago. Vse skupaj je potem nadgradil v 3. etapi z 2. mestom.

Poleg Gala, so slovensko ekipo sestavljali še Boštjan Murn, Luka Ziherl, Dan Andrej Tomšič, Jaka Špoljar in Aljaž Turk. Aljaž je zaradi bolezni žal dirko zapustil že po prvi etapi, zaradi padca v 4. etapi pa danes zadnje etapi ni startal tudi Jaka Špoljar. Včeraj je padec, v katerega so bili udeleženi tudi naši fantje, malce pokvaril načrte, da že v 4. etapi resno napadejo majico vodilnega v skupni razvrstitvi. Je pa zato Gal, danes vse naredil prav in z 2. mestom v zadnji etapi osvojil tudi skupni seštevek dirke Orlen Nations.

Etapno zmago je danes osvojil Portugalec Morgado, pred Galom in Francozom Labrossem. V skupnem seštevku pa sta se za Galom razvrstila Italajn Piganzoli in Nemec Wilksch. Vodilni v skupnem seštevku do zadnje etape, Danec Mengel je danes popustil in izpadel tudi iz prve trojice, prav tako Britanec Nerurkar, ki je bil pred današnjo etapo na drugem mestu.

Gal Glivar: »Za nami je uspešen teden. Danes je bil res težak dan, včeraj smo izgubili Jako, danes pa še Dana Andreja, tako da smo ostali samo še trije. Probali smo iztržiti največ danes, kljub vsem težavam. Etapna zmaga mi je sicer danes ušla, a nič zato, saj mi je uspelo osvojiti skupno zmago dirke za Pokal narodov. Zahvalil bi se celotni ekipi za izjemen teden.«

Martin Hvastija, selektor cestne reprezentance do 23 let: »Težka dirka, 5 zelo zahtevnih etap. Morali smo dirkati skrajno racionalno, ker je bil zadnji dan tehnično najtežji. Gal je bil vse etape med najboljšimi in na koncu zasluženo slavil veliko zmago v konkurenci najboljših mladih kolesarjev.«

Rezultati: https://www.procyclingstats.com/race/orlen-nations-grand-prix/2023/gc