Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloXcup: V Kočevju zmagoslavje Tanje Žakelj in Avstralca Foxa, Naglič tretji

29. maja, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup, XCO |

Na jubilejni deseti dirki v Kočevju je letos oba dneva sodelovalo tudi vreme. Dvodnevni program je minil v sproščenem vzdušju že na sobotnih preizkušnjah dečkov in deklic. V nedeljo pa smo videli še odlične spopade v mladinskih in članskih kategorijah: razen v moški članski konkurenci in med amaterji so vse zmage ostale doma.

Prekaljeni organizatorji iz KD Melamin so spet organizirali tako rekoč brezhibno dirko, na katero so v sicer neugodnem terminu pred serijo dirk svetovnega pokala privabili lepo mednarodno konkurenco, vsega skupaj pa skoraj tristo tekmovalk in tekmovalcev. Poglejmo najprej kaj se je dogajalo v nedeljo, ko se je že na dirki amaterskih in veteranskih kategorij pokazalo, da bodo na hitri progi s sedmimi  in šestimi krogi opravili najhitrejši člani in članice celo prej kot v uri in dvajsetih minutah.

Zmagoslavna vrnitev Tanje Žakelj

Potem ko je izpustila kamniško dirko, se je morala Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix) za peto zmago na Kočevskem zelo potruditi. Vztrajno ji je sledila zmagovalka kamniškega krosa Vita Movrin (Trinx Factory Racing), ki je nekajkrat prevzela vodstvo in se vmes tudi že precej oddaljila.

V začetnih krogih ju je lovila Avstrijka Corina Druml (KTM Factory MTB Team), a sta bili Slovenki premočni in zadovoljiti se je morala s tretjim mestom. Odločilen je bil zadnji krog, v katerem je morala Domžalčanka priznati premoč izkušenejše olimpijke.

»Vita res lepo stopnjuje pripravljenost in je v najboljših letih, zato se je čisto upravičeno in pošteno malo bojim. Ampak to je dobro za obe, ker druga drugo spodbujava,« je povedala Tanja, ki ni želela govoriti o rivalstvu, ki bi se utegnilo razviti pred bližajočim se državnim prvenstvom. Več o tem v daljšem pogovoru

Dirka članov s trojico najmočnejših

Na začetku sedem krogov dolge dirke s skupaj 1.050 višinskimi metri so bili najmočnejši Avstralec Sam Fox (Team Bridgelane), Novozelandec Matthew Wilson (Talley’s Kiwi MTB Collective) in član ukrajinske reprezentance Dmytro Titarenko. Dobro je iz zadnje vrste štartal tudi Mihael Štajnar (Meblojogi-Pro Concrete), ki se je po dveh letih vrnil v SloXcup in se verjetno spogleduje z državnim prvenstvom, ki bo 16. julija na novi progi v Kotečniku. Že po prvem krogu je zasedal šesto mesto, potem sicer prav zaradi bliskovitega štarta nekoliko popustil, a se obdržal na tej poziciji. Slabo je štartal Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki pa je počasi napredoval in potem večino dirke vozil na četrtem mestu.

Trojica vodilnih je imela po štirih krogih okoli dve minuti prednosti pred Nagličem. V ospredju sta se izmenjevala Fox in Titarenko, ki se je vmes oddaljil, a sta Avstralec in Novozelandec priključila. Na koncu sta se udarila za zmago, saj so Titarenka v tehnični coni ustavile težave s kolesom. Po zmagi v Kamniku je bil še enkrat najmočnejši Fox, ki je premagal 21-letnega Novozelandca Wilsona za šest sekund.

Povedal je, da je kamniška proga precej drugačna od kočevske, saj na njej lahko precej bolje nadziraš ritem. V tednu pred dirko je zbolel, zato ni vedel, ali bo dirko lahko odpeljal optimalno.  Sam Fox je v cilju povedal: »Bilo je zabavno. Rad imam take boje, sploh s fanti, ki jih poznam. Dmytra sem spoznal prejšnji teden, skupaj sva naredila nekaj treningov. Srečal sem tudi Wilsona iz Nove Zelandije, zabavno je dirkati s prijatelji.«

Fox se seli v Italijo, kjer bo treniral tudi z lanskim zmagovalcem kočevske dirke, Novozelandcem Benom Oliverjem, obljublja pa, da se v Slovenijo še vrne.

Rok Naglič je skozi dirko vztrajno zmanjševal zaostanek in si zaradi težav Titarenka slednjič privozil tretje mesto. »Žal mi je samo štarta, padel sem na dvanajsto pozicijo in izgubil stik s prvimi. Želel sem se jim približati, ampak če je nekdo približno enako močan, ne moreš kar tako priključit. Z dirko sem zadovoljen, ampak zadovoljen bi bil tudi s četrtim mestom. Prejšnji teden sem za Samom zaostal šest minut, zdaj pa samo eno.« V cilju se je dotaknil tudi sprememb v načinu treninga in naslednjih dirk.

Med mlajšimi člani sta bila najboljša Slovenca Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) na 11. mestu in Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) na 12. mestu, ki sta se tako uvrstila med dobitnike točk UCI.

Hana Kranjec Žagar in Žan Pahor razred zase

Mladinke so štartale tik za članicami na sporedu so imele štiri kroge, lahko pa so se na nek način primerjale s članicami. Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) je z izredno hitro in tehnično izpiljeno vožnjo dokazala, da je v odlični formi in med dirko prehitevala tudi članice.

Ob drugi zaporedni zmagi med mladinkami na dirkah kategorije C1 je povedala: »Nisem pričakovala, da bom prehitevala članice, sem si pa ogledala štartno listo mladink. Večina me je v Vrtojbi prehitela, zato je lepo videti napredek. Glede na lansko blatno dirko je letos v Kočevju čudovito. To je ena najboljših slovenskih dirk, zato sem tu vsako leto zadovoljna, letos pa sploh.«

Tudi mladinci, prišli so iz sedmih držav, so štartali minuto za člani. Žan Pahor (Energijateam.com) se je kljub ne najhitrejšem štartu kmalu prebil v ospredje in suvereno odpeljal dirko, na sicer dva kroga krajši dirki je prehitel tudi celo vrsto članov. Nekaj časa mu je še sledil Blaž Kavčič (KK Završnica), ki je sicer štartal najhitreje med mladinci, a na koncu zaključil minuto in sedem sekund za Energetikom.

Maruša Tereza Šerkezi tretjič, Nik Golob prvič letos

Pred dirkami kategorij UCI so se na svoji dirki pomerili mlajši mladinci in mlajše mladinke, tako da je bil tokrat to res iskren obračun znotraj iste kategorije, rezultati pa niso bili dosti drugačni.

Med mlajšimi mladinci je v prvih krogih vodil Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki pa je nastopil nekoliko bolan in je popustil, a vseeno izvlekel drugo mesto. Zmagal je nekdanji sotekmovalec iz kamniškega kluba Nik Golob, tretji pa je bil Nejc Teran (oba Calcit Bike Team).

O dirki je Golob povedal: »To je ena mojih najljubših prog, ker je zelo raznolika, gor in dol. Štartal sem slabo, a sem postopoma začel prehitevat. Ugotovil sem, da se dobro počutim in dohitel Gašperja Štajnarja. V tretjem ali mogoče celo v drugem krogu sem ga na ravnini prehitel in sam vozil do konca.«

Med dekleti je bila že od štarta najmočnejša Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljane), ki se je veselila nove zmage, tokrat pred Meto Tancik (Misser Junior Team- Energija) in Evo Terpin (Rajd Ljubljana).

»Proga v Kočevju mi je zelo všeč in mislim, da mi je pisana na kožo. Ima veliko klanca in tehnične spuste. Tako sem že na začetku napadla, poskusila obdržat ali povečat razliko in na koncu sem vse odpeljala brezhibno,« je povedala evropska prvakinja v kategoriji deklic, starih 15 let.

V veteranskih kategorijah

Nedeljski program so sicer odprli amaterji in veterani, med katerimi je svojo dirko odpeljal veteran 1 Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team), ki je v cilj prišel tudi kot absolutni zmagovalec: »Proga je bila danes res super, ker je bila suha, tekoča, dobro so jo pripravili, tudi z nekaj dodatki.« V pogovoru je spregovoril tudi o zgledu za svoje varovance v kamniškem klubu.

Minuto in tri sekunde za Hribovškom je ciljno črto prevozil prvi amater, Italijan Kristian Feresin (U.C. Caprivesi), 34 sekund za njim pa najhitrejši veteran 2 Mitja Tancik (Energijateam.com). Najhitrejši iz najstarejše kategorije je bil Novozelandec Kent Wilson (Talley’s Kiwi MTB Collective), med veterankami pa Martina Utranker (KD Celje-2Simpl).

Sobotna dirka mladih

Kot na preteklih dirkah so se tekmovalci do 13 let v soboto pomerili tudi na tehničnem poligonu, ki je precej spremenil končne razvrstitve. Tokrat so spretnostno vožnjo pripravili na odlično urejeni travnati podlagi in predstavili nekaj novih vaj. Poleg največkrat izpeljanih voženj čez palete in slaloma med palicami so se zelo uspešno preizkusili še v vožnji po gugalnicah in deskah, največ spretnosti pa so pokazali domačini iz MTB šola Kočevje in mladi kolesarji SD Strahovice.

Na dirki je bil med dečki do 15 let najhitrejši domačin Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), ki je izkoristil prednost domačega terena in v cilj prišel dve minuti in pol pred drugouvrščenim Maksom Majnikom (Calcit Bike Team). Na progi je treniral dvakrat tedensko, o razpletu pa je po četrti letošnji zmagi v seriji SloXcup povedal: »Štartal sem suvereno, dobra dirka je bila in zahvaljujem se vsem navijačem, ki so me podpirali.«

Bolj zgovorna je bila Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team), ki je v SloXcup zmagala tretjič letos: »Na progi mi je bilo zelo všeč, veliko je bilo klanca in spusta, zato sme zelo uživala. V prvem krogu mi sicer ni šlo najbolje, nisem ujela ritma, a sem v drugih dveh krogih nadoknadila zaostanek.«

Naslednjič na Soriški planini in v Kotečniku

Zaradi strnjenega programa dirk svetovnega pokala ima SloXcup v juniju daljši odmor, naslednjič pa se vidimo 8. julija na kratkem krosu na Soriški planini, kjer dirkajo le kategorije dečkov in deklic, mlajših mladincev in mladink ter amaterji in veterani. Državno prvenstvo v olimpijskem krosu in obenem peta dirka SloXcup za vse kategorije pa bo 16. julija v Kotečniku.