Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Letos glavni cilj Elite reprezentance SP na Škotskem, kjer selektor Uroš Murn pričakuje vse najboljše

15. marca, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, Team Slovenija

Naši najboljši kolesarji so že začeli s prvimi dirkami. Letos imamo 8 kolesarjev v World Tour ekipah in vsi igrajo vidno vlogo v kolesarski karavani. To so dobre novice za selektorja moške elite cestne reprezentance, ki za glavni cilj reprezentančne sezone izpostavlja Svetovno prvenstvo v Glasgowu, ko bodo tudi najboljši slovenski kolesarji oblekli reprezentančni dres.

Selektor Murn ima velika pričakovanja in jasno zastavljen cilj, »ta ekipa lahko zmaga na kateri koli trasi. Imamo toliko močnih kolesarjev, da lahko v vsaki fazi dirke krojimo razplet«. Letos bo svetovno prvenstvo združeno z vsemi disciplinami kolesarstva, tudi z amaterji in to bo velik logističen zalogaj za vse države, tudi za nas. Prvenstvo bo po dolgih letih znova v avgustovskem terminu in tisti, ki bodo vozili Dirko po Franciji bodo tam v vrhunski formi. Uroš Murn in generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije Andrej Filip, sta v prejšnjem tednu obiskala Škotsko in že preverila možnosti nastanitve, z namenom, da bodo pogoji za slovenske reprezentante čim boljši.

Nekaj malega je znano tudi že o sami trasi prvenstva, kjer bo šlo verjetno za podoben krog, kot je bil pred leti že na evropskem prvenstvu. Sigurno bo to tehničen mestni krog, z veliko menjavami ritma, ovinki in nekaj kratkimi vzponi. To, kar ustreza tudi našim fantom. Uroš pričakuje, da bo ekipa popolna, »pričakujem, da bom imel na voljo vse najboljše fante, saj naši ekipi trasa definitivno ustreza. Mogoče samo Primožu malce manj, a pustimo se presenetiti.« Edin izmed glavnih adutov slovenske reprezentance bo tudi Matej Mohorič, ki ima svetovno prvenstvo za enega glavnih ciljev sezone, »po teh začetnih klasikah in Dirki po Franciji je svetovno prvenstvo eden mojih glavnih ciljev sezone. Tudi terminsko bi mi moralo ustrezati, če bo šlo na Dirki po Franciji vse po planu. Mavrična majica je sigurno velik motiv in želja v prihodnosti.«

Matej ima pred svetovnim prvenstvom še nekaj ciljev. Prva pomembna dirka sledi že ta konec tedna, ko je na sporedu prvi spomenik sezone Milano – Sanremo. Matej je tam lani pokoril vso konkurenco in tudi letos si želi podobnega razpleta: »osvojitev tega spomenika je zame pomenila izpolnitev velikega cilja. Zame je bil lanski razplet idealen, upam da bo letos enak. To je spomenik, ki mi najbolj ustreza, a tudi na Paris – Rubaix si želil dobre uvrstitve.«

V jesenskem delu, natančneje v septembru cestno reprezentanco čaka še evropsko prvenstvo na Nizozemskem, kjer bo trasa ravninaska in za naše največje adute verjetno prelahka. Tam ima največ možnosti Luka Mezgec, a prvi pogled je usmerjen v svetovno prvenstvo. Osvojitev mavrične majice, bi bila krona te zlate slovenske reprezentance.