Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Luka Ziherl osvojil 25. mesto na Gran Premio Liberazione

26. aprila, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, Team Slovenija |

Včeraj je bil v Italiji državni praznik osvoboditve po drugi svetovni vojno. v ta namen so že leta 1946 prvič naredili kolesarsko dirko GP Liberazione, letos je to bila že 76. izvedba, na kateri je nastopila tudi slovenska reprezentanca mlajših članov. Ekipo so sestavljali Luka Ziherl, Jaka Špoljar, Jaka Vovk, Natan Gregorčič in Teo Pečnik. Le slabih 6 km dolg krog po centru mesta okoli rimskih term Caracalla, je bil zaradi številnih pospeševanj iz ovinkov zelo selektiven. Najboljši je bil Luka Ziherl na 25. mestu, ki je v cilj prišel z glavnino.

V Italiji na praznik osvoboditve 25. aprila potekajo številne kolesarske dikre, ena bolj znanih je GP Liberazione. Glavna dirka programa, ki je potekal skozi celoten vikend, je bila dirka mlajših članov. Na startu je bilo več kot 170 kolesarjev, ki so ob 13:10 startali 23 krogov dolgo dirko. Poleg slovenske reprezentance je bila na startu tudi slovenska ekipa Adria Mobil.

Že od starta je šlo na polno, hitro se je izoblikoval beg 12 kolesarjev, v katerem ni bilo našega predstavnika. Po nekaj krogih so iz tega bega ušli trije kolesarja, domačin Alessandro Romele in dva danska kolesarja, ki so si hitro nabrali pol minute prednosti. V zasledovalni skupini ni bilo prave sloge in zaostanek se je iz kroga v krog povečeval, s glavnini pa ni bilo pravega interesa beg ujeti, saj se skoraj vse dobre ekipe imele predstavnika v begu. 

V ospredju je na koncu ostala še dvojica kolesarjev, ki se je udarila za zmago. 1. mesto je osvojil domačin Romele, drugi je bil Danec Wang, tretji pa še en Italjan Pinarello. v sprintu glavnine je Luka Ziherl osvojil 25. mesto.