Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Mladinci odlični na uvodu v sezono

21. marca, 2024 | Cestno kolesarstvo, Team Slovenija

Mladinska reprezentanca se je preteklih 14 dni mudila na severu Evrope v Belgiji, kjer so se udeležili dveh dirk prve kategorije in si ogledali trase prihajajočih dirk. Otvoritev sezone je bila zelo uspešna, nastope v Belgiji so kronali s stopničkami na zadnji dirki.

Že tradicionalno se reprezentančna sezona za mladinske kolesarje začne v Belgiji, kjer naši mladinci nastopajo na zelo močnih klasikah prve kategorije in se prvič pomerijo z vrstniki iz Evrope. Tudi tokrat je selektor Nace Korošec po uspešnih zadnjih dveh sezonah, na prve dirke odpeljal močno a mlado ekipo. Bor Ebner, Bastian Petrič (Pogi team) in Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki prvo leto nastopajo v mladinski konkurenci so se pridružili izkušenejšim Jakobu Omrzelu, Nejcu Peterlinu in Vidu Murnu (Adria Mobil) na uvodnih preizkušnjah v sezoni.

Najprej so nastopili na enodnevni dirki prve kategorije Danilith Nokere Koerse, ki je kot prava belgijska klasika posuta z več tlakovanimi odseki in dodatno začinjena z ozkimi cestami, krajšimi vzponi in vetrovnimi odseki. Naša reprezentanca je na dirki pokazala dobro predstavo, fantje so se vozili v ospredju, se izogibali vsem pastem in v zaključne kroge prišli v dobrem stanju za pripravo zaključka za sprinterja Nejca Peterlina. V zaključku je z napadi poskušal še Jakob Omrzel, a so bili nasprotniki pripravljeni, tako da se je dirka končala z sprintom razredčene glavnine. Tam so naši največ stavili na Peterlina, ki se je v zadnjih 500 metrih zapletel v večji padec in žal izgubil možnosti za dobro uvrstitev. V sprintu sta se nato najbolje znašla Omrzel in Murn, ki sta dosegla 13. in 18. mesto.

V tednu med obema dirkama so si reprezentanti ogledali traso naslednje dirke, ki so jo imeli na sporedu in sloviti  dirki Paris-Roubaix in E3 Saxo Bank, ki potekata v bližini in se odvijajo tudi za mladinsko kategorijo. Prav »Severni pekel«, kot se poimenuje tudi dirko s ciljem na velodromu v Roubaixu, bo 7. aprila naslednja preizkušnja za našo mladinsko vrsto, kjer znova merijo zelo visoko.

Pretekli vikend pa je potekala še druga v vrsti dirk, dvodnevna dirka Guido Reybrouck Classic. Prvi dan je bila na sporedu dobrih 11 kilometrov dolga vožnja na čas, kjer se naši niso najbolj proslavili. Najmanjši zaostanek za zmagovalcem je pridelal Nejc Peterlin, ki je s povprečno hitrostjo 47,4 km/h in 52 sekundami zaostanka osvojil 36. mesto. Več upanja so naši polagali v drugo etapo, ko je bila na sporedu 121 kilometrov dolga dirka z zahtevno traso, dodatno pa jo je popestrila še kombinacija dežja in vetra, ki je precej razredčila skupino, saj je od 150 dirko končalo le 59 kolesarjev. Med njimi je bila tudi vsa šesterica naših, ki se je odrezala še bolje kot na prvi dirki. V zaključnem sprintu 50 kolesarjev se je odlično znašel Nejc Peterlin, ki je le za las ostal brez zmage in tako osvojil odlično 2. mesto in pokazal, da bo v sprintih glavnine zelo močno orožje v letošnji sezoni.