Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

10. Velika nagrada Slovenske Istre powered by I Feel Slovenia Marcinu Budzinskemu, Anže Skok četrti

19. marca, 2024 | Cestno kolesarstvo, Team Slovenija |

Jubilejna izvedba dirke na zdaj že tradicionalni trasi v Slovenski Istri z dolgim krogom čez Šavrinsko gričevje in kratkim po bližnjem izolskem zaledju je tokrat minila nekoliko drugače, kot smo vajeni. Glavnina z Anžetom Skokom na čelu je sprintala le za četrto mesto, odra za zmagovalce pa so se veselili ubežniki z Marcinom Budzinskim na čelu.

Domačo sezono cestnega dirkanja smo tudi letos odprli z mednarodno dirko kategorije 2.1, na kateri je nastopilo 30 ekip in kar 172 kolesarjev iz 31 držav. Tudi letos so Kolesarski zvezi Slovenije pri organizaciji na pomoč priskočile vse štiri obalne občine, torej Občina Izola, Občina Piran, Občina Koper in Občina Ankaran. V sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in blagovno znamko I Feel Slovenia je bilo tudi tokrat poskrbljeno za prenos v živo, ki so si ga številni gledalci ogledali na MMC RTV Slovenija, posnetek pa ostaja na voljo tudi na kanalu Youtube KZS.

Dolg beg dveh ubežnikov

Dirka je minila v perfektnem spomladanskem vremenu, visok tempo pa je poskrbel za precejšen osip med tekmovalci. Cilj je tako videla le polovica, torej 86 kolesarjev. Spotoma so se pomerili za nagradi na treh gorskih ciljih na Baredih in treh letečih ciljih na kratkih krogih v Izoli.

Velik del dirke sta bežala Italijan Bryan Olivo (CTF Victorious) in Britanec Max Walker (Astana-Qazaqstan Development Team), tudi zmagovalec na gorskih ciljih. V prvi polovici dirke sta si nabrala do šest minut prednosti, v lov za njima pa sta največ investirali češka ekipa ATT Investments in VF Group-Bardiani-CSF-Faizane.

Odločilen napad več kot 50 kilometrov pred ciljem

Dirka se je prelomila v četrtem krogu, ko je Riccardo Zoidl (Felt-Felbermeyer) sredi zadnjega vzpona na Barede napadel. Walkerja mu je lahko sledil, do spusta iz Šmarij v dolino Dragonje pa se jima je slabih 50 kilometrov pred ciljem pridružila četverica Max van der Mulen (CTF Victorious), Byron Munton (Epronex-Hungary Cycling Team), Martin Messner (WSA-KTM Graz) in Marcin Budzinski (Mazowsze Serce Polski). Pred glavnino so složno vztrajali s prednostjo okoli pol minute.

Za nekaj razburjenja sta 34 kilometrov pred ciljem poskrbela Jaka Marolt (Sava Kranj) in David Paumann (Tirol KTM), ki sta skušala premostiti vrzel do vodilnih, a neuspešno. Tik pred zaključkom velikega kroga je na zadnjem vzponu pred Izolo razpadla tudi vodilna skupina. Zoidl, van der Meulen in Budzinski so tako sami vstopili v zaključne kroge. Za njimi se je še nekaj časa mučil Max Walker, ubežnik že od drugega kroga, zaostanek glavnine pa je narastel že na 50 sekund in več. Večidel bremena so v lovu spet prispevali kolesarji Bardianija, na papirju seveda najmočnejše ekipe.

 

Dinamičen zaključek

Iz ubežne trojice je okoli pet  kilometrov pred ciljem odpadel Zoidl, s 35 leti najstarejši v druščini. Tri kilometre pred ciljem je z napadom na vrhu zadnjega klančka poskušal van der Meulen. Uspel je pokriti protinapad Poljaka Budzinskega in takoj zatem napadel še enkrat, spet neuspešno. V zadnjih 500 metrih sta taktizirala, tako da ju je skoraj ujel Zoidl, še vedno pred glavnino.

V dolgem zaključnem sprintu je bil vendarle močnejši Marcin Budzinski, ki je po lanskem uspehu Bartlomieja Proća poskrbel za drugo zaporedno poljsko zmago. Max van der Meulen se je lahko ob drugem mestu potolažil z zmago na letečih ciljih, Riccardo Zoidl pa je vzdržal pred glavnino in osvojil tretje mesto.

Sprint glavnine je dobil Anže Skok (Adria Mobil), ki je bil lani že tretji. Žak Eržen (CTF Victorious) je bil šesti, kar je njegova že peta uvrstitev v najboljšo deseterico v prvi članski sezoni. Od Slovencev je bil v deseterici še Skokov moštveni kolega Tilen Finkšt.

Zmagovalec Marcin Budzinski je bil, razumljivo, zadovoljen: »Ključno je bilo najti trenutek za pobeg. Vem, da ni običajno, a sem vedel, da je to moja možnost za zmago na tej dirki. Nisem sprinter, imam pa rad vzpone. Ko se počutim dobro, tudi dobro sprintam in lahko premagam močnejše kolesarje.«

Razočaran je bil Anže Skok: »Na koncu zmaga v sprintu glavnine, a na žalost je bila ubežna skupina spredaj. Malo nam je spodletelo, ampak vseeno mislim, da smo zadovoljni s svojim delom, ker sva na koncu s Finkštom vseeno odlično izpeljala. Zdaj pa na naslednje dirke, kjer ciljamo više.«

V tem tednu še tri dirke

10. VN Slovenske Istre powered by I Feel Slovenia je bila uvod v četvorček slovenskih pomladanskih dirk. V torek se kolesarsko dogajanje na slovenskih cestah nadaljuje z Veliko nagrado Brda-Collio, v sredo sledi VN Nove Gorice in Vipavske doline, v nedeljo 24. marca pa se zaključi z VN Adria Mobil.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida