Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Na Golovcu Luka Berginc zmagovalec »ničte dirke« serije 20chocolate Downhill Cup

19. marca, 2024 | 20chocolate Downhill Cup, Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Spust |

Včasih sta dve leti dovolj, da se vzpostavi tradicija dogodka. Kratka proga, brez prevoza na start, večinoma enduro kolesa in odprte čelade, celo brez startnih številk, saj to »ni dirka«. To je »testni dan«.

Berginc ostaja na Golovcu neporažen

Gre za priljubljen način preizkušanja hitrosti pred začetkom tekmovanja v seriji 20chocolate Downhill Cup, slovenskega pokala v spustu. V petih urah so udeleženci opravili neomejeno število voženj, tudi po dvanajst. Za razvrstitev je štel seštevek dveh najboljših časov.

Lani smo spremljali dvoboj Luka Berginca in domačina izpod Golovca Jureta Žabjeka, najuspešnejših slovenskih tekmovalcev v spustu v zadnjem desetletju. V zadnjih dveh vožnjah, osmi in deveti, je »ne-dirko« v svojo korist lani obrnil Berginc. Letos je državni prvak Berginc v dresu svoje nove nemške ekipe HolyMoly’s Development Racing Team prišel na start kot prvi favorit, Jureta pa ni bilo med udeleženci.

Še najbolj je letos Berginca izzval David Ivartnik, enduro tekmovalec iz domače ekipe Golovec trails, ki je kljub organizacijskim dolžnostim uspel opraviti sedem voženj. Sledil je val mladih tekmovalcev z mlajšim mladincem Ažbetom Kalinškom, ki je prvič nastopal za svoj novi klub MTB Trbovlje.

Dežne kaplje so počakale do zaključka merjenja časov, nekateri deli proge so vendarle drseli, Luka pa je stopnjeval svoje dosežke. S šestim in sedmim nastopom od osmih je dosegel seštevek, ki mu nihče ni prišel blizu: 2: 42,53. Z 1:20,94 je v svoji predzadnji vožnji zabeležil tudi najboljši čas dneva. Za 29 stotink je bil hitrejši kot lani, pa je imela proga nekaj zavojev več.

Ivartnik je bil najhitrejši v tretji in predzadnji vožnji, na koncu je zaostal za nekaj manj kot 10 sekund. To pomeni, da je bil Berginc v svojem razredu. Z dobro sekundo zaostanka je bil Ivartniku za petami Kalinšek, ki mu je šlo najbolje v drugem in četrtem nastopu, proti koncu pa mu časa ni več uspelo popraviti.

Hitri mlajši mladinci

Mlajši mladinci do 17 let so bili hitra kategorija, saj se Tine Gračner (Golovec trails) ponaša s četrtim najboljšim seštevkom v absolutni razvrstitvi, Izak Štrubelj (Bikehanic Lumar) pa s šestim. Vmes je bil na petem mestu najhitrejši starejši mladinec dneva Martin Mark Milar (Rajd Ljubljana). Na sedmem mestu je sledil še tretji v članski konkurenci, Oskar Hozjan. V prvi deseterici so z 8. seštevkom še gost iz Italije Simone Leo (Team Bike O’Clock) iz članske kategorije ter na 9. in 10. mestu naslednja dva starejša mladinca Matej Osolin (Calcit Bike Team) in Anže Kofjač (KK Završnica).

Boštjan Volf se vrača, med ženskami najhitrejša Kaja Berginc

Boštjan Volf (Wolf Racing Team) na 11. mestu bi bil lahko zmagovalec veteranske kategorije masters, a se opogumljen z lanskimi časi letos vrača v člansko konkurenco, tako da je bil najhitrejši veteran kar domačin Iztok Slapnik (Golovec trails).

Med ženskami je bila najhitrejša Kaja Berginc (Rajd Ljubljana, ni v sorodu z zmagovalcem pri moških), v najmlajših kategorijah pa sta na vrhu razvrstitve končala Kostja Matijevec Jerman (Golovec trails) v kategoriji U15 in Gal Novak (Rajd Ljubljana) v kategoriji U13.

»Super proga, letelo je,« je po zaključku povedal Berginc. »Prav so mi prišli sprinti, že nekaj časa jih nisem treniral. Pljuča so morala malo ‘zalaufati’, vsako vožnjo je bilo boljše. Super. Tudi če ni prava dirka, se bolj potrudiš, kot če bi sam treniral. Malo je pritiska drugih tekmovalcev.«

»Sicer sem pričakoval boljše rezultate, ampak bo tudi to v redu,« pa pravi Kalinšek, ki se vrača po zlomu zapestja v zadnjih dneh lanskega leta. »Verjetno bo na kolesu za spust, ki sem ga zdaj dobil, še bolje, tudi v novi ekipi sem, z novimi sponzorji. Mislim, da bo super.«

Po prve točke na Pohorje

Prva dirka za točke serije 20chocolate Downhill Cup bo Downhill Pohorje 4. maja v Bike parku Pohorje v Mariboru. Dirka bo hkrati odprla tudi avstrijsko serijo auner Austrian Gravity Series, tako da si lahko obetamo številčno in kakovostno udeležbo.

Tako Berginca kot Kalinška in še nekaj najhitrejših Slovencev v spustu pred Mariborom konec aprila čaka še prva dirka evropskega pokala iXS European Downhill Cup na Lošinju. Ivartnika in druge iz discipline enduro pa že na prvi aprilski vikend prva dirka državnega pokala v enduru, SloEnduro Kamplc v Ajdovščini.

Tudi skakanje in še kaj

Dan na Golovcu je popestrilo tekmovanje v skokih Red Bull Long Jump, v katerem je obe nagradi – tako za najdaljši skok z dobrimi 11 metri kot za najboljši trik s »supermanom« – osvojil Naj Janežič.

Obiskovalci so lahko brezplačno preizkusili e-kolesa Specialized iz flote trgovine Extreme Vital, v okviru programa Gremo na kolo Mestne občine Ljubljana pa so inštruktorji društva Golovec trails nudili brezplačne nastavitve ter nasvete o tehniki vožnje.

Pokrovitelji dogodka DH Golovec trails test day so bili 20chocolate, Continental Tyres, Zavarovalnica Triglav in trgovina Extreme Vital. Nagrade so prispevali Continental Tyres, Ion (Surf Shop Ljubljana), 20chocolate, FuramZase, Pivovarna Rooster, Extreme Vital, Red Bull, Zavarovalnica Triglav in Golovec trails.

Rezultati po kategorijah | Skupni rezultati | Rezultati vseh voženj

Fotografije Anže Furlan