Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Mladinci ukrotili kocke severnega pekla in dosegli lep ekipni uspeh. Najboljši Erazem Valjavec na 6. mestu

11. aprila, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, Team Slovenija |

V nedeljo se je dve uri pred člansko dirko v Roubaixu končala 20. izvedba mladinske različice zloglasne dirke Paris – Roubaix. Nastopila je tudi slovenska mladinska reprezentanca v postavi Erazem Valjavec, Žak Eržen, Jakob Omerzel, Nejc Peterlin, Marcel Skok in Jaka Marolt in dosegla lep ekipni uspeh. Najboljši je bil Erazem Valjavec na 6. mestu.

Trasa mladinske različice te enodnevne dirke, ki v članski kategoriji predstavlja enega izmed petih spomenikov in jo lahko uvrščamo v sam vrh enodnevnih dirk po težavnosti, je bila dolga 111 km, a je vseeno vključevala kar 18 tlakovanih odsekov. Mladinska trasa se na člansko prikluči po najbolj slavnem odseku imenovanem Arenberg in od tu dalje poteka po enaki trasi.

Priprava na dirko je na teh spomladanskih klasika izjemnega pomena, naši fantje so si že v petek, kljub zahtevnim vremenskim pogojem, ogledali ključne odseke trase in se spoznali s severnim peklom. K sreči se je vreme do nedelje izboljšalo in je dirka potekala v idealnih pogojih. Start dirke je bil zelo nervozen, v prvih 28 kilometrih, kolikor je do prvega tlakovanega odseka, je potekala borba za pozicije. Na prvih odsekih je bila dirka še umirjena, a se je kmalu razživela. Že na prvih odsekih je smolo imel Jaka Marolt, ki po defektu ni uspel več ujeti glavne skupine. Kljub usemo je v solo vožnji uspel zaključiti dirko.

Kmalu se je nato izoblikoval beg dveh kolesarjev, v katerem je bil Danec Storm, ki je na koncu osvojil 3. mesto. Nekje na sredini dirke se je v beg priklučilo še 5 kolesarjev, med katerimi je bil naš Erazem Valjavec. To je bil ključen trenutek dirke, saj bega v ozadju niso uspeli več ujeti. erazem je skoraj 70 km prekolesaril v samo eni prestavi, saj se mu je pokvaril menjalnik. S tem je končno 6. mesto še toliko večji uspeh. 

V zasledovalni skupini smo dolgo časa imeli 3 kolesarje, ki so se ves čas držali v ospredju. Nekje 40 km do cilja je smola doleta Žaka Eržena, ki se mu je prav tako pokvaril menjalnik in ni več uspel ujeti skupine, ki se je na koncu borila za 7. mesto. Jakob Omerzel je v zaključku poskusil z begom za končno 7. mestu, a ga je skupina ujela v zadnjem krogu na velodromu v Roubaixu. Na koncu je osvojil 17. mesto, Nejc Peterlin je bil 19. Res odličen ekipni uspeh celotne ekipe, ki so kljub smoli z okvarami skupaj osvojili 56 točk v točkovanju za Pokal narodov. 

Zelo zadovoljen je bil tudi selektor Nace Korošec: “res super dirka celotne ekipe. Imeli smo kar nekaj smole z defekti in okvarami, a vseeno dosegli odličen ekipni rezultat. Super dirka Erazma, ki je kljub temu, da je več kot polovico dirke odpeljal v eni prestavi osvojil 6. mesto. Super tudi Jakob in Nejc, Jakobu je na koncu zmanjkalo samo nekaj metrov do 7. mesta. Smolo je imel tudi Žak, ko se mu je pokvaril menjalnik, Jaka pa se žal ni vrnil po defektu v začetku. A končna ocena celotne je ekipe je odlična. Z nekaj sreče bi bil rezultat še precej boljši, a gremo dalje. Čakajo nas nove dirke, kjer imamo visoke cilje