Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Na državnem prvenstvu v kronometru zmagi Mateja Mohoriča in Urške Žigart

20. junija, 2024 | Aktualno, Cestno DP, Cestno kolesarstvo, KZS |

V četrtek je Občina Trebnje v vročem vremenu gostila prvi del letošnjega državnega prvenstva v cestnem kolesarstvu. Trasa ni postregla z večjimi presenečenji, a je bilo tudi nekaj precej tesnih rezultatov pri vrhu.

Kolesarska zveza Slovenije je pripravila kronometer na desetkilometrskem krogu na Cesti bratstva in enotnosti od Trebnjega do obrata na Dolenji Dobravi. Kronometer je veljal za ravninskega, a je imela trasa vseeno 150 metrov višinske razlike na krog, tehnično pa je bila povsem nezahtevna, tako da je odločala predvsem moč. Do polovice se je cesta zlagoma vzpenjala, pred obratom se je napela do povprečnega naklona 6,5 odstotka. Sledil je precej hitrejši del nazaj v Trebnje.

Na tridesetkilometrski dirki najhitrejši Mohorič

Zadnji so nastopili člani, že v večernih urah, ko je vročina popustila, povsem pa se je umiril tudi veter. Opraviti so morali s tremi krogi, dirka je bila tako dolga dobrih trideset kilometrov. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je kot zadnji na štartu upravičil vlogo favorita. Edini je presegel povprečno hitrost 50 kilometrov na uro in osvojil prvi članski naslov v vožnji na čas – mladinskega je že imel iz leta 2011.

Že po prvem krogu je bilo jasno, da mu bo najbliže moštveni kolega Matevž Govekar, ki je tempo stopnjeval in edini vsak naslednji krog prevozil hitreje. Na koncu je zaostal minuto in slabih sedem sekund. Tretji je bil Jaka Primožič (Hrinkow-Adwarics) z zaostankom 2:45, za enajst sekund je prehitel najboljšega v barvah slovenskih klubov, Mihaela Štajnarja (Ljubljana Gusto Santic).

Mlajši člani do 23 let so dirkali v ločeni konkurenci in po pričakovanjih je bil najhitrejši Gal Glivar (UAE Emirates Generation Z). Za Mohoričem in Govekarjem je dosegel tretji čas dneva ter za minuto in 24 sekund prehitel moštvenega kolega Anžeta Ravbarja. Tretji je bil lanski državni prvak Natan Gregorčič (Ljubljana Gusto Santic), ki je zaostal še pol minute več.

Urška Žigart četrtič, Nika Bobnar drugič med mlajšimi članicami

Med članicami je Urška Žigart (Liv-Alula-Jayco) osvojila drugi zaporedni naslov, skupaj že četrtega. Očitno je ni preveč zmedlo, ker so ji med letom v Slovenijo izgubili kolo, pravočasno ga je dobila nazaj in po devetem mestu v skupnem seštevku na Dirki po Švici pokazala svojo moč tudi doma. Z dvema krogoma je opravila v 27 minutah s povprečno hitrostjo 44 kilometrov na uro. Sledili sta kolesarki BTC City Ljubljana-Zhiraf-Ambedo, Hana Žumer na drugem in Ema Pirš na tretjem mestu. Njuna klubska kolegica Urška Pintar je nastop zaradi bolezni žal odpovedala.

Urški Žigart se je sicer najbolj približala Nika Bobnar (World Cycling Centre Team), drugo leto zapored državna prvakinja med mlajšimi članicami. S časom 29:17 je za dobrih 48 sekund prehitela Špelo Colnar (BTC City Ljubljana-Zhiraf-Ambedo).

Omrzel in Valjavec v kronometru zdaj izenačena

Med mladinci nas je zanimal obračun med lanskim državnim prvakom Jakobom Omrzelom (Adria Mobil) in drugim Erazmom Valjavcem (Autozai-Petrucci-Contri). Kot reprezentančna kolega sta na mladinskem Pariz–Roubaix spomladi osvojila zmago in drugo mesto, tokrat sta bila nasprotnika. Po zlomu ključnice na dirki Pokala narodov je Valjavec odpeljal oba kroga brezkompromisno in zmagal s povprečno hitrostjo 48,4 km/h. Omrzela je v enem najtesnejših obračunov dneva prehitel za pet sekund in 65 stotink, kar je bil eden najtesnejših obračunov dneva. Tretji je bil Nejc Peterlin (Adria Mobil), ki je zaostal slabo minuto.

Dva kroga so odpeljale tudi starejše mladinke. Celjanka Zoja Ferlež (BTC City Ljubljana Scott) je klubsko kolegico Evo Potočnik prehitela za 29 sekund. Prevlado kolesark iz ljubljanskega kluba je preprečila Anet Trakonja (Meblojogi-Mlinotest-Pro Concrete) na tretjem mestu.

Gorski kolesarki v vrh v kronometru

Najštevilčnejša je bila udeležba med mlajšimi mladinci, štartalo jih je kar 58, prevozili pa so en krog. Naslov je ubranil Vanja Kuntarič Žibert (Pogi Team UAE Generali). Z običajnim kolesom in omejenimi prenosi, kot veleva pravilnik, je dosegel povprečno hitrost 45,4 km/h. Gal Stare (Ribno Alpine Resort Bled), je z zaostankom dobrih dvanajstih sekund dosegel drugo zaporedno srebrno medaljo. S tretjim mestom je za barvitost na zmagovalnem odru poskrbel David Komel (Meblojogi-Mlinotest-Pro Concrete).

Zanimivo je bilo med mlajšimi mladinkami, saj sta nastopili tudi odlični gorski kolesarki, ki se občasno pojavita na cestnih dirkah in običajno posežeta v sam vrh. Tokrat je bila najhitrejša Eva Terpin (Rajd Ljubljana), ki je za dobrih šest sekund premagala Meto Tancik (BTC City Ljubljana-Scott). Tretja je bila Iva Colnar (Adria Mobil). Žal je Meta po dirki med razpeljavo doživela prometno nesrečo, zbil jo je voznik, ki je s kraja nesreče pobegnil. Meta se je poškodovala in kljub želji žal ni mogla počakati do razglasitve rezultatov. Želimo ji čim prejšnje okrevanje!

Za državne naslove tudi parakolesarji

Dan so sicer odprli parakolesarji, točno opoldne, prevozili so en krog.

V kategoriji MB tandem sta nastopila Janez Cankar in njegov pilot Boris Praznik (Zveza ŠIS-SPK).

V kategoriji C-3 je dirkal Jurij Furlanič (Parakolesarsko društvo Obala).

V kategoriji ročnih kolesarjev H-3 je nastopil Anej Doplihar (KK Pantal).

V kategoriji H-5 je bil na štartu Andrej Rotar (KK Lendava).

V nedeljo državno prvenstvo v cestnih dirkah

Osrednje prizorišče s štartom in ciljem cestnih dirk bo Goliev trg. 21,5 kilometrov dolg krog s 370 metri višinske razlike vodi po razgibanem terenu skozi Plusko, Knežjo vas, Železno in Dobrnič do začetka vzpona na Grmado. To je 1,7 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 10,6 odstotka. Sledi izjemno hiter spust in ravninski odsek skozi Trebnje.

Prvi štart mlajših mladincev bo že ob 8. uri, prevozili bodo tri kroge. Pet minut za njimi gredo na progo mlajše in starejše mladinke, ki bodo imele opraviti z dvema krogoma. Starejši mladinci in ženske štartajo ob 10. uri, njihova dirka bo dolga pet krogov oziroma 107,5 kilometrov.

Štart članov in mlajših članov pa ob 14. uri, v cilju jih pričakujemo okoli 18. ure. Prevozili bodo sedem krogov, skupaj 150,5 kilometrov in 2.618 metrov višinske razlike.

REZULTATI

Fotografije: Sportida