Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloEnduro Gorjanci: Državno prvenstvo v enduru

21. junija, 2024 | Aktualno, Enduro, Enduro DP, Gorsko kolesarstvo, SloEnduro

Državno prvenstvo v enduru je tik pred nami. Ta konec tedna bodo najboljši dirkali pri Gabrju, nedaleč od Novega mesta. Za naslove se bodo na hitrostnih preizkušnjah na Gorjancih pomerili v nedeljo, 23. junija.

Državna prvenstva v disciplini enduro potekajo pri nas že od leta 2013, letos bo tako na sporedu že dvanajsto. V organizaciji Kolesarskega društva Zverinice ga prvič gostijo Gorjanci, kjer pa bo dirka za pokal serije SloEnduro potekala že četrtič. Tokrat tudi kot kvalifikacijska dirka za svetovno serijo, zato pričakujemo nekaj tujcev.

Dve novi hitrostni preizkušnji

Baza prireditve bo zopet pri domu Lovskega društva Trdinov vrh v Dulah. Med domom in Trdinovim vrhom so Zverinice pripravile traso, dostojno boja za kolajne državnega prvenstva in drese državnih prvakov.

Na dolgi trasi bo kar šest hitrostnih preizkušenj s skupno višinsko razliko 1320 v.m., za kategorijo e-kolesarjev seveda še dodatna navkreber. Na krajšihh trasah bo seveda kakšna preizkušnja manj, vse do trase s tremi preizkušnjami za najmlajšo kategorijo U13 s 380 višinskimi metri.

Nekaj hitrostnih preizkušenj izkušeni že poznajo novi pa sta etapi S1 – Biciklama (šteje tudi za Shimano SuperStage) in S2 – Lipa naša.

Peršak po že osmi naslov

Pri moških bo napeto. Branilec članskega naslova Vid Peršak (Unior-Sinter), tudi vodilni v seriji, si želi svojega že osmega naslova, petega zaporednega. Zanimivost: Vid na Gorjancih še ni dirkal! Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) ima že tri naslove skupnega zmagovalca v seriji SloEnduro, a še nobenega naslova državnega prvaka, zato bo stisnil zobe in pozabil na bolečine.

Pride tudi zadnji prvak, ki ni Peršak – Jan Markič (UC Caprivesi), naš »delavec na začasnem delu v tujini«, v Italiji, prvak iz leta 2019. Še kdo od domačih lahko pomeša štrene pri vrhu, da bo bolj pestro, pa se vrača lanski zmagovalec Gorjancev, Južnoafričan Keira Duncan, pa še kdo od tujcev na lovu za točkami za lestvico, ki prinaša pravico nastopa v svetovnem pokalu.

Pri ženskah naslova žal ne bo branila Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), ki ima še nekaj maturitetnih obveznosti. Glavna favoritinja bo tako Maša Komel (KK Črn trn), a kot se je pokazalo minuli konec tedna v Mežici, v enduru minuli dosežki niso garancija za uspeh.

Odprto v mlajših kategorijah

Med mladinci se za državno prvenstvo v enduro vrne Maj Babačič (Calcit Bike Team), ki se bolj posveča spustu, a ne bo imel lahkega dela s Tianom Pečnikom (KK Ravne) in Maksom Struno (KK Završnica), ki sta očitno v formi. Pri mlajših mladincih na lestvici sicer dominira Ian Laharnar (Kamplc Racing Team), a v Mežici mu je šlo kar za nohte. Matija Lačen (KK Črn trn) se je minuli konec tedna poškodoval in ga ne bo na Dolenjsko. Pri fantih U15 pa bo vodilnega Jakoba Pračka (Kamplc) verjetno nabolj zanimalo, če je njegov soimenjak Jakob Pristovnik (KK Ravne), ki mu je dal vetra na domačem terenu, lahko hiter tudi drugje.

Sledi premor do konca avgusta

Po SloEnduru Perkmandlc bomo tako v dveh tednih dirkali v enduru ka dvakrat. S tem bomo že čez polovico od sedmih dirk, ki štejejo za pokal Slovenije. Sledi peta dirka, SloEnduro Maribor-Pohorje s treningom 31. avgusta in dirko 1. septembra. Potem so do konca sezone pred nami še SloEnduro Kočevje (28. in 29. september) ter SloEnduro Grozni v Grožnjanu na Hrvaškem (12. in 13. oktobra), vmes pa promocijski Enduro Golovec trails v Ljubljani.

Serija SloEnduro

Trasa