Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloEnduro Perkmandlc: V Mežici prevlada Korošcev

17. junija, 2024 | Aktualno, Enduro, Gorsko kolesarstvo, SloEnduro |

Na Koroškem je imelo več kot dvesto endurašev težak konec tedna. Strme gozdne steze, ponekod tudi drseče, so povzročale nemalo težav, a domačini take razmere obvladajo.

V drugi izvedbi preizkušnje SloEnduro Perkmandlc v Mežici je udeležence pričakalo povsem drugačno vreme kot lani, ko je ves dan lilo. Toda prireditelj ŠKK Pendalna je vseeno dal vetra z zahtevno progo, ki ni bila tako nič lažja kot lani in je poskrbela za precejšen osip.

Vid Peršak najhitrejši od začetka do konca

220 udeležencev je vsak dan čakalo nekaj več kot 1300 višinskih metrov vzponov in spusti po strmih gozdnih stezah. Da se po tednih dežja niso vse preveč posušile, je poskrbel še nedeljski jutranji naliv. Za največ vprašajev nad čeladami je bila kriva prva hitrostna preizkušnja na dolgi trasi in trasi U17 – Izgubljena koza (Lost Goat), dediščina tukajšnje dirke svetovne serije iz leta 2018. Zavoji v strmini, drseče blato in z njim namazane korenine. Dokler napadaš, še morda nekako gre, ko se braniš, nimaš nobenih možnosti. Zaradi kombinacije tehnične zahtevnosti, napornih vzponov, pa padcev in okvar je nekaj udeležencev odstopilo od nedeljskega nastopa.

Domačini pa seveda »od malega« gorsko kolesarjenje spoznavajo na takšnih terenih, tako da so krojili vrh v številnih kategorijah.

Vid Peršak (Unior-Sinter Factory Racing) je dobil vse štiri preizkušnje dolge trase in dobil Perkmandlca drugo leto zapored. Njegov glavni tekmec tokrat ni bil Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), saj je po spletu okoliščin nastopil izven konkurence. Med tednom je namreč na treningu v Mariboru treščil v drevo in se zaradi bolečin v rebrih odločil, da dirko izpusti, zato ni nastopil na sobotnem treningu. V nedeljo se je vendarle počutil bolje, a brez opravljenega treninga sodniki niso mogli narediti izjeme. Tako je šel na progo, a ni bil uvrščen.

Izredno hitri mladinci

Peršaku so ves dan sledili mladinci. Od prve preizkušnje na Izgubljeni kozi je bil na drugem mestu Prevaljčan Tian Pečnik (KK Ravne). Medtem, ko je njegov starejši brat Teo vrtel pedala v zadnji etapi dirke Po Sloveniji, je Tian, ki prav tako prihaja iz krosa, nanizal dve drugi, četrto in tretje mesto. Do konca je ostal drugi najhitrejši na dolgi trasi in osvojil zmago v mladinski kategoriji, v kateri nastopa prvo leto. Lani se je trikrat poskusil med mlajšimi mladinci in se le enkrat prebil v prvo deseterico, tako da je naredil ogromen preskok!

Tian je bil boj z madžarskim vrstnikom Áronom Babóm (FRO Racing), mladinskim zmagovalcem Kamplca. Babó je bil drugi najhitrejši v tretji preizkušnji dneva, le dobri dve sekundi za Peršakom, na koncu pa tretji, 11 sekund za Pečnikom.

Peršak odločno povečal vodstvo v pokalni razvrstitvi

Četrto mesto je zasedel zimzeleni član Tilen Leban (Deš fleš), ki je za Babóm zaostal le 29 stotink sekunde, peto pa Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

V prvi deseterici so sledili izraelski reprezentant Omer Hutman na šestem, lanski zmagovalec serije med mladinci, domačin Jan Polovšak (ŠKK Pendalna) nasedmem, še en hitri mladinec Maks Struna (KK Završnica) na osmem oziroma kot tretji mladinec, nato pa Avstrijca Philipp Döller (Radlager Racing Division) na devetem ter nekdanji avstrijski prvak Matthias Stonig (Radwerker) na desetem mestu.

Vid Peršak ostaja v vodstvu v absolutni moški razvrstitvi, a je njegova prednost pred Mihom Smrdelom s petdesetih poskočila na 450 točk. Smrdelu so z majhnim zaostankom za petami Kavčič, Babó in Leban. Pečnik se je zavihtel na šesto mesto. Prvi trije mladinci v seriji SloEnduro so Babó, Pečnik in Struna.

Lucija Mlinar le za Avstriko

Pri ženskah je na dolgi trasi tokrat ostala nepremagana Avstrijka Alexandra Eckert (Bikeclub Giant Stattegg), zmagala je z dobro minuto prednosti pred Lucijo Mlinar (KK Ravne), ki je ves dan vozila konstantno, enkrat je bila druga in trikrat tretja. Tretje mesto je šlo drugi Avstrijki Sabrini Eberhard (Radlager Racing Division). Vodilna v skupni razvrstitvi, zmagovalka Borovcev Maša Komel (KK Črn trn), se ni najbolje znašla, zasedla je 5. mesto.

Maša Komel je kljub slabšemu nastopu v seriji SloEnduro ubranila prvo mesto pri ženskah, na drugo se je prebila Lucija Mlinar, Sabrina Eberhard ostaja tretja.

V kategorijah dolge trase

Najhitrejši veteran je bil Avstrijec Tino Huber (Team Dorrong) iz kategorije master 1, v master 2 je bil najhitrejši njegov rojak in moštveni kolega Cri Maierhofer, v kategoriji master 3 pa je »preživel« le Martin Brus (Kamplc Racing Team). V amaterski kategoriji je prvič zmagal Jaša Šonc (KD Brez zavor), v kategoriji e-bike z dodatno »power stage« etapo navzgor pa je bil najhitrejši domači e-matador Vid Planko, ki se je pustil prehiteti le na Izgubljeni kozi.

Kako so se odrezali na krajših trasah?

Pri mlajših mladincih, ki so se pomerili na treh etapah, je tretjo zaporedno zmago osvojil Ian Laharnar (Kamplc Racing Team), drugega mesta se je veselil Izak Štrubelj (Bikehanic Lumar), tretjega pa Sven Podvornik (427 Savage Squad). Laharnar je slabše začel s četrtim mestom na Izgubljeni ovci, etapo je dobil Matija Lačen (KK Črn trn), ki pa je odstopil po padcu v drugi etapi. Zaradi poškodbe zapestja bo izpustil državno prvenstvo. Laharnar tudi po zmagi v drugi etapi še ni prevzel vodstva, na vrhu je bil še Podvornik.

Pri mlajših mladinkah je vse tri preizkušnje dobila Nežka Libnik (KK Ravne), do cilja je prišla še Eva Zala Stergar (DGK Pohorje-Spank Team). Na svoji prvi enduro dirki je odlično začela tekmovalka v krosu Eva Terpin (Rajd Ljubljana). V prvi etapi je za Nežko zaostala dobre tri sekunde, v nadaljevanju pa njeno kolo za kros ni več zmoglo zlorabe in Eva je bila prisiljena k odstopu.

V kategoriji U15, ki se je pomerila na dveh etapah, je Jakob Pristovnik (KK Ravne) za 18 sekund ugnal serijskega zmagovalca Jakoba Pračka (Kamplc), tretje mesto je zasedel Žiga Munih (Pedal Racing Team). Pri dekletih U15 sta do cilja prišli Slovakinja Maria Vyhlidalova (Medvedica) na prvem in Eva Podvornik (427 Savage Squad) na drugem mestu.

V najmlajši kategoriji U13 je drugo zmago sezone osvojil Tjaž Stres (Kamplc), sledil je zmagovalec Borovcev, njegov klubski kolega Rene Kovač, na tretjo stopničko pa je stopil Max Sliško (427 Savage Squad).

Shimano SuperStage z novima zmagama Peršaka in Libnik

Za Shimanovo SuperEtapo so prireditelji tokrat izbrali prenovljeno etapo Kanal, zadnjo etapo dolge trase in trase U17 ter najdaljšo etapo dirke.

Pri moških je bil tudi tu najhitrejši Vid Peršak, pri ženskah pa z veliko prednostjo tekmovalka s krajše trase, mlajša mladinka Nežka Libnik. Že tretjič letos!

Konec tedna za državne naslove v Gorjancih

Ni časa za počitek. Že ta konec tedna, 22. in 23. junija, sledi SloEnduro Gorjanci pri Novem mestu, ki bo tudi letošnje državno prvenstvo in ob tem še kvalifikacijska dirka za svetovno serijo.

Rezultati – dolga trasa, absolutno | Rezultati po kategorijah

Serija SloEnduro

Fotografije: Matej Lovrič