Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Prihaja obdobje državnih prvenstev

19. junija, 2024 | Aktualno, Cestno DP, Enduro DP, Gorsko kolesarstvo, Kros DP, Spust DP

Naslednji tedni bodo zaznamovani z državnimi prvenstvi v večini kolesarskih disciplin. Začenjam že jutri z državnim prvenstvom v vožnji na čas, v nedeljo, 23. junija sledita državni prvenstvi v cestnem kolesarstvu in enduru. 30. junija bo v Kranjski Gori državno prvenstvo v spustu, 20. julija pa še v olimpijskem krosu.

Za nami so že zimsko državno prvenstvo v ciklokrosu, dirkališčnem kolesarstvu in kratkem krosu, v glavnini disciplin pa se bodo najboljši pomeriliod 20. junija do 20. julija.

Cestni kolesarji prvič za naslove v Občini Trebnje

Dolenjska je redno prizorišče državnih prvenstev v cestnem kolesarstvu, nazadnje leta 2018 v Mirni Peči. Tokrat v organizaciji Kolesarske zveze Slovenije prvenstvo prvič  gosti Občina Trebnje. Četrtkov kronometer bo potekal na slabih deset kilometrov dolgem krogu po Cesti bratstva in enotnosti med Trebnjim in Dolenjo Dobravo. Mlajši mladinski kategoriji čaka en krog, mladinski kategoriji in članice dva kroga, člani bodo prevozili tri.

Vrhunec pa bodo nedeljske cestne dirke na 21,5-kilometrskem krogu z vzponom na Grmado, kjer se bo dirka lomila na 1,7-kilometrskem klancu s povprečnim naklonom kar 10,6 odstotka. Člani štartajo ob 14. uri. V sedmih krogih bodo nabrali 150 kilometrov in čez 2.600 metrov višinske razlike.

V nedeljo, 23. junija tudi za državne naslove v enduru

Sledijo gorskokolesarska državna prvenstva, začenši z dirko SloEnduro Gorjanci, ki bo na že znanem prizorišču potekala na dan cestnega državnega prvenstva. Kolesarsko društvo Zverinice pripravlja dirko z bazo pri domu Lovskega društva Trdinov vrh v Dulah, trase hitrostnih preizkušenj pa se vijejo od doma navzgor proti Trdinovemu vrhu.

Dirka s šestimi hitrostnimi preizkušnjami šteje tudi za državno serijo SloEnduro in kot kvalifikacijska dirka za svetovno serijo. Najboljši Slovenci in Slovenke z Vidom Peršakom na čelu bodo tako imeli tudi odlično tujo konkurenco. Peršak lovi že osmi naslov državnega prvaka, petega zaporednega!

Spust se vrača v Kranjsko Goro z državnim prvenstvom 30. junija

Že čez teden dni pa sledi državno prvenstvo v drugi gravitacijski gorskokolesarski disciplini, zato lahko pričakujemo, da bodo mnogi nastopili na obeh dirkah. Po petih letih se slovenski spust končno vrača na klasično prizorišče v Bike parku Kranjska Gora, ki je prvo dirko gostilo že pred dvajsetimi leti. Dirko pripravlja Kolesarska zveza Slovenija v sodelovanju s Turizmom Kranjska Gora, Bike parkom Kranjska Gora in hotelskim podjetjem HIT Alpinea. Klasična proga, kjer so že potekala tekmovanja na najvišjih ravneh, je nekoliko prenovljena, tako da ustreza modernim standardom gorskokolesarskega spusta.

Članska naslova branita Luka Berginc in Monika Hrastnik, naša najuspešnejša tekmovalka v spustu vseh časov. Trikratna evropska prvakinja in pretekli vikend tretja na dirki svetovne serije v Val di Sole bo napadala osmi naslov.

Tik pred olimpijskimi igrami v Trbovljah 20. julija državno prvenstvo v krosu

Doslej so Trbovlje slovele zlasti po dirkah v spustu, lani je Mountain bike klub Trbovlje prvič priredil državno prvenstvo v enduru. Letos pa 20. julija pripravljajo prvi XCO Trbowle, državno prvenstvo v olimpijskem krosu in obenem peto dirko slovenskega pokala v krosu SloXcup. Športni park Kipe je idealno prizorišče za dirko v edini gorskokolesarski olimpijski disciplini. To bo tudi zadnji tekmovalni nastop Tanje Žakelj, ki takoj po prvenstvu potuje na svoje že četrte olimpijske igre.

Poleg Tanje, ki bo lovila svoj trinajsti članski naslov v olimpijskem krosu Pričakujemo v Trbovljah, prav vse najboljše. Seveda tudi vodilno na mladinski svetovni lestvici in evropsko prvakinjo Marušo Terezo Šerkezi.