Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Iz Trebnjega v majicah prvakov odhajata Urška Žigart in Domen Novak

23. junija, 2024 | Aktualno, Cestno DP, Cestno kolesarstvo, KZS |

Po četrtkovi vožnji na čas je bila nedelja v Trebnjem in okolici posvečena cestnim dirkam za državno prvenstvo. Kolesarska zveza Slovenije je podelila osem kompletov medalj. Prvič v karieri je v cestni vožnji zmagala Urška Žigart, Domen Novak drugič v petih letih.

Trebanjci so predlagali državnega prvenstva vredno traso, ki ni dovoljevala presenečenj. Že razgiban uvodni del 21,5 kilometrov dolgega kroga ni dopuščal počitka, sledil pa je strm vzpon na Grmado, ki je poskrbel za selekcije v vseh kategorijah. Niti na izredno hitrem spustu se ni dalo nadoknaditi prav dosti, sledil pa je še ravninski del trase vse do cilja na Golievem trgu v samem središču Trebnjega. Kot smo vajeni, je dirke za državne naslove težko nadzorovati, tako da največkrat odloča gola moč, manj pa taktika.

Velik uspeh kolesarjev UAE Emirates

Člani so ob 14. uri štartali zadnji in v skladu z napovedmi se je že v prvem od sedmih krogov 150 kilometrov dolge dirke oblikovala skupina najmočnejših, ki je tokrat štela štiri člane. Matej Mohorič (Bahrain Vitorious), Domen Novak (UAE Emirates), Gal Glivar (UAE Emirates Generation Z) in Jaka Primožič (Hrinkow Advarics Cycleang) so vozili svojo dirko, v ozadju pa je bila glavnina čedalje manjša in je slednjič razpadla na dve skupini. Od vodilnih je v četrtem krogu najprej odpadel Primožič, tako da je Mohorič ostal v škarjah obeh Dolenjcev. Glivar je na Grmadi napadel v predzadnjem krogu, a si ni pridobil odločilne prednosti, Mohorič ga je z Novakom na zadnjem kolesu ujel.

V zadnjem krogu pa je na Grmado, potem ko mu je Glivar odlično pripravil akcijo, odločno pospešil Novak. Mohorič je izpadel tudi iz boja za drugo mesto, ki ga je z odločno vožnjo osvojil Gal Glivar, s tem pa tudi zmago v kategoriji mlajših članov – še drugo po četrtkovem kronometru. Jaka Primožič je na četrtem mestu vztrajal sam do cilja.

Dve zasledovalni skupini sta vozili vsaka svojo dirko in med seboj obračunali na zadnjem vzponu. V prvi od teh skupin smo našli tudi drugega in tretjega v razvrstitvi mlajših članov. Srebro je osvojil Jaka Marolt (Sava Kranj), Anže Ravbar (UAE Generation Z), ki je že na začetku prvega kroga padel, se je boril do konca in se po srebru v kronometru veselil še brona v cestni vožnji.

Dvojni naslov za Urško Žigart

Članice so dirkale skupaj s starejšimi mladinci, opraviti so morale s petimi krogi na 107 kilometrov dolgi dirko. Najbolje se je držala Urška Žigart (Liv-AlUla-Jayco), ki je v skupini s hitrimi mladinci hitro pridobivala prednost pred Uršo Pintar (BTC City Ljubljana Zhiraf-Ambedo) in Špelo Kern (Cofidis). Do cilja je prednost Žigart narasla že na več kot deset minut, v zaključku pa je za srebro imela več moči Urša Pintar. Branilka naslova je zadnje dni zbolela, zato je izpustila tudi kronometer, a tudi to je ni ustavilo v lovu na že trinajsto medaljo na cestnih dirkah. Špela Kern je bila zadovoljna tudi s tretjim mestom.

Mlajše članice so odpeljale precej krajšo dirko, zaradi visokega zaostanka za vodilnimi so se namreč po odločitvi sodnikov pomerile za zmago že po tretjem krogu. V šprintu je slavila Nika Bobnar (World Cycling Centre Team), ki je osvojila po vožnji na čas še drugo zlato. Najbliže ji je bila Tjaša Sušnik (BTC City Ljubljana-Scott), tretja je bila Špela Colnar (BTC City Ljubljana Zhiraf-Ambedo).

Med mladinci Jakob Omrzel drugič zapored

Med skoraj petdeseterico mladincev na štartu sta pričakovano izstopala Jakob Omrzel (Adria Mobil) in Erazem Valjavec (Autozai-Petrucci-Contri). Kmalu sta prevzela vajeti dirke v svoje roke in prevzela nadzor nad dirko, za močnejšega pa se je izkazal Omrzel, ki je zmagal z dobrima dvema minutama prednosti. Dejansko sta vozila svojo dirko, saj so ostali zaostali že skoraj deset minut. Za njima je v cilj prišla četverica z Nejcem Peterlinom (Adria Mobil) na čelu.

Mlajši mladinci so se podali na progo prvi, že ob osmih zjutraj. Kar osemdeset jih je bilo na štartu in tudi v tej konkurenci zmaga Vanje Kuntarič Žiberta (Pogi Team UAE Generali) ni bila presenečenje, morda bolj zajetna prednost po dolgem samostojnem begu. V treh krogih (64,5 kilometrov) si je nabral dobri dve minuti prednosti pred Majem Bohakom (Perutnina Ptuj) in Lovrom Rantom (Sava Kranj) na drugem in tretjem mestu. Tudi Kuntarič Žibert je tako osvojil dvojni naslov prvaka, zlato medaljo je odnesel domov že v četrtek.

Gorske kolesarke pri vrhu tudi na cesti

Nekaj minut za mlajšimi mladinci so skupaj štartale mlajše in starejše mladinke. Tokrat je bila med starejšimi na štartu tudi Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), mladinska evropska prvakinja v olimpijskem in kratkem krosu. Že v prvem krogu je pobegnila skupaj z mlajšima mladinkama, ki se tudi kalita v gorskem kolesarstvu, Evo Terpin (Rajd Ljubljana) in Meto Tancik (BTC City Ljubljana-Scott)

Oba kroga, dirka mlajših mladink je bila dolga 43 kilometrov, so vse tri dobro sodelovale. Na koncu sta za zmago sprintali Eva Terpin in Meta Tancik, uspešnejša je bila prva, medtem ko je Maruša Tereza Šerkezi njun boj opazovala dve, tri dolžine kolesa za njima. Druga med starejšimi mladinkami je bila Sara Pestotnik, tretja pa Zoja Ferlež (obe BTC City Ljubljana-Scott). Med mlajšimi mladinkami je bron osvojila Lina Mehle (BTC City Ljubljana-Scott).

Po državnih prvenstvih v akciji reprezentance na največjih tekmovanjih

Čeprav so med najboljšimi manjkali Tadej Pogačar, Primož Roglič in Jan Tratnik, smo lahko po dolgem koncu tedna v Trebnjem lahko izjemno zadovoljni. Spremljali smo odlično dirkanje v vendarle odličnih konkurencah, ki ga je v nedeljo pospremilo tudi lepo število gledalcev. V samem središču Trebnjega je bilo poskrbljeno za bogat spremljevalni program in vzdušje se je skozi dan lepo stopnjevalo do zadnje dirke.

Na isti dan je sicer v Gabrju pri Novem mestu potekalo še državno prvenstvo v enduru, že naslednjo nedeljo pa Kranjska Gora gosti državno prvenstvo v spustu. Najboljši tekmovalci v olimpijskem krosu pa se bodo za naslove pomerili 20. julija v Trbovljah. Po tem bo Kolesarska zveza Slovenije vse sile usmerila v reprezentančne nastope s prvimi vrhunci na olimpijskih igrah, sledijo pa še evropsko prvenstvo ter svetovni prvenstvi v gorskem in septembra še cestnem kolesarstvu.

REZULTATI

Fotografije: Sportida