Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloEnduro Gorjanci: Kdo so državni prvaki 2024?

24. junija, 2024 | Aktualno, Enduro, Enduro DP, Gorsko kolesarstvo, SloEnduro |

Na odličnih progah na Gorjancih je naslov državnega prvaka v enduru ubranil Vid Peršak. To je njegov še osmi naslov. Prvič pa ga je med ženskami osvojila Maša Komel.

Na Dolenjskem se je pomerilo približno dvesto kolesark in kolesarjev. Večina Slovencev, ti so lahko računali tudi na kolajne in naslove dvanajstega državnega prvenstva v tej disciplini, nekaj pa je bilo tudi tujcev, med katerimi so nekateri lovili točke za lestvico, ki vodi v svetovni pokal. Poleg slovenskih so bili tako na startni listi še tekmovalci iz Avstrije, Hrvaške, Finske, Madžarske in Južne Afrike. Slednjo je zastopal lanski zmagovalec Gorjancev Keira Duncan, ki se je tudi tokrat pomešal v vrh.

Dolg dan na Gorjancih

Kolesarsko društvo Zverinice je na Gorjancih pripravilo kar šest hitrostnih preizkušenj in še »power stage« za e-kolesarje. Dve preizkušnji sta bili povsem novi. Skupaj se je za udeležence na dolgi trasi nabralo okoli 1300 višinskih metrov vzponov in spustov, tudi za najhitrejše pa več kot 15 minut »neto« dirkanja.

Po plohah se je proga pred dirko povsem poskušila, temperature pa so bile kar poletne, tako da so okrepne postaje z vodo prišle vsem zelo prav.

Napeto na dolgi trasi

Na dolgi trasi se je že na začetku ločila trojica. Favorizirani Vid Peršak (Unior-Sinter Factory Racing), lanski zmagovalec Keira Duncan in prvak SloEndura Miha Smrdel (MBK Črni Vrh). Prvo etapo je sicer dobil Duncan, Peršak je vodstvo prevzel z zmago v drugi, z zmago v tretji se mu je zopet približal Južnoafričan, nato pa je Peršak pobegnil s še dvema zmagama in zmagal s 3,58 sekunde prednosti pred Duncanom. Smrdel, ki se je z etapno zmago okitil v zadnji preizkušnji, se je lahko veselil skupno tretjega mesta in srebrne kolajne državnega prvenstva z zaostankom 20,61 sekunde za Peršakom.

Bron državnega prvenstva pa je pripadel četrtouvrščenemu v absolutni razvrstitvi Davidu Ivartniku (Golovec trails), ki se je šele prejšnji konec tedna vrnil po operaciji komolca. David je bil v štirih etapah za petami najhitrejši trojici, dvakrat tudi pred Smrdelom, v dveh pa je izgubil nekaj več časa. Peti v absolutni konkurenci moških na dolgi trasi je bil Jan Markič (UC Caprivesi), prvak iz leta 2019, ki večinoma dirka v Italiji in ga redko vidimo v SloEnduru.

»Mogoče bi zdaj malce drugače nastavil vzmetenje, imel sem nekaj težav, da sem kolo držal na tleh in ohranjal tekočo vožnjo. Se mi zdi, da sem vseeno s kontrolirano vožnjo in z napadom tam, kjer je bilo potrebno in kjer se je dalo kaj pridobiti, odpeljal taktično dobro. Prvič sem bil na Gorjancih, zanimivo je bilo, nekateri so že malo poznali teren s prejšnjih dirk, zato sem vedel, da bo zahteven dan. Organizatorji so se potrudili in pripravili odlične etape,« je povedal Vid, ki ga v naslednjih tednih čakata dve dirki svetovnega pokala – še naprej s slovensko trobojnico na levem rokavu, kot se v gravitacijskih disciplinah označuje državne prvake.

Tianova potrditev med mladinci

Mladinci se tokrat niso bili tako visoko kot prejšnji teden na Koroškem. Zmagal je Madžar Áron Babó (FRO Racing), ki je bil skupno na 7. mestu. Sicer je slabše začel ter zaključil s šestim in petim mestom, vmes pa je dobil štiri etape – dovolj za zmago pred novim slovenskim mladinskim prvakom Tianom Pečnikom (KK Ravne na Koroškem) za 4,35 sekunde. Tian, ki je bil največje presenečenje SloEndura Perkmandlc v Mežici prejšnji teden z drugim mestom absolutno, svojim daleč najboljšim dosežkom doslej, je tako dokazal, da je lahko hiter še kje drugje, kot le na domačem terenu.

Srebrno kolajno med mladinci je osvojil Maks Struna, bronasto pa Juš Ažman (oba KK Završnica).

Mladinka v vrhu ženske dirke

Maša Komel (KK Črn trn) v enduru nastopa šele drugo sezono, v odsotnosti prvakinje zadnjih dveh let Tine Smrdel (MBK Črni Vrh) pa tekmicam ni dovolila nobenega presenečenja. Luciji Mlinar (KK Ravne) je prepustila eno od etap, na koncu pa zmagala z veliko prednostjo pred Majo Vojska (MBK Črni Vrh) na drugem in Lucijo Mlinar na tretjem mestu.

»Dirka je bila super, traili so bili odlični. Lani smo se vsi malo pritoževali, zdaj pa so jih uredili ‘v nulo’. Uživali smo,« pravi Maša, ki je tako kot Tina ob svojih naslovih v zadnjih dveh letih še mladinka, tako v SloEnduru kot na državnem prvenstvu pa mladinke nastopajo v združeni kategoriji s članicami in veterankami.

Maša Komel se bo ta konec tedna poskusila tudi na državnem prvenstvu v spustu in dirki serije 20chocolate Downhill Cup v Kranjski Gori.

Med amaterji in veterani Šikman, Černigoj, Štrancar in Brus

V amaterski kategoriji je prvak Nejc Šikman (ŠD Grabit), letos že zmagovalec dveh dirk. V najmlajši veteranski kategoriji se je po odsotnosti z dveh dirk vrnil zmagovalec Kamplca Blaž Černigoj (Kamplc Racing Team). V srednji kategoriji master 2 je prvič letos dirkal in tudi zmagal Primož Štrancar (Orbea Fox Enduro Team), v najstarejši master 3 pa letos nepremagan ostaja Martin Brus (Kamplc).

Med mlajšimi brez večjih presenečenj

Na trasi U17 oziroma mlajših mladincih in mladinkah s petimi preizkušnjami ostajata »dominatorja« na vrhu: pri fantih je še četrtič letos med 31 uvrščenimi zmagal Ian Laharnar (Kamplc), srebro je osvojil Lenart Sever (Črn trn) in bron Sven Podvornik (427 Savage Squad). Pri dekletih je prav tako četrto zmago osvojila Nežka Libnik (KK Ravne), sledili sta ji Eva Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank team) in Lana Kuzma (Črn trn).

V kategoriji U15 je Jakob Praček (Kamplc) »vrnil udarec« po drugem mestu v Mežici iz zmagal med 35 uvrščenimi, drugi je bil Tine Furlan (Črn trn) in tretji Maks Fošnarič (DGK Pohorje – Spank team). Pri dekletih U15 je Eva Podvornik (427 Savage Squad) prehitela Gajo Šuštar (Golovec trails).

V najmlajši kategoriji U13 se je pomerilo ducat dečkov, zmagal je Rene Kovač (Kamplc) pred Maxom Sliškom (427 Savage Squad) in Jakom Vujasinom (Rajd Ljubljana). Vodilni na lestvici Tjaž Stres je odstopil po padcu v prvi etapi, klubski kolega Rene pa mu je posvetil zmago.

Še dve kategoriji brez statusa državnega prvenstva: v kategoriji e-bike je zmagal Blaž Femc, v kategoriji 4Fun pa sta si zmago zaradi napake pri merjenju časa v zadnji etapi, do katere sta bila povsem izenačena, razdelila klubska kolega iz Pedal racing teama Janko Bačnar in Jan Štucin.

Na superetapi Shimano SuperStage ostaja nepremagana Nežka Libnik

Že četrtič letos je bila na Shimanovi SuperEtapi med ženskami najhitrejša tekmovalka s krajše trase Nežka Libnik, med moškimi pa je »modro« etapo, prvo etapo dneva, dobil Keira Duncan.

Nekaj sprememb tudi na lestvicah SloEndura

V razvrstitvi moških je s tremi zmagami in enim drugim mestom Vid Peršak še trdneje v vodstvu s 1500 točkami, Miha Smrdel je drugi z 900 točkami in njegov klubski kolega Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh), ki je bil tokrat šesti, tretji s 780 točkami. Na četrtem mestu sledi najvišje uvrščeni mladinec Áron Babó s 735 točkami in na petem Tilen Leban (Deš Fleš), tokrat osmi, s 710 točkami. Oba sta blizu tretjemu mestu.

Med starejšimi mladinci se je Pečnik zavihtel na drugo mesto za vodilnega Baba, tretji je Struna.

Pri ženskah se je Maša Komel utrdila v vodstvu pred Lucijo Mlinar, Maja Vojska se je prebila na tretje in za Lucijo zaostaja le 20 točk.

Med mlajšimi mladinci in mladinkami sta seveda trdno na vrhu Ian Laharnar in Nežka Libnik z vsemi osvojenimi točkami.

Ob koncu poletja SloEnduro obišče Pohorje

Na domači enduro sceni sledi dopust! Naslednja dirka bo 31. avgusta in 1. septembra, to bo prvi SloEnduro Maribor-Pohorje.

Rezultati DP | Absolutno – dolga trasa | Rezultati po kategorijah

Serija SloEnduro

Fotografije: Matej Lovrič

Zadnje objave