Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Državno prvenstvo v spustu gosti v nedeljo Kranjska Gora

26. junija, 2024 | 20chocolate Downhill Cup, Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Spust, Spust DP

Zadnji junijski konec tedna se v Kranjsko Goro vrača spustaška klasika pod Vitrancem. Na drugi dirki pokala 20Chocolate Downhill Cup se bodo v Bike parku Kranjska Gora najboljši pomerili tudi za naslove državnih prvakov.

V letošnji domači sezoni slovenskega pokala v gorskokolesarskem spustu 20chocolate Downhill Cup je za nami prva dirka na klasičnem prizorišču v Mariboru, tik pred nami pa je tudi najpomembnejša dirka domače sezone. V nedeljo, 30. junija bo v Bike parku Kranjska Gora državno prvenstvo v spustu.

Ekipi MTB Trbovlje in Bike parka Kranjska Gora poskrbeli za prenovo proge

Klasično prizorišče v Kranjski Gori je prvo dirko gostilo pred dvajsetimi leti, leta 2019 pa zadnjo dirko evropskega pokala. Državno prvenstvo bo izvedla ekipa Kolesarske zveze Slovenije v sodelovanju z lokalnimi partnerji – Turizmom Kranjska Gora, Bike parkom Kranjska Gora in hotelskim podjetjem HIT Alpinea.

Za to priložnost je ekipa MTB Trbovlje pod vodstvom Sebastjana Zmrzljaka v sodelovanju z vodjem parka Maticem Koširjem pripravila novo progo z nekaj starimi odseki proge za spust. Dolga je 1800 metrov z višinsko razliko 285 metrov.

»Proga je bolj tekoča, kot je bila ob zadnjih dirkah, omogoča prenašanje hitrosti. Želeli smo narediti progo, na kateri sodobna spustaška kolesa zaživijo,« pravi Zmrzljak. »Razširjen je na primer izhod iz prvega gozdnega odseka, pred Jakuzzijem se gre prej iz gozda, da ni sprinta navkreber po makadamu. Po prelomnici sta nato dva superveleslalomska zavoja, gozd North Shore sledi osnovni liniji dirk evropskega pokala, a je širok, izboljšan je izhod, tako da je več hitrosti za zadnji travnik. Tam je namesto lesenega tak bolj ‘smučarski’ skok, za konec tako kot včasih lev zavoj v cilj. Povprečna hitrost bi morala biti višja.«

Na dirkah evropskega pokala so bili zmagovalni časi v suhih razmerah pod dvema minutama in pol. Pa počakajmo in bomo videli, kakšni bodo tokrat.

Cilj proge bo v izteku parka, nad brunarico, malce nad spodnjo postajo sedežnice Vitranc I. Zadnji zavoji so pregledni in vedno atraktivni za gledalce.

Že 33 let državnih prvenstev

Spust ima v Sloveniji enako dolgo tradicijo kot olimpijska disciplina kros. Prvo državno prvenstvo v obeh disciplinah smo dobili leta 1992. Letošnje bo triintrideseto.

Članska naslova bosta branila Monika Hrastnik (članica francoske ekipe AM Dorval Commencal z licenco mariborskega DGK Pohorje) in Luka Berginc (član nemške ekipe HDR z licenco istega kluba kot Monika).

Štirikratni prvak Jure Žabjek se je letos upokojil in tako ne bo naskakoval petega naslova, s katerim bi se »odlepil« od trojice najuspešnejših v zgodovini prvenstev – po štiri imata še pokojni Janez Grašič in Miran Vauh. Se jim pa lahko v primeru tretjega naslova približata Berginc, zmagovalec Idrskega (2021 in 2023), ali njegov sosed iz Kobarida Žak Gomilšček (Wolf Racing Team, prvak 2020 in 2022). Kaj pa, če se na startu pojavi Vauh, ki ima iz taktičnih razlogov kot sodelavec Monikine ekipe še vedno licenco elitne kategorije?

Monika pa je s sedmimi naslovi že najuspešnejša v zgodovini prvenstev. Težko ji bo katera od tekmic prekrižala načrte, če je le vse v redu z njenim palcem po Val di Sole. Teden dni po Kranjski Gori jo namreč v Franciji čaka naslednja dirka svetovnega pokala.

Seveda bo zanimivo tudi v drugih kategorijah, zlasti med mladinci in mlajšimi mladinci.

Spoznavni dan v soboto, v nedeljo boj za medalje

Sobota 29. junija bo rezervirana za spoznavanje proge. V nedeljo se po dopoldanskem uradnem treningu razvrstitveni nastop začne ob 13.30, finale pa ob 16. uri.

Prijave so odprte še danes, torej 26. junija do polnoči.

V soboto Gremo na kolo!

Z brezplačnim programom Gremo na kolo! bo Kolesarska zveza Slovenije v soboto poskrbela tudi za spremljevalce in obiskovalce. Ob 14. uri pripravlja v okviru akcije Gremo na kolo! brezplačni vodeni turi – gravel in enduro – po okolici Kranjske Gore. V sodelovanju s trgovino Extreme Vital je možna tudi brezplačna izposoja koles Specialized.

Prijave na turi Gremo na kolo sprejemamo tukaj.

Vse podrobnosti, razpis in prijave na podstrani dirke.

Prijave