Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Tanja Žakelj in Maruša Tereza Šerkezi v Italiji dosegli novi pomembni zmagi

1. julija, 2024 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, KZS, Team Slovenija |

Slovenska reprezentanca v krosu se je s četrte dirke serije Internazionali d’Italia vrnila zadovoljna. Tanja Žakelj je z zmago potrdila vzpon forme pred nastopom na olimpijskih igrah. Dvakratna evropska prvakinja ter vodilna na mladinski lestvici UCI Maruša Tereza Šerkezi pa je zmagala v tej sezoni že dvanajstič.

Slovensko reprezentanco so preteklo soboto na klasičnem prizorišču v Lamosanu di Chies d’Alpagu zastopali Tanja Žakelj med članicami, Maruša Tereza Šerkezi med mladinkami, mlajši član Blaž Kavčič ter mladinci Filip Utranker, Tine Terpin in Filip Boškin.

Tanja Žakelj v vročini hladnokrvno do prve letošnje mednarodne zmage

Chies d’Alpago je leta 2006 gostil evropsko prvenstvo, sicer pa je stalnica v močni italijanski seriji dirk Internazionali d’Italia, ki jo letos sestavljajo štiri preizkušnje. Progo so nekoliko modernizirali, glavni izziv pa so po besedah vodje slovenske odprave Simona Erjavca ozki odseki, ki otežujejo prehitevanje.

S tem naši reprezentantki očitno nista imeli pretiranih težav. Tanja je nastopila s startno številko ena, a je po zdaj zanjo že značilnem počasnejšem startu izgubila nekaj mest, Do polovice dirke se je vrnila v vodstvo in ga zadržala do konca 40 sekund pred Italijanko Nicole Pesse in še pol minute več pred Lucrezio Braida.

Po dirki je Tanja povedala: »Vozila sem v svojem ritmu. Težko je bilo zaradi vročine in hitrega tempa. Na polovici dirke sem prišla v vodstvo in naredila, kar sem lahko. Proga je zelo hitra in tehnična, z nekaj izzivalnimi skoki. Bilo je zabavno.« Njen naslednji cilj je nastop na dirki svetovnega pokala v Les Getsu, kjer bo naslednji teden prav tako nastopila za slovensko reprezentanco, sledi pa državno prvenstvo v Trbovljah in njen že četrti nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Maruša Tereza Šerkezi začela počasi, a zmagala suvereno

Izjemno je po aktivnem oddihu, ki ga je namenila učenju, spet dirkala Maruša Tereza Šerkezi. V skladu z načrtovano taktiko je začela zadržano, celo bolj kot sta si zadala z očetom in trenerjem Matjažem Šerkezijem, potem pa dvignila tempo, prevzela vodstvo in na koncu slavila s 37 sekundami prednosti pred Italijanko Giado Martinoli ter Avstrijko Antonio Grangl.

S tem je osvojila novih 90 točk UCI, saj je dirka štela tudi za svetovno mladinsko serijo. Skupaj z zmagama na državnem in evropskem prvenstvu v kratkem krosu je to njena že dvanajsta letošnja zmaga, s katero bo še povečala vodstvo na lestvici UCI.

Slabši dan za fante

Med mladinci je Filip Utranker štartal slabo, a na koncu rešil kar se je rešiti dalo in je s 24. mestom osvojil dve točki UCI. Filip Boškin nastopa med mladinci prvo leto in to je bila njegova prva dirka mladinske svetovne serije. Končal jo je 35. Svojega dne pa ni imel Tine Terpin, ki je zaključil na 51. mestu.

Blaž Kavčič prvo leto dirka med člani. Maja in junija je, ob tem ko je zaključeval srednjo šolo, dosegel nekaj spodbudnih rezultatov, v soboto pa ni imel pravega dne in je dirko predčasno zaključil na 23. mestu.

Sledi poletje velikih tekmovanj

Spomladansko-poletni reprezentančni program se počasi zaključuje. Tanja Žakelj si je z nastopom na dirki v Val di Sole dokončno zagotovila mesto v slovenski olimpijski reprezentanci in takoj potuje v Pariz, še prej pa bosta z Vito Movrin v reprezentančnem dresu prihodnji teden nastopili na dirki svetovnega pokala v Les Getsu. Avgusta sledi evropsko prvenstvo mladih v Husqvarni na Švedskem, septembra pa po poletnih pripravah svetovno prvenstvo v Andori.