Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

20Chocolate Downhill Cup: Presenetljivi državni prvak Tilen Leban, Monika Hrastnik presenečenja ni dovolila

1. julija, 2024 | 20chocolate Downhill Cup, Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Spust, Spust DP |

Na državnem prvenstvu in drugi dirki serije slovenskega pokala v spustu 20chocolate Downhill Cup smo na obujeni progi pod Vitrancem videli tesne boje. Zmagovalec je postal mož iz ozadja, medtem ko so favoriti delali napake in je najboljši čas dosegel še mlajši mladinec. Po pričakovanjih pa je potekala ženska dirka.

Monika Hrastnik (DGK Pohorje – Spank Team) je osvojila že osmi naslov državne prvakinje med članicami, veliko presenečenje pa je bil Tilen Leban (Deš Fleš), ki je osvojil svojega prvega, tudi na veliko lastno presenečenje.

Posšešena proga v suhih, drsečih razmerah

33. državnega prvenstva Slovenije v tej disciplini se je v Kranjski Gori udeležilo 110 kolesark in kolesarjev. Poleg tistih, ki so se potegovali za kolajne in naslove državnega prvenstva, je obiskalo Kranjsko Goro še nekaj gostov iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Velike Britanije.

Pričakala jih je prenovljena, »pospešena« proga, ki je v različnih inačicah dirke gostila že od leta 2004, zadnja dirka (za evropski pokal) pa je bila tu leta 2019. Tekmovalke in tekmovalci so se soočili s suhimi in hitrimi razmerami z vročino na dan neuradnega treninga v soboto, na dan dirke pa so jih v nedeljo odrešili oblaki, k sreči pa ni bilo dežja.

Kratka in hitra proga ni dopuščala napak

V moški članski kategoriji je naslov branil Luka Berginc (DGK Pohorje – Spank Team), sicer član nemške ekipe HDR, a je bilo jasno, da mu kljub prevladi v zadnjih dveh sezonah ter odličnemu dirkanju v evropskem pokalu tretji naslov ne bo podarjen. Njegov glavni tekmec je bil vsaj na papirju prav tako dvakratni prvak Žak Gomilšček (Wolf Racing by Wheelbase), zmagovalec na prvi pokalni dirki v Mariboru.

Soseda in prijatelja iz Idrskega in Kobarida, ki sta si naslov izmenjevala zadnja štiri leta, sta imela vrsto izzivalcev, med njimi žal ni bilo trikratnega prvaka Jureta Žabjeka, ki je v začetku letošnje sezone objavil, da zaključuje športno pot. Zato pa je bil neznanka štirikratni prvak Miran Vauh (DGK Pohorje – Spank Team), ki je bil sicer že v veteranski kategoriji, a se je vrnil v elito predvsem zaradi taktične pomoči Moniki Hrastnik na dirkah svetovnega pokala. Na hitri in kratki, manj kot dve minuti in pol dolgi, pa se razplet hitro obrne na glavo …

Najbolje je po razvrstitvenem nastopu kazalo Bergincu

V razvrstitvenem nastopu je bil najhitrejši Berginc z dobrimi tremi sekundami naskoka pred Tilnom Lebanom, a to ni bilo posebno presenečenje. 29-letnik iz Šempetra pri Gorici doživlja drugo dirkaško pomlad in je že vso sezono za petami najhitrejšim v enduru in spustu. Sledila sta Jan Cimperman (MTB Trbovlje) in Vauh, Gomilšček pa je z nedelujočim zadnjim blažilcem končal na 11. mestu.

Tako je Žak v finalu zasedel sedež vodilnega, a njegov čas 2 minuti in 22 sekund, slabši od najhitrejše trojice iz razvrstitvenega nastopa, je govoril, da bi znal ostati brez kolajne. S sedeža ga je dvignil že Ajdovec Miha Jerkič (KK Črn trn), enduro tekmovalec na enduro kolesu v svoji prvi članski sezoni, šesti iz razvrstitvenega nastopa. Njega pa je prehitel neuničljivi »hitri Miri« Vauh, ki je svoj dosežek popravil za dobri dve sekundi.

Berginc v finalu brez zavore … dobesedno

Jan Cimperman je ostal zadaj, vodstvo pa je z odličnim časom 2:19,89, s katerim je svoj dosežek iz razvrstitvenega nastopa popravil za 55 stotink sekunde, prevzel Leban. Če bi Berginc, zadnji na progi, le izenačil svoj dosežek izpred manj kot treh ur, bi zmagal z več kot dvema sekundama prednosti. A je bilo finalnega nastopa zanj konec že pred startom, ko mu je odpovedala prednja zavora. Požrtvovalno je poskusil, čeprav brez možnosti, in s proge zletel že v strmem prvem gozdnem odseku.

Tilen Leban je tako 17. ime na seznamu članskih državnih prvakov v spustu. Nekdanji mladinski reprezentant je imel v karieri boljše in slabše sezone, a razen naslova mladinskega državnega prvaka v 4krosu leta 2012 sploh ni nikdar zmagal! Srebrno kolajno je šest let po svojem zadnjem naslovu osvojil Velenjčan Vauh, bronasto pa Jerkič, lani prav tako v »enduro slogu« srebrn med mladinci.

Tilen Leban je bil po dirki presrečen: »Tudi zame nepričakovano, nisem imel takšnih načrtov, haha. Po kvalifikacijah sem že videl, da bi se dalo kaj narediti, nisem vedel, koliko imam še rezerve, ampak je bilo dovolj. Malo napak, pred ciljem bi skoraj padel, ampak se je izšlo.«

Monika Hrastnik zanesljivo med ženskami, kjer ni bilo presenečenj

Nastopile so štiri tekmovalke, favoritinja pa je bila brez kančka dvoma Monika Hrastnik, številka pet svetovne lestvice. Premoč iz razvrstitvenega nastopa je potrdila v finalu, kjer ji je na drugem mestu sledila Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), lanska prvakinja v enduru, ki je zaradi mature nataknila startno številko sploh prvič letos. Bron je osvojila letošnja prvakinja v enduru, mladinka Maša Komel (KK Črn trn), blizu je bila tudi četrtouvrščena mlajša mladinka Eva Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank Team).

Monika Hrastnik je povedala: »Zelo sem vesela osmega naslova. Vedno je konkurenca, vedno gre lahko kaj narobe, moraš se potruditi in odpeljati po svojih najboljših močeh. Seveda bi si želela več punc na startu. Je bila pa lepa dirka, odlično organizirana.«

Hitri mladinci, še hitrejši mlajši mladinec

Mladinski prvak je postal Matej Osolin (Calcit Bike Team) pred Anžetom Kofjačem (KK Završnica) na drugem in klubskim kolegom Majem Babačičem na tretjem mestu. Osolin bi bil s svojim časom tretji med člani, tekmeca pa nista veliko zaostala – Kofjač za 1,17 in Babačič za 1,19 sekunde.

Zopet je bilo divje med mlajšimi mladinci, kjer je bil Ažbe Kalinšek (MTB Trbovlje) že v razvrstitvenem nastopu za stotinko počasnejši od Berginca. V finalu je svoj čas popravil za več kot sekundo, tako da se lahko poleg drugega zaporednega naslova prvaka v tej kategoriji pohvali še z najhitrejšim časom prvenstva. V boj se je z drugim časom vmešal Škot Stan Nisbet, član slovenske ekipe Unior-Sinter Factory Racing, srebro državnega prvenstva je s tretjim časom osvojil Max Žvegla in bron Izak Štrubelj (oba Bikehanic Lumar).

V mlajših in starejših kategorijah

V veteranski kategoriji master je bil najhitrejši Rožle Mesec (Golovec trails), med amaterji Gal Jevšenak Kodrič (35 Crew), naslov pa je šel najhitrejšemu s tekmovalno licenco, Žigu Šemrovu (ŠKD Super potencial).

Med najmlajšimi je v kategoriji U15 naslov ubranil Jakob Praček (Kamplc Racing Team) pred Maksom Fošnaričem (DGK Pohorje – Spank Team) in Majem Gračnerjem (Rajd Ljubljana), vmes je bil s tretjim časom še zamejec Jakob Erjavec (RC Petzen ARBÖ). V kategoriji U13 pa so na stopničke stopili trije iz ekipe Rajd Ljubljana: Gal Novak na prvo, Gal Palčič na drugo in Jaka Vujasin na tretjo

Državno prvenstvo v sodelovanju Kolesarske zveze Slovenije in Kranjske Gore

DH Kranjska Gora je izvedla Kolesarska zveza Slovenije z organizacijsko ekipo MTB Trbovlje, ki ima bogate izkušnje z organizacijo na domačem terenu in na otoku Lošinju, vključno z dirko svetovnega pokala. Izvedba pa ne bi bila možna brez partnerstva z gostitelji v Kranjski Gori, glavnim prirediteljem Turizmom Kranjska Gora ter partnerjem RTC žičnice z Bike parkom Kranjska Gora.

Matic Košir, vodja Bike parka Kranjska Gora, pravi takole: »Dogodek je za nas pomemben, park je zadnja leta stagniral, in pomembno je, da se kolesarji vrnejo, da tu tekmovalci tudi trenirajo in da pripeljemo sem še kakšno dirko. Takoj po dirki so že padale ideje, kako progo in prizorišče s ciljnim prostorom še izboljšati. Upam, da jih čim prej uresničimo.«

Ob tekmovanju, ki si ga je ogledalo kar nekaj gledalcev, sta bili v spremljevalnem sporedu tudi vodeni turi, enduro in gravel, v okviru brezplačnega programa Kolesarske zveze Slovenije Gremo na kolo!

Naslednja dirka že čez dva tedna

Serija 20chocolate Downhill Cup se bo 14. julija s tretjo dirko nadaljevala na Soriški planini. Več informacij bo kmalu na voljo tukaj.

Rezultati DH Kranjska Gora
Razvrstitvena vožnja | Finalna vožnja | Finalna vožnja – DP

Serija 20chocolate Downhill Cup

Fotografije Jure Gasparič