Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

20chocolate Downhill Cup: DH Sor’ca že čez teden dni

5. julija, 2024 | 20chocolate Downhill Cup, Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Spust

Od julijske vročine se bomo umaknili na Soriško planino, kjer bo v nedeljo, 14. julija tretja od šestih dirk slovenskega pokala v gorskokolesarskem spustu 20chocolate Downhill Cup. V soboto, 13. julija pa bo proga odprta za prosto vožnjo.

Po klasični dirki na Mariborskem Pohorju DH Pohorje in vrnitvi klasike DH Kranjska Gora pretekli konec tedna je čas za še eno dirko, ki je zadnja leta že stalnica v koledarju serije.

Desetletnica prve dirke

Prvo dirko so priredili na Soriški planini pred desetimi leti, letošnja izvedba bo že osma. V tem času se je proga z Lajnarja s startom malce nad zgornjo postajo sedežnice malenkostno spreminjala. Tudi ob letošnji izgradnji novih poti in nastanku Bike parka Soriška planina je niso bistveno spreminjali. Dodali so le nekaj vzporedne poti, da je primerna za širši krog uporabnikov, a za dirko proga ostaja na moč podobna dosedanji. Dolga je 1.650 metrov z višinsko razliko 280 metrov. Izteče se prav na glavnem parkirišču smučišča, lanski najhitrejši časi pa so bili pod dvema minutama in pol.

Letos organizacijsko pobudo prevzema Športno društvo Omikron plus iz Železnikov v sodelovanju z gostiteljem, smučarskim centrom Soriška planina, ne bi pa šlo brez izvirne organizacijske ekipe MTB Železniki, ki tudi priskoči na pomoč. Omikronova ekipa je vso sezono odgovorna za merjenje časa na dirkah serije 20chocolate Downhill Cup, sicer pa imajo največ izkušenj z avtomobilističnimi reliji.

Dobra proga, sedežnica, veliko parkirišče in na drugi strani ceste še hotelček in kamp, pa prijetna klima za poletne dni … Kaj bi si več lahko zaželeli? Zato komaj čakamo na letošnji DH Sor’ca.

Prijave in vse informacije o dirki

V razvrstitvi serije

V moški članski konkurenci se je na vrhu obdržal zmagovalec Maribora Žak Gomilšček, na drugo mesto se je zavihtel zmagovalec Kranjske Gore Tilen Leban. Loči ju 40 točk, tretjeuvrščeni Miran Vauh pa zaostaja že precej več, saj je točke nabral le v Kranjski Gori.

Pri ženskah vodi Eva Zala Stergar, drugo mesto si delita najhitrejši z obeh dirk, Rosa Zierl in Monika Hrastnik.

Med mladinci je na vrhu lestvice Matej Osolin, med mlajšimi mladinci pa Ažbe Kalinšek.

Gremo na kolo!

Tudi na Soriško planino prihaja program brezplačnih vodenih tur Kolesarske zveze Slovenije.

Gorskokolesarska tura starta v nedeljo ob 11.15 izpred prijavne pisarne dirke. Udeleženci se najprej s sedežnico vzpnejo na vrh Lajnar, od tam pa se preko Kovc spustijo do Podbrda. Sledi prevoz nazaj na Soriško planino.

Zbor: 11.00.
Primerno kolo: gorsko ali električno gorsko kolo z vsaj sprednjim vzmetenjem.
Obvezna oprema: čelada, ščitniki, razmeram primerna oblačila ter vetrovka, rezervna zračnica oz. pribor za krpanje plaščev, malo orodje, hrana in pijača.
Število prostih mest je omejeno, vodena tura pa je brezplačna.

Prijave na turo Gremo na kolo!

Bike park Soriška planina

Kot že omenjeno, na Soriški planini od letos – natančneje od 29. junija – deluje pravi kolesarski park. Dosedanjo progo za spust in ponudbo prevoza iz Podbrda, kamor se lahko spustite z Lajnarja, so dopolnili z izgradnjo obvozov težjih delov proge za spust, tako da je primernejša tudi za širši krog obiskovalcev, ter s povsem novo družinsko progo, primerno za vsakogar. Tu se ne bodo ustavili, pripravljajo še eno progo.

Do 22. julija bo park obratoval le ob vikendih, nato pa do 27. avgusta vsak dan. Celotna ponudba je opisana na spletni strani www.soriska-planina.si.