Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Na Pokljuki podeljeni naslovi državnih prvakinj in prvakov v vožnji na čas

23. junija, 2023 | Aktualno, Cestno DP, Cestno kolesarstvo, KZS, Team Slovenija |

Pokljuka je bila ponovno prizorišče državnega prvenstva v vožnji na čas. Gorska trasa od Zgornjih Gorij do rudnega polja je okronala nove državne prvake, tiste ki se dobro počutijo na klancih. Vrhunec dneva je zagotovo bila vožnja prvega kolesarja, Tadeja Pogačarja, ki je dobesedno pometel s konkurenco in ponovil uspeh iz leta 2020, ko je tu že osvojil naslov državnega prvaka v vožnji na čas.

Trasa dolga 15,7 km je bila po okusu specialistov za vožnjo navkreber. Zelo težak je predvsem prvi del klanca, zadnji kilometri pa so bolj položni. Ravno zaradi tega so se številni tekmovalci odločili, da bodo pred tem delom, v posebej označeni coni, menjali kolo. To je storil tudi novi državni prvak Tadej Pogačar, ki pa se je za razliko od ostalih, odločil za menjavo kolesa iz avta. To je bil tudi dober trening pred Dirko po Franciji, ko tekmovalce v 16. etapi čaka podobna vožnja na čas, z menjavo kolesa.

Tadej odpihnil vso konkurenco v moški članski kategoriji

Tadej je že pred startom veljal za izrazitega favorita, bil je namreč tudi edini prijavljeni kolesar iz World Tour serije, zato je bilo zgolj vprašanje, kakšna bo njegova prednost na koncu. Kot zadnji, s številko 1 na hrbtu, se je na progo podal ob 17:29 in najbolj tekmoval s svojim časom iz leta 2020, ko je zmagal s časom 31:10. Začel je v neverjetnem tempo in že po nekaj minutah ujel kolesarja pred seboj. Bil je kot v transu, kolesarje pred seboj pa je prehiteval kot za stavo. Čas se je na konuc ustavil pri 29:43, kar je skoraj minuto in pol boljše, kot pred 3 leti. Pokazatelj, da je pred Dirko po Franciji v vrhunski formi in je okreval po poškodbi zapestja.

Najbolj se je Tadeju približal član ekipe MebloJogi Proconcrete Marko Pavlič, tretje mesto pa je za manj kot sekundo osvojil Anže Skok, član ekipe Ljubljana Gusto Santic.

V ženski konkurenci slavila Urška Žigart

V ženski konkurenci, je po uspehu kariere na Driki po Švici, vlogo favoritinje upravičila Urška Žigart. S tem je ubranila lanski naslov državne prvakinje v vožnji na čas, skupno tretji. Tudi Urška je svoj čas izpred treh let izboljšala za skoraj dve minuti in bo tako tudi v naslednjem letu nosila dres državne prvakinje v vožnji na čas. Drugo in tretje mesto sta osvojili članici ekipe BTC City Ljubljana, Urša Pintar in Nika Bobnar.

Za naslove državnih prvakov so se dekleta in fantje borili še v kategorijah do 23 let, starejši mladinci, starejše mladinke in mlajši mladinci.

Prvi trije v vsaki kategoriji:

Člani:
1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
2. Marko Pavlič (MebloJogi Pro concrete)
3. Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic)

Članice:
1. Urška Žigart (Team Jayco Alula)
2. Urša Pintar (BTC City Ljubljana)
3. Nika Bobnar (BTC City Ljubljana)

Moški U23
1. Natan Gregorčič (Ljubljana Gusto Santic)
2. Gal Glivar (Adria Mobil)
3. Gašper Otoničar (KK Kranj)

Ženske U23
1. Nika Bobnar (BTC City Ljubljana)
2. Hana Žumer (BTC City Ljubljana)
3. Pija Galof (BTC City Ljubljana)

Starejši mladinci
1. Jakob Omrzel (Adria Mobil)
2. Erazem Valjavec (Autozai – Petrucci)
3. Jaka Marolt (KK Kranj)

Starejše mladinke
1. Ema Podberšič (BTC City Ljubljana)
2. Sara Pestotnik (BTC City Ljubljana)
3. Dominika Štrukelj (MebloJogi Pro concrete)

Mlajši mladinci
1. Vanja Kuntarič Žibert (Pogi Team Uae Generali)
2. Gal Stare (Ribno Alpine Resort)
3. Gašper Štajnar (Adria Mobil)

Uradni rezultati