Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Jaka Remec in Matej Žan uspešna na evropskem prvenstvu v BMX-u prostega sloga

23. junija, 2023 | Aktualno, BMX Freestyle, Evropsko prvenstvo |

V Krakovu je v okviru evropskih iger potekalo tudi evropsko prvenstvo v olimpijski disciplini BMX prostega sloga – park. Slovenska reprezentanta sta se odrezala odlično: Jaka Remec je v finalu še izboljšal rezultat s kvalifikacij in se uvrstil na 10. mesto. Matej Žan pa se po hudi poškodbi gležnja s šele drugega tekmovanja v zadnjih dveh letih vrača s solidnim 19. mestom.

Za Jako Remca, ki je novembra v Abu Dabiju še kot sedemnajstletnik na svetovnem prvenstvu osvojil 21. mesto, je bilo to drugo evropsko prvenstvo. Za Mateja Žana, državnega prvaka leta 2021, pa šele prvo veliko tekmovanje. Pot na evropsko prvenstvo je bila za oba sicer kar naporna, a sta na poligonu ohranila koncentracijo in povsem upravičila pričakovanja, glede na to, da je slovenski BMX prostega sloga še v povojih.

Na Poljsko ne povsem brez težav

Zaradi dolgotrajnega okrevanja po zapletenem zlomu gležnja maja lani je bila Žanova forma neznanka, a se je tik pred evropskim prvenstvom na tekmovanju prve kategorije Pannonian Challenge v Osijeku izkazal že na prvi dirki po več kot dveh letih. V močni mednarodni konkurenci je z edinstvenim slogom in iznajdljivo rabo poligona v finalu dosegel odlično šesto mesto. Iz Osijeka je potem odpotoval tako rekoč neposredno na Poljsko.

Jaka Remec Osijeka žal sploh ni videl, saj je s spremstvom na poti doživel prometno nesrečo na avtocesti, k sreči brez težjih posledic. Ker bi se pot naprej zavlekla, pa so se raje odločili, da doma v miru opravi dodaten trening.

Odlično vzdušje na lepem poligonu

BMX park v Krzeszowicah je oddaljen okoli štirideset minut vožnje od olimpijske vasi, a ni to motilo nikogar. Z organizacijo in vzdušjem so bili zadovoljni tudi člani drugih reprezentanc, prav tako s poligonom, ki je omogočal tekoče izvedbe z veliko prehodi, a tudi zahtevnejše trike. Ustrezal je tudi Mateju Žanu: »Park je zakon, objekti niso predimenzionirani, zato so bili pogoji enaki za vse, tudi za reprezentance iz držav, ki nimajo velikih poligonov.«

Užival je tudi Jaka Remec, ki je izpostavil, da mu je bil všeč format celotnega tekmovanja, ki je omogočal več treninga: »Škoda je, kadar na dobrih objektih nimamo veliko časa za furanje. Zdaj smo imeli prvi in drugi dan po eno uro časa, petnajst minut pred kvalifikacijami in še trening pred finalom.«

V stiku z evropskim vrhom

V sredo se je tik pred začetkom kvalifikacij ulilo, a so prostovoljci po plohi hitro uredili prizorišče, tako da se je program začel s samo poldrugo uro zamude. V finale se je uvrstilo dvanajst tekmovalcev z najboljšo povprečno oceno dveh voženj.

Žan je unikatno izrabil poligon in prikazal slogovno dovršeni vožnji s tehničnimi triki. Za finale to ni bilo dovolj, a je s končno oceno 65,83 in 19. mestom pridobil 50 točk na lestvici UCI, predvsem pa zaupanje  in zagon za naprej.

Po bolj zadržani prvi vožnji je Jaka Remec v drugi štartal odločneje in z 72,33 točkami na 12. mestu ravno ujel četrtkov finale. V tem je dala končni rezultat boljša ocena obeh voženj. V prvi je storil dve, tri manjše napake, v drugi pa nekoliko spremenil linije in dodal težji trik. S končno oceno 70,16 je izenačil deseto mesto z evropskega prvenstva 2021 v Rusiji – lani med najboljšimi Evropejci ni nastopil zaradi zloma zapestja. Mimogrede, z osemnajstimi leti je bil Remec najmlajši finalist!

Veliko možnosti za napredek

Koordinator za BMX prostega sloga Mario Markotić je ocenil, da sta tekmovalca pustila dober vtis, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da so si prišli ogledat tekmovanja tudi ostali člani olimpijske reprezentance. BMX prostega sloga je pač atraktivna disciplina, v kateri sicer težko pričakujemo uvrstitev na olimpijske igre v Parizu, gotovo pa bo en tekmovalec nastopil avgusta na svetovnem prvenstvu v Glasgowu.

»Možnosti za napredek je veliko, željo po tem sta tekmovalca že izrazila. Predvsem bo pomembno, da se jima omogoči dober trening v smislu priprav in pravilnega mentorstva ter nabiranje izkušenj in točk na večjih tekmovanjih prve kategorije in svetovnega pokala,« je povedal Markotić. Prav to, da imata oba še veliko rezerve, nas lahko navdaja z zvrhano mero optimizma za razvoj te discipline v Sloveniji.

Zlasti veseli, da sta na prvem skupnem tekmovanju kot člana reprezentance oba tekmovalca vzpostavila odlično vez. V kvalifikacijah sta nastopila v različnih skupinah in imela tako priložnost, da sta drug drugemu svetovala, domov so se tako s spremljevalcem odprave Gašperjem Kristanom vračali polni energije in motivacije za naprej.

Po evropskih igrah se bo Remec 6. julija udeležil tekmovanja svetovnega pokala v Bruslju, medtem ko bo Žan nabiral kilometrino na dirkah prve kategorije.

REZULTATI KVALIFIKACIJ

REZULTATI FINALA

Zadnje objave