Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Tadej Pogačar v Radovljici osvojil dvojno domačo krono, pri ženskah slavila Urša Pintar. Podeljeni naslovi tudi v mlajših kategorijah.

28. junija, 2023 | Aktualno, Cestno DP, Cestno kolesarstvo, KZS, Team Slovenija |

Tadej Pogačar je prvič v svoji karieri postal državni prvak v cestni dirko. po četrtkovem naslovu državnega prvaka je k temu sedaj dodal še naslov prvaka v cestni dirki in tudi na domačem prvenstvu potrdil sloves prvega kolesarja sveta. Več kot 150 km mu je v ospredju družbo delal zgolj Luka Mezgec, s katerim sta svoj beg začela že v prvem krogu dirke. Luka je osvojil 2. mesto, tretji pa je bil Matej Mohorič. V kategoriji ženskih članic je slavila Urša Pintar.

Ključni napad že v prvem krogu

Pogačar in Mezgec sta nekoliko presenetljivo napadla že po le nekaj kilometrih in na prvem klancu pobegnila konkurentom. Že po prvem krogu sta si priborila minuto in 40 sekund. V nadaljevanju sta stopnjevala ritem in konkretno prednost še povišala. Tako rekoč vso dirko sta ju lovila Mohorič in Govekar. Vmes sta se člana Bahrain Victoriousa približala na dobri dve minuti, toda kolesarja na čelu sta hitro odgovorila. Prednost se je potem nekako ustalila pri dobrih treh minutah in pol.

Vodilna sta vozila skupaj od prvega do zadnjega kroga. Ko sta predzadnjič opravila s strmim klancem na Kolodvorski v Radovljici, je Mezgec malce zaostal, toda Pogačar ga je počakal in mu zatem tudi dal svoje okrepčilo. Tedaj sta zasledovalca zaostajala že štiri minute. Z ramo ob rami sta vstopila v zadnja dva kilometra, na zadnjem vzponu ob vstopu v Radovljico dober kilometer pred ciljem pa je potem Pogačar le pospešil, tudi hitro strl Mezgeca in se sam odpeljal proti cilju.

Tadej po dirki: “Z ekipo smo se odločili, da naredimo manjšo selekcijo že takoj po startu. Izkazalo se je, da je bila že v prvem krogu tudi končna selekcija. Ni bilo ves čas idealno. Z Lukom sva se spraševala, ali je to pametno. Uspelo nama je in sem vesel, da sem lahko zaključil. Informacij ni bilo veliko, od ena do dve na krog. Ves čas sva tako morala razmišljati, da naju lahko zmanjka, da naju lahko ujamejo, a sva do zadnjega kroga zelo dobro sodelovala.

Urša Pintar nova državna prvakinja 

V ženski konkurenci je državna prvakinja postala Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott). Po petih krogih in skupno 97,5 km je ugnala Urško Žigart (Jayco AlUla) in Špelo Kern (Cofidis). Preizkušnja je bila zanimiva, saj so se za naslov pomerile vse trenutno najboljše tekmovalke – Žigart, Pintar, Kern in Eugenia Bujak (UAE Team ADQ). Premagati so morale pet krogov in 1650 višinskih metrov.

Urša po dirki: “Trasa mi je bila pisana na kožo. Startale smo s starejšimi mladinci, kar je bilo nekoliko stresno, a se je to zame pokazalo kot dobro. V predzadnjem krogu na zadnjem vzponu sem se zagnala za njimi, uspelo mi jih je držati, tako da smo v cilj prišli z veliko prednostjo pred drugimi.

Za naslove državnih prvakov so se dekleta in fantje borili še v kategorijah do 23 let, starejši mladinci, starejše mladinke in mlajši mladinci.

Prvi trije v vsaki kategoriji:

Člani:
1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
2. Luka Mezgec (Jayco AlUla)
3. Matej Mohorič (Bahrain Victorious)

Članice:
1. Urša Pintar (BTC City Ljubljana)
2. Urška Žigart (Team Jayco Alula)
3. Špela Kern (Cofidis)

Moški U23
1. Teo Pečnik (KK Kranj)
2. Jaka Vovk (KK Kranj)
3. Natan Gregorčič (Ljubljana Gusto Santic)

Ženske U23
1. Nika Bobnar (BTC City Ljubljana)
2. Pija Galof (BTC City Ljubljana)
3. Hana Žumer (BTC City Ljubljana)

Starejši mladinci
1. Jakob Omrzel (Adria Mobil)
2. Jaka Marolt (KK Kranj)
3. Marcel Skok (Pogi Team Uae Generali)

Starejše mladinke
1. Ema Podberšič (BTC City Ljubljana)
2. Neža Zupanič (Adria Mobil)
3. Sara Pestotnik (BTC City Ljubljana)

Mlajši mladinci
1. Bastian Petrič (Pogi Team Uae Generali)
2. Mai Prevejšek (Adria Mobil)
3. Lovro Rant (KK Kranj)

Uradni rezultati