Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

20Chocolate Downhill Cup: Tina Smrdel in Luka Berginc prva zmagovalca Pece

3. julija, 2023 | 20chocolate Downhill Cup, Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Spust, Spust DP |

Avstrija in vsaj malo tudi Slovenija imata novo dirko v spustu. Prvi Downhill Peca je združil slovensko serijo 20chocolate Downhill Cup z avstrijsko auner Austrian Gravity Series.

Prireditelji iz društva MTB Koroška so skupaj z graditelji iz parka MTB Zone Petzen z nekdanjim tekmovalcem Petrom Mlinarjem na čelu pripravili povsem novo progo za spust. 2000 metrov dolga proga s približno 300 metri višinske razlike je združila nove gozdne odseke, hitre dele na smučišču ter odsek enduro proge EWS.

Zmagovalca prve letošnje dirke za točke slovenskega pokala v spustu 20chocolate Downhill Cup in druge za avstrijski pokal auner Austrian Gravity Series sta v soboto postala Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) in Luka Berginc (DH Visit Pohorje).

Na Peci si je startne številke nadelo 161 tekmovalcev iz osmih držav, v težkih razmerah je bilo uvrščenih kar nekaj manj. V deževnem dnevu je bil spored enodnevne dirke malce okrnjen, saj se je vodstvo tekmovanja odločilo izpustiti razvrstitveni nastop. Tako so po treningu le obrnili startno listo, da so bili tisti z najnižjimi startnimi številkami na koncu, ter ob 14. uri začeli s finalnim nastopom. V mokrih razmerah se je proga kar dobro držala, le nekaj strmih in koreninastih gozdnih odsekov je nekaterim pokvarilo dan.

Tinin primat ogrozili le mlajši mladinki

V konkurenci mladink in članic se je mladinki Tini Smrdel, sicer slovenski prvakinji v disciplini enduro ter tudi zmagovalki serije SloEnduro, najbolj približala povratnica Katarina Primožič (BATT), ki se je na startu pojavila po treh sezonah odsotnosti. Razlika med njima je znašala nekaj manj kot 10 sekund, več je na tretjem mestu zaostala Steffanie Grossmann (Wednesday Riders) iz Namibije, ki živi v Avstriji.

Bolj tesno jo je Tina odnesla v absolutni ženski konkurenci, saj so bila na progi hitra dekleta iz kategorije mlajših mladink do 17 let. Rosa Zierl (MTB & Downhill Verein Tirol), pred dvema letoma v Mariboru evropska prvakinja v kategoriji do 15 let, je za Tino zaostala le 96 stotink sekunde, Madžarka Abigel Halmai (Osmos Gravity Team), ki smo jo tako kot Roso videli tudi lani na skupni avstrijsko-slovenski pokalni dirki na Kopah, pa 1,75 sekunde.

Tina Smrdel je po dirki povedala: »Na startu zagotovo nisem pričakovala take razvrstitve in sem želela samo kar se da hitro odpeljati progo. Zaradi razmer je bila ta na nekaterih odsekih malo bol zahtevna, vendar sem na koncu za las ujela prvo mesto.«

Berginc razred zase

Luka Berginc, lanski skupni zmagovalec evropskega pokala iXS, trka na vrata svetovnega pokala. A po nedavni poškodbi zapestja se je minuli konec tedna namesto za Val di Sole odločil za Peco. Njegovi glavni tekmeci so bili očitni – zmagovalec prve dirke avstrijske serije auner Austrian Gravity Series konec maja v bikeparku Königsberg in lanski skupni zmagovalec v slovenskem pokalu, Lukov reprezentančni kolega Jan Cimperman (MTB Trbovlje), drugouvrščeni iz Königsberga in lanski skupni zmagovalec v avstrijski seriji Valentin Rohrmoser (Bike Club Schladming Dachstein) ter tretji iz Königsberga Nico Ofner (Radlager Racing Division).

Rohrmoser je s slabšim nastopom izpadel iz igre za vrh in končal na 10. mestu med člani. S startno stevilko 5 je bil v vodstvu Ofner, ko je v cilj prišel številka 2 Berginc in njegov čas popravil za kar 6,78 sekunde. Lukov dosežek 2 minuti, 39 sekund in 95 stotink je tudi po nastopu številke 1 Cimpermana ostal najboljši. Cimperman je za delček sekunde, za 62 stotink, zaostal tudi za Ofnerjem in se po majski zmagi tokrat zadovoljil s tretjo stopničko.

Luka Berginc je bil po dirki zgovoren: »Proga na Peci je zelo dobra, zanimiva, zaprto, hitro, malo travnikov stare šole, prav kul. S časom pod dve minuti 40 samega sebe nisem posebno presenetil. Če bi bil še kak od hitrejših tekmovalcev na startu, bi se hitro videlo, da bi se hitro dalo popraviti še za 5, 6 ali 7 sekund. Vozil sem zadržano, brez pretiravanja, ne želim si obnoviti poškodbe. Roka še ni nared za Val di Sole, tam je proga bolj groba, s kompresijami. Že tu je bilo kar naporno. V drugem delu sezone se vrnem v svetovni pokal, cilj je uvrstitev v polfinale.«

Hitri mlajši mladinec Kalinšek in drugi zmagovalci kategorij

Med starejšimi mladinci je zmagal Avstrijec Christoph Scheffczyk (DH Team Tirol) pred Slovencema Majem Babačičem (Calcit Bike Team) in Larsom Kovačičem (ŠD Supersnurf). Hitrejši od vseh mladincev pa je bil zmagovalec med mlajšimi mladinci do 17 let Ažbe Kalinšek (Wolf Racing Team by Wheelbase), ki je dosegel drugi čas dneva, počasnejši je bil le od Berginca. V njegovi kategoriji sta na stopničke stopila še Avstrijec Mo Berka (Sportunion Hinterbrühl) na drugo in Lovro Kojzek (KK Ravne) na tretje mesto. Z 39 tekmovalci je bila to tudi najštevilčnejša kategorija. Med dekleti U17 smo najhitrejšo Roso Zierl že omenili.

V kategoriji amaterjev je zmagal Tilen Ferk (BATT), v obeh veteranskih kategorijah pa je zmaga ostala doma na avstrijski strani: pri master 1 pri Jakobu Eisnerju, pri master 2 pa pri Michaelu Baderju (Velochicks / Trittmeister).

Med dečki do 15 let je v slogu SloEndura na najvišjo stopničko stopil Jakob Praček (Kamplc Racing Team), drugi je bil Anton Zierl (MTB & Downhillverein Tirol) in tretji Svit Kunaver Smolkovič (MTB klub Kranj Scott Team). Med dekleti do 15 let se je s progo borila le Lynn Maria Berger (SCM Pinzgabikers).

Najmlajši kategoriji U13 so namenili posebno progo v vznožju parka. Najhitrejši je bil Gal Novak (KD Rajd).

Takoj na Soriško planino!

Tekmovalci bodo ravno imeli dovolj časa, da očistijo in podmažejo svoja kolesa ter operejo in posušijo opremo. Že ta konec tedna se vidimo na Soriški planini na drugi dirki serije 20chocolate Downhill Cup. DH Sor’ca v organizaciji Turističnega centra Soriška planina in društva MTB Železniki bo že osmič del slovenskega pokala in že tretje leto zapored tudi državno prvenstvo v spustu.

1650 m dolga proga z Lajnarja z 280 višinskimi metri spusta je zdaj že klasična, a vsako leto dobi nekaj popravkov. Soriška planina z iztekom proge ob parkirišču ter gostišču Brunarica pa je tako ali tako prostor, kamor se vsi radi vračajo.

Zmagovalec Pece Luka Berginc je tudi dvakratni zmagovalec Soriške planine (2017 in 2021). Lani je tu državni prvak postal Žak Gomilšček. Žal bo manjkal poškodovani Jure Žabjek, tako da bo na vrhu lestvice najuspešnejših v zgodovini 32 let državnih prvenstev v spustu ostala trojica s po štirimi naslovi: poleg Žabjeka še Miran Vauh in Janez Grašič.

Udeležbo je potrdila tudi šestkratna prvakinja Monika Hrastnik. Nekaj tekmovalk je poškodovanih, upajmo na udeležbo tudi kakšne iz kar številčne konkurence SloEndura.

Fotografije: Luka Zavodnik in Friedrich Simon Kugi