Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Petek ni bil slovenski dan

11. avgusta, 2023 | Aktualno, Cestno kolesarstvo, KZS, Team Slovenija |

Glasgow – Po odlični predstavi Tadeja Pogačarja na nedeljski cestni dirki na svetovnem prvenstvu v največjem škotskem mestu so apetiti pri mnogih hitro zrasli in ni jih malo, ki so prvega kolesarja svetovne lestvice na zmagovalnem odru videli tudi po sklepni dirki za razred elite. Ura resnice pa ni prinesla želenega razpleta. Celo več, Tadej Pogačar je končal daleč od lanskega dosežka v Avstraliji, kjer je bil šesti. Niti enkrat na današnji preizkušnji pa ga dosežki na skoraj 50 kilometrov dolgi progi niso uvrščali niti v najboljšo deseterico.

Zelo kmalu je bilo jasno, da to ni njegov dan in da so posledice skorajda popolne izčrpanosti po nedeljski dirki pustile več negativnih posledic kot si je kdorkoli mislil. Na to je konec koncev v svojem povsem sproščenem slogu ob koncu opomnil tudi bronasti s cestne dirke, ki si slabšega izida ni pretirano jemal k srcu. Kot smo že vajeni je tudi tokrat ob »spodrsljaju« omenil, da v športu na tem nivoju pridejo tudi taki dnevi. Tadej Pogačar je po končnem 21. mestu izpostavil tudi, da je že pred nastopom rekel, da proga ne ponuja trase, ki bi si jo želel. Zanimivo je da je največ izgubljal v drugi četrtini dirke, kjer je dosegel »samo« 30 čas. Še najboljši pa je bil zaključek, ko ga je k nekaj močnejšemu obračanju pedal spodbudil tudi nekdanji svetovni prvak v vožnji na čas, tokrat pa drugi, Italijan Filippo Ganna. Ko je Italijan prehitel Pogačarja mu je slednji kar nekaj časa poskušal slediti, prišel mu je povsem za hrbet, kazalo je celo, da bo spet pred njim, Ganna pa je znova pospešil in možnosti za vrnitev pozicije ni bilo več. »To res ni bil moj dan, bom pa to prvenstvo zapustil zelo zadovoljen. Zdaj me najbolj zanima, da si odpočijem, sezona pa še ni končana. Morda tega prvenstva nisem začel z najboljšo popotnico, ampak se je razpletlo super v nedeljo, tokrat pa enostavno ni šlo. V vmesnem delu mi je res padel ritem, precej me je premetavalo sem in tja. Zadnji del je še nekako šel, v celoti pa to ni bilo za nikamor. Ko me je za nameček spet ujel Fillippo pa sem vedel, da je vse skupaj slabo. Se pa že danes veselim nove priložnosti s Slovenijo na svetovnem prvenstvu,« je v cilju pripovedoval Tadej Pogačar.

Že prej je podobno razmišljal tudi selektor slovenske reprezentance Uroš Murn, ki si je traso proge ogledal kar šestkrat. Seveda tudi s svojim edinim varovancem na današnji preizkušnji:« Ne gre vedno tako kot si želiš. Vedeli smo da ta proga ni pisana na kožo Tadejo. Tudi veter se nam ni obračal kot smo si želeli. To ni bil naš dan. Vse smo imeli v celoti pripravljeno, ampak zelo hitro smo uvideli, da to ni dan, ki smo si ga želeli. Nedvomno pa moram izpostaviti, da smo svoje delo opravili čim bolje možno. Naredili smo vse, da mu pomagamo, čeprav je najboljši kolesar na svetu, je vedno pripravljen za nasvet, sodelovanje in skupno delo. Ampak še enkrat, ko pride tak dan, ko ne gre nič po željah predvsem kolesarja, se veliko drugače ne more zgoditi.«

Že pred Pogačarjevim nastopom sta manj od načrtov in pričakovanj opravila tudi oba slovenska mladinca, saj sta tako Erazem Valjavec kot Jaka Marolt obetala več kot spodnjega dela zgornje polovice uvrščenih. Valjavec pa je odkrito meril celo na prvih 15, čeprav je vhodni letnik mladinskega prvenstva in bo nov podoben izziv imel čez dobro leto dni.