Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Podeljene majice državnih prvakov v kratkem krosu

7. maja, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, Kros DP, SloXcup, XCC |

Tanja Žakelj in Rok Naglič sta v soboto na urbani dirki v Idriji na izenačenih dirkah vendarle suvereno zadržala lastništvo majic še za eno leto.

Osrednje prizorišče obeh dirk je organizator MBK Črni Vrh pripeljal v center Idrije na Mestni trg in dinamično progo med mestnimi ulicami dodatno začinil s skakalnicami in stopnicami. V kratkem krosu so se za majice državnih prvakov pomerile kategorije U17 in starejše, v eliminatorju pa člani in mladinci ter članice in mladinke. Proga z malo priložnosti za prehitevanje je bila sicer selektivna, a so jo tekmovalci lepo sprejeli, kljub temu, da so skoraj po vrsti zatrjevali, da jim, takšen tip dirkanja ne ustreza najbolj.

Izenačen začetek moške dirke, a slednjič suverena zmaga Nagliča

Kot zadnji so se v kratkem krosu dirkali člani, mlajši člani in mladinci. Najhitrejša je bila četverica Rok Naglič, Matic Kranjec Žagar (oba Calcit Bike Team), Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) in Gregor Dimic (Energijateam.com).

V petem krogu se je vodilna skupina razredčila, Kranjec Žagar je zaradi tehničnih težav s kolesom zaostal. Naglič je na klancu za štartno-ciljnim prostorom dvignil tempo, sledil mu je le Klemenčič. Do zaključnega, devetega kroga ni prišlo do sprememb med vodilnimi kolesarji, Naglič je v cilj prišel 14 sekund pred Klemenčičem. Ognjevit boj za tretje mesto je dobil Kranjec Žagar pred Dimicem.

Naglič je zadovoljen z napredkom, ki ga je naredil z novim trenerjem, saj mu sicer bolj kot urbane dirke ustrezajo tiste z veliko vzpona. »Moja taktika je bila od začetka biti spredaj, ker je proga zaprta in je bilo prehitevanje dejansko možno samo skozi cilj,« je razložil svojo taktiko po dirki. »Vedel sem, da bom moral iti na tem klancu vedno na polno. Žal se je Maticu snela veriga in takrat sem si rekel, da če on ne more, se bom potrudil in šel na polno.«

V kategoriji mladincev je bil najbolj eksploziven Blaž Kavčič (KK Završnica), ki se je veselil naslova državnega prvaka: »Z rezultatom sem zelo zadovoljen, sploh, ker mi mestne dirke ne ustrezajo. V sredo gremo na svetovni pokal v Nove Mesto, sicer pa imam na programu vse dirke slovenskega pokala, sproti pa bomo videli, koliko bomo še dirkali v tujini.« Šestnajst sekund je zaostal Marcel Gladek (MBK Črni Vrh), tretji je bil Filip Utranker (KD Celje-2Simpl), na štartu pa smo pogrešali lanskega državnega prvaka Žana Pahorja (Energijateam.com).

Na ženski dirki so se izkazale tudi mlajše mladinke

Ženske kategorije so nastopile skupaj. V članski sta se pomerili Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix) in Vita Movrin (Trinx Factory Team), med mladinkami Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) in Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) ter devet mlajših mladink. Veteranske vrste je zastopala Ana Tancik (Energijateam.com).

Kljub maloštevilni članski konkurenci Tanja ni imela lahkega dela. Mlajša mladinka Eva Terpin (Rajd Ljubljana) je z eksplozivno vožnjo poskrbela za visok tempo in v cilj po osmih krogih prišla za trikratno olimpijko. Vito Movrin je zaustavila sneta veriga, v cilj je prišla z zaostankom 13 sekund za Tanjo Žakelj.

Hitra proga je bila odlična generalka pred dirko svetovnega pokala v Novem Mestu na Češkem, ki se ga bo udeležila prihodnji teden. Tam bo poleg olimpijskega krosa odpeljala tudi kratki kros. »Vem da ta proga ni zame, ker je čisto prehitra, tako da sem bila pred štartom kar malo prestrašena. A rekla sem si, da bom dala od sebe najbolje, kar znam in razpletlo se bo, kot se bo,« je Tanja povedala v cilju. »Bistveno je bilo, da nisem delala neumnih napak in držala stik. Idealna dirka, bolje si je ne bi mogla zamisliti.«

Eva Terpin, ki ima za glavni cilj sezone nastop na evropskem prvenstvu mladih v Toskani, tudi v barvah novega kluba nadaljuje z odličnimi predstavami. Med mlajšimi mladinkami je osvojila srebro njena klubska kolegica Maruša Tereza Šerkezi, tretje bila Meta Tancik (Misser Junior Team-Energija).

Uspešno se je po smoli na prvi dirki SloXcup v Vrtojbi vrnila Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), ki se je veselila majice državne prvakinje med mladinkami. Kljub temu, da se ji je med dirko snela veriga in je izgubila stik z vodilnima kolesarkama, je vesela napredka. »To je samo še ena potrditev, da se vsi treningi obnesejo in da je vredno vložiti toliko časa,« je povedala Hana. »Na kratkih krosih nisem tako hitra, a vseeno mi je hitra proga ustrezala, organizator se je z njo kar izkazal.«

Atraktivno tudi med mlajšimi mladinci

Suvereno je vodil Gašper Štajnar (KK Adria Mobil), a je zaradi tehničnih težav z verigo del tretjega kroga pretekel ob kolesu. Kljub izgubi boja za najvišja mesta je z borbeno vožnjo dirko končal brez kroga zaostanka. Zmagal je Jaka Tominšek (Calcit Bike Team) pred klubskim kolegom Nikom Golobom, tretji je bil Tian Pečnik (KK Ravne).

O pripravah, ki so vodile do zmage, je Tominšek povedal: »Na dirko se nisem prav veliko pripravljal z intervali, v bistvu sem bil veliko na enduro kolesu. Proga mi je bila všeč, sem pa imel malo sreče, ker se je vodilnemu snela veriga.«

Amaterji in veterani so šli na nož

Ostre nastope smo videli tudi med veteranskimi kategorijami. V ospredju je bila ves čas trojica Jure Belak (Calcit Bike Team), Mitja Tancik (Energijateam.com) in Damjan Utranker (KD Celje-2Simpl), lovil jih je Matjaž Budin (MBK Črni Vrh). Belak je ubranil naslov državnega prvaka med veterani 1, med veterani 2 pa je Tancik v zadnjem krogu moral priznati premoč Utrankerju, ki je prvič osvojil naslov državnega prvaka.

Med Veterani 3 je majico državnega prvaka tudi letos oblekel Tine Zupan (MTB klub Kranj). Med amaterji je slavil italijanski kolesar Michele Iellina (A.S.D. Valchiaro), Timotej Bonifer (Calcit bike team) je za njim zaostal za krog in si privozil naslov državnega prvaka.

Atraktivno tudi med mlajšimi mladinci

Naslove državnih prvakov podeljuje Kolesarska zveza Slovenije tudi v kategorijah dečki in deklice U15 ter dečki in deklice U13, ki pa morajo na prvi boj za majice državnih prvakinj in prvakov vzdržati še do kategorije mlajših mladincev.

V kategoriji U15 dečki je bil najhitrejši Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), potem ko je odlično štartal Nik Hvala iz domačega kluba KD Sloga 1902 Idrija. Med deklicami U15 je slavila Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team)

Dobro delo z najmlajšimi so sicer še enkrat potrdili kolesarji MTB trail centra Kočevje, ki so se izkazali tudi na tehničnem poligonu. Kolesarska zveza Slovenija je za kategorije od U7 do U11 pripravila štiri vaje, od tega tri, ki so se znašle na sporedu tekmovanja prvič. Tako je spretnostno znanje vplivalo tudi na končne rezultate v kategoriji U13. Med dečki je zmagal Bor Križan (MTB trail center Kočevje), med deklicami pa Neža Utranker (KD Celje-2Simpl).

Popoldne še eliminator

Popoldan je bil na sporedu še kros na izpadanje, kjer je med ženskami spet slavila Tanja, med moškimi pa je naslov ubranil Jakob Klemenčič. Več o eliminatorju tukaj.

Naslednja dirka SloXcup bo tradicionalni, že 25. Kamniški kros 21. maja, ki šteje tudi za točke UCI C1. Če teden dni pozneje bo na sporedu XCO Kočevje, kjer bo od 27. do 28. maja na sporedu dvodnevni program. Državno prvenstvo v olimpijskem krosu pa 16. julija na novi progi v Bike gverku Kotečnik pripravlja ŠD Vertikala.

Zadnje objave