Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Urbani XCC in XCE Idrija: Dvojni program za državno prvenstvo

5. maja, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros DP, SloXcup, XCC, XCE

V središču Idrije je skoraj vse nared za jutrišnji državni prvenstvi v kratkem krosu in eliminatorju. Na štartu kratkega krosa bodo tako rekoč vsi najboljši, prvi favorit na eliminatorju pa je evropski prvak Jakob Klemenčič.

Urbani kratki kros ni novost v pokalu SloXcup, saj so atraktivno ulično dirko za mlajše kategorije že dvakrat pripravili v Kočevju, obakrat pa za starejše tudi dirko v kategoriji open. Prvič pa bo urbana dirka veljala za točke državnega pokala SloXcup za vse kategorije in za državno prvenstvo v kratkem krosu.

Skoraj popolna konkurenca

MBK Črni Vrh je prekaljen organizator dirk v krosu, tokrat pa se prvič selijo v urbano okolje. Osrednje prizorišče bo Mestni trg v Idriji, s čimer se bo ta atraktivna disciplina predstavila širšemu občinstvu. Po ulicah so speljali 1150 metrov dolgo progo s stopnicami in lesenimi elementi, nekaj malega je tudi makadama. Startni krog bo speljan v nasprotno smer, vsi naslednji pa v smeri urnega kazalca.

Prijavljenih je 213 tekmovalk in tekmovalcev, za državne naslove pa se bodo merili v šestnajstih kategorijah. V elitni kategoriji brani naslov Rok Naglič (Calcit Bike Team), med mlajšimi člani pa Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), ki se odlično znajde na uličnih progah in bo bržkone ob Maticu Kranjcu Žagarju (Calcit Bike Team) glavni tekmec Nagliču.

Na štartu bosta tudi obe najboljši Slovenki: branilka lanskega naslova Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix) in lani druga Vita Movrin (Trinx Factory Team).

Napeto bo tudi v mlajših kategorijah

Med mladinci je lani že prvo leto v tej konkurenci naslov osvojil Žan Pahor (Energijateam.com), ki je na domžalskem poligonu dirkal na domačem terenu. Favorit je tudi letos. Med mladinkami sta prijavljeni le Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) in Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), ki dirka v seriji SloEnduro in občasno tudi v SloXcup.

Zanimivo bo tudi v kategoriji mlajših mladincev, ki je že tradicionalno odlično zastopana. Žal je zmagovalec dirke v Vrtojbi Luka Maksimović (Energijateam.com) v sredo ob padcu na treningu utrpel manj zahteven zlom ključnice. Drugouvrščeni iz Vrtojbe Gašper Štajnar (Adria Mobil) je tako favorit skupaj s Filipom Boškinom (MTB Črni Vrh), vrača pa se Nik Golob (Calcit Bike Team), ki je izpustil dirko v Vrtojbi.

Med mlajšimi mladinkami brani naslov Nastja Ahačič (Energijateam.com), ki se je sicer lani odlično znašla tudi na eliminatorju na ulicah v Kranju in bi morda lahko poskrbela za presenečenje. V boju z lansko prvakinjo v kategoriji U15 deklice Meto Tancik (Misser Junior Team-Energije), Evo Terpin in Marušo Terezo Šerkezi (obe Rajd Ljubljana).

Tri nove vaje na tehničnem poligonu

Za mlajše kategorije od U7 dečki in deklice do U15 dečki in deklice tudi na drugi letošnji dirki SloXcup pripravlja Kolesarska zveza Slovenije tehnični poligon. Na športnem igrišču Osnovne šole Idrija bodo tudi tokrat tekmovalce izzvale štiri vaje, seštevek s tehničnega poligona pa lahko odločilno vpliva tudi na končno uvrstitev. Vaje bodo obelodanjene in prikazane tik pred začetkom, lahko pa izdamo, da bodo tri od štirih izvedene prvič..

Eliminator: dvajset izločilnih voženj

Državno prvenstvo v eliminatorju zaradi specifik discipline sicer ne šteje v točkovanje SloXcup, a je udeležba vseeno solidna. Na eliminatorju lahko nastopajo kolesarke in kolesarji, stari 15 let in več, zato je udeležba manjša. Mladinci in člani nastopajo v skladu s pravili UCI v enotni kategoriji, za mlajše mladince ter starejše kategorije amaterji in veterani pa je razpisana kategorija open.

Zato da bo dirka bolj atraktivna, se je vodstvo tekmovanja skupaj s sodniki odločilo, da se v izločilnih bojih pomerijo vsi skupaj. To glede na število prijavljenih omogoča dirkanje med moškimi vse od osmine finala, med ženskami pa od polfinala dalje. V moški konkurenci bomo tako po kvalifikacijah videli kar šestnajst voženj na izločanje, v ženski pa štiri izločilne vožnje. Po dirki bo oblikovan vrstni red za vsako kategorijo posebej, majice se bo podelilo le članom oziroma mladincem.

Za hitrejši potek dirke bo krog eliminatorja nekoliko skrajšan, tekmovalci pa bodo imeli po kratkem krosu dovolj časa za ogled od 16. ure do 16.35. Kvalifikacije se začnejo ob 16.40, izločilne vožnje pa predvidoma ob 17.25.

Več o Urbanem XCC Idrija

Več o XCE Idrija