Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloEnduro Gorjanci: Dolenjski slalom za predzadnji komplet točk v 2023

5. septembra, 2023 | Aktualno, Enduro, Gorsko kolesarstvo, SloEnduro

Na tehnično zahtevni predzadnji dirki za točke v letošnji sezoni pri ženskah še enkrat Tina Smrdel, pri moških presenetljivi obisk Keira Duncana z južne poloble.

Tretjič na Dolenjsko, nad Novo mesto, na Gorjance. Prvič v septembrskem terminu, v zadnjem delu sezone serije SloEnduro, po poletnem dirkaškem dopustu, ki v naši seriji morda še nikdar ni bil tako izrazit.

Dve novi hitrostni preizkušnji

Prireditelji iz Kolesarskega društva Zverinice so med Trdinovim vrhom in priljubljenim prizoriščem pri lovskem domu Lovskega društva Gabrje pripravili štiri hitrostne preizkušnje, od teh dve novi. Zaradi zaprtih odsekov, na katerih kljub garanju ni bilo mogoče razviti hitrosti, sta bili pri nekaterih manj priljubljeni kot pri drugih. Tehnično, pa ne v smislu, da se ustrašiš za svoje življenje, ampak da hitro nastanejo razlike med tistimi, ki se znajdejo, in tistimi, ki se ne.

Dobrih tisoč »višincev« v dnevu na dolgi trasi in ne prevroče vreme.

Obisk presenečenja

22-letni Južnoafričan Keira Duncan (SOUT) je bil neznanka za vse, ki niso morda vsaj malo pobrskali po spletu za njegovimi dosežki. Drobni tekmovalec je že kot mladinec postal državni prvak v enduru, zadnji dve leti je bil na državnem prvenstvu drugi. Na Gorjancih je na kolesu južnoafriške znamke in izdelave dobil prve tri hitrostne preizkušnje in si pred zasledovalci pridirkal že lepo prednost. Tako si je lahko tudi v zadnji preizkušnji, superetapi Spar Online, dolgi kar dobrih šest minut, privoščil, da ga je Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), vodilni v skupni razvrstitvi in dvakratni zmagovalec Gorjancev, prehitel za slabo sekundo.

Miha sicer še zdaleč ni imel svojega pravega dne, v prvih treh preizkušnjah je zasedel dve četrti in eno tretje mesto, zmaga v superetapi pa mu je zagotovila skupno drugo mesto.

V prvi preizkušnji dneva je bil recimo Duncanu najbliže hrvaški prvak v krosu Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), ki je zaostal le dve sekundi, a ga je pozneje upočasnila okvara (zlomljeno zavorno ročico je nadomestil kar z žico … obešalnika?) in je dirko končal na enajstem mestu. V drugi preizkušnji je na njegovi sploh prvi dirki SloEndura letos letelo Janu Markiču (ŠKTD Avče), dosegel je drugi čas, na koncu pa je bil peti. V tretji preizkušnji pa si je z drugim najboljšim časom končno tretje mesto zagotovil Avstrijec Max Fejer (Team Dorrong), prvak SloEndura iz leta 2019. Med Fejerjem in Markičem si je četrto mesto zagotovil Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

Keira Duncan je po dirki povedal: »Težko opišem ta vikend, neverjeten je bil, spoznal sem veliko čudovitih ljudi. Proge so mi zelo všeč, takoj bi rad šel nazaj vozit. Vesel sem, da mi je uspel dober rezultat. Ves dan nisem naredil večjih napak.«

Proga je bila všeč tudi Mihu Smrdelu: »Proge so bile zanimive, zelo tehnične. Tekmo sem odpeljal dobro, brez posebnosti. Zdi se mi, da sem malo prepočasi začel, a verjetno to rezultata ne bi nič spremenilo. Keira je res vozil odlično in si je pošteno zaslužil zmago. Tekma je bila super organizirana, vse je potekalo tako, kot mora.«

Tina ne popušča

Če Mihu Smrdelu pri moških lahko kakovostno ponagajata le Vid Peršak ali kdo od tujcev (ali seveda sam sebi), potem njegovi sestri Tini Smrdel (MBK Črni Vrh) očitno lahko zmago na dirki domače serije prepreči le hud padec, okvara ali hitra gostja iz tujine, kot na prvih dveh letošnjih dirkah.

Na Gorjancih je zmagala s skoraj dvominutno prednostjo pred drugouvrščeno Mašo Komel (KK Črn trn), tretja je bila Lucija Mlinar (KK Ravne). Vse tri so mladinke, ki so za seboj pustile le starejše tekmice, tako da se za prihodnost slovenskega endura ta trenutek ni bati.

»Vikend je bil kar super. Sicer s kako vožnjo nisem najbolj zadovoljna, ampak na koncu mislim, da je bilo kar v redu. Imam še namen iti na kako dirko v spustu, mislim da je samo še Sljeme, potem pa na finale SloEndura v Grožnjanu,« je Tina spregovorila tudi o načrtih za nadaljevanje sezone.

Razvrstitev pred finalom

Pred zadnjo dirko Tina Smrdel premočno vodi in tudi teoretično ne more več izgubiti skupne zmage v točkovanju.

Pri moških ostaja v vodstvu Miha Smrdel. Nejc Huth (Energijateam.com), ki je Gorjance začuda izpustil, je z drugega zdrsnil na četrto mesto. Smrdelov klubski kolega Jernej Kavčič je s tretjega prišel na drugo mesto, tudi David Ivartnik (Golovec trails) je ssedmim mestom zbral dovolj točk, da je prišel s četrtega na tretje pred Hutha.

V kategorijah dolge trase

Med starejšimi mladinci je bil drugič letos najhitrejši Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team), tokrat na sedmem mestu v absolutni razvrstitvi dolge proge. Kar daleč zadaj, na 18. in 19. mestu, sta končala naslednja dva mladinca, Miha Jerkič (KK Črn trn) in domačin Tilen Zupan (KD Zverinice).

Med amaterji je zmagal Nejc Šikman (ŠD Grabit) na skupno 14. mestu, mesto pred najhitrejšim veteranom, domačinom Markom Finkom (KD Zverinice), zmagovalcem v kategoriji master 1. V starejših veteranskih katergorijah sta še enkrat zmagala Grega Nagode (Energijateam.com) v master 2 in Martin Brus (Kamplc Racing Team) v master 3.

V kategoriji e-bike z dodatno preizkušnjo, kratkim vzponom, je bil najhitrejši domačin Aleš Padaršič. Po skoraj 20 minutah »neto« dirkanja je drugouvrščenega Anžeta Obolnarja (Golovec trails) prehitel za 71 stotink sekunde.

Na kratki trasi

Na tri preizkušnje dolgi dirki je bil napet spopad za zmago med mlajšimi mladinci do 17 let, prvič je zmagal Matej Osolin (Calcit Bike Team) pred Ažbetom Kalinškom (Wolf Racing by Wheelbase) in Tinetom Gračnerjem (Golovec trails). Pri mlajših mladinkah ostaja nepremagana Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team).

V kategoriji dečkov do 15 let je zmagal Aljaž Prosen (Kamplc Racing Team) pred Svitom Kunavrom Smolkovičem (MTB klub Kranj Scott Team) in klubskim kolegom Jakobom Pračkom, pri dekletih je bila brez konkurence Zala Krečič (Kamplc Racing Team).

V kategoriji 4fun je zmagal Mario Pintar (MTB Železniki).

Mlajši od 13 let so se pomerili v seštevku dveh hitrostnih preizkušenj. Jure Berginc (Rajd Ljubljana) je zmagal med dečki, Eva Podvornik (MTB klub Kranj Scott team) pa brez konkurence med deklicami.

Sledi …

V sezoni 2023 se za točke pomerimo le še enkrat: 1. oktobra na klasičnem finalu v Grožnjanu! Razpis in prijave kmalu. Še prej pa je že pred vrati Enduro Golovec trails, promocijska dirka SloEndura in festivala Ljubljana MTB vikend. 16. in 17. septembra v Ljubljani, razpis in prijave tukaj.

Fotografije: Matej Lovrič, @obalnabikescena

Skupni rezultati | Rezultati po kategorijah