Generic selectors
Prispevki

SloEnduro Kamplc: Tristo prijavljenih na najstarejši slovenski enduro dirki

3. aprila, 2024 | Aktualno, Enduro, Gorsko kolesarstvo, SloEnduro

Z že štirinajsto izvedbo legendarnega SloEnduro Kamplc se ta konec tedna, 6. in 7. aprila začenja letošnja tekmovalna sezona serije SloEnduro.

April je tu in ta konec tedna po odličnem ogrevanju na prvem SloEnduro dnevu v Novi Gorici vendarle začenjamo s serijo »za točke«. Tudi dvanajsto sezono odpira v Ajdovščini SloEnduro Kamplc. Predprijavljenih je natanko 300 kolesarjev iz devetih držav. Številni se bodo podali na dolgo traso, ki bo tokrat nanizala kar šest hitrostnih preizkušenj. Do startov bo na skoraj 40 kilometrih dolžine potrebno premagati 1350 višinskih metrov vzponov.

Izjemna moška konkurenca

V konkurenci moških na dolgi trasi seznam imen obeta dobre boje: tu so tako štirikratni skupni zmagovalec serije in aktualni državni prvak Vid Peršak (prvič v dresu Unior-Sinter Factory Racing), kot zmagovalec serije zadnjih treh let Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) in prvak iz leta 2019, Avstrijec Max Fejer (Team Dorrong). Poleg Fejerja lahko od tujcev pričakujemo največ od Slovaka Luboša Stana (MTBiker, lani 3. v Ajdovščini) in Stanislava Sehnala (Kelly’s Factory Team), večkratnega češkega prvaka v spustu, ki ima nekaj izkušenj v enduru.

Lanska slovenska prva deseterica SloEndura sicer ne bo kompletna, saj manjkajo za stare grehe sveže operirani David Ivartnik, ki bo izpustil večji del sezone, nekoliko poškodovani Miha Jerkič, Jan Polovšak in Miha Tratnik Bajc. Poleg lanske številke tri Jerneja Kavčiča (MBK Črni Vrh), štirice Nejca Hutha (Energijateam.com), petice Tima Krašovca (Wolf Racing Team), osmice Peršaka in desetice Maja Babačiča (Calcit Bike Team, letos zadnje leto mladinca) je tu še državni prvak v spustu Luka Berginc (HDR Team), pa domačin Tim Jež (Kamplc Racing Team) in še kdo.

Četa prijavljenih tudi v kategoriji e-bike

Tudi pri ženskah utegne biti zanimivo, žal v odsotnosti serijske zmagovalke Tine Smrdel (MBK Črni Vrh), ki ji te dni ne služi zdravje. Ob nekaj tujkah z izkušeno tekmovalko svetovnega pokala, Nemko Raphaelo Richter (Simplon Trailblazers) na čelu, se lanski izzivalki Maši Komel (KK Črn trn) pridružuje Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), tekmovalka iz krosa, ki se je lani že poskusila tudi v spustu.

Da bodo na dolgi trasi skoraj vsi nekdanji skupni zmagovalci SloEndura med moškimi z izjemo prvega, Nejca Rutarja, bo poskrbel zimzeleni Kristjan Medvešček (ŠKTD Avče). Prvak iz leta 2014 je bil lani na Kamplcu še drugi nahitrejši za Smrdelom in pred Stanom, letos se bo poskusil v kategoriji e-bike, v kateri bo na startu štirinajsterica – med drugimi še Nemec Valentin Schleicher (Radon), Jaka Tancik (Energijateam.com), Luka Barut (Črn trn), Marko Fink (KD Zverinice) …

Dirka se spusti v mesto

Po novem je trasa objavljena že v petek teden dni pred dirko. Hitrostne preizkušnje so do treninga v soboto zaprte za udeležence dirke.

Podobno, kot je bila pred dvema letoma v Ajdovščini velika novost prizorišča hitrostna preizkušnja s Pal na prenovljeni Lavričev trg, je letošnja novost cilj zadnje hitrostne preizkušnje, ki s Škola dirko pripelje v neposredno bližino središča Ajdovščine. Cilj je na travniku na Policah, za osnovno šolo.

Novost pa je seveda tudi novi pokrovitelj za “super etapo”. Ta bo obarvana v svetlo modro, imenovala se bo Shimano SuperStage. Na izbranih etapah bodo tekmovalci vso sezono zbirali točke za lepo skupno nagrado ob koncu.

Podrobnejši opis trase

V soboto se trening na trasi začne opoldne, v nedeljo pa prvi tekmovalec z Lavričevega trga krene ob 9.30. Startne liste s časi startov na posameznih hitrostnih preizkušnjah sledijo. Merjenje časov boste lahko v živo spremljali na timing.sportident.com.

Serija SloEnduro