Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloXcup: V Vrtojbi zmagala Daniele Braidot in Anne Taubert, uspešni tudi naši

25. marca, 2024 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup, XCO

Domača gorskokolesarska sezona se je začela z mednarodno dirko prve kategorije v Vrtojbi, ki že tradicionalno privabi veliko število odličnih tekmovalcev. Tokrat jih je v vseh kategorijah dirkalo več kot 360, zlasti napeta pa je bila ženska članska dirka, v kateri je bila konkurenca z Anno Tauber, Jano Belomojno in našima kandidatkama za olimpijske igre, Tanjo Žakelj in Vito Movrin, še posebej močna.

V odsotnosti petkratnega zmagovalca Italijana Nadirja Colledanija je v elitni konkurenci slavil njegov rojak Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), drugi je ciljno črto prevozil najboljši slovenski gorski kolesar Rok Naglič (Calcit Bike Team). V ženski konkurenci je lani najhitrejša Ukrajinka Jana Belomojna (KMC Ridley MTB Racing Team) priznala premoč Nizozemke Anne Tauber (Orbea Factory Team). Ob zmagovalnem odru sta stali tudi četrta Vita Movrin (Trinx Factory Team) inpeta Tanja Žakelj (Rajd Ljubljana).

Anne Tauber prišla, videla in zmagala

Po eksplozivnem štartu Vite Movrin sta v prvem velikem krogu nekaj prednosti pridobili trikratna zmagovalka v Vrtojbi Ukrajinka Jana Belomojna in njena nekdanja ekipna kolegica Anne Tauber. V Sloveniji je Nizozemka, 24. na lestvici UCI, nastopila prvič, prijavila pa se je v zadnjem trenutku.  Večino dirke sta z Belomojno vozili skupaj, v predzadnjem krogu pa je pospešila in v cilj prišla z minuto prednosti.

»Večkrat moram priti sem. Nisem vedela kaj naj pričakujem, saj dirka ni bila načrtovana. Proga je pri visoki hitrosti zelo težka. Če narediš napako, zamočiš tudi ovinke za tem, zato sem bila zelo osredotočena,« je Anne Tauber pohvalila progo. »Sredi dirke sem imela še veliko energije, zato sem napadla. Z Jano sva bili v isti ekipi in se zelo dobro poznava. Zabavno je dirkati z njo, saj poznava šibke in močne plati druga druge. Vedela sem, da ima vedno najhitrejši zadnji krog, zato sem napadla prej,« je dodala 28-letna zmagovalka, ki se je za dirko v Sloveniji odločila tudi zaradi priporočila in podpore dveh slovenskih mehanikov v njeni ekipi.

Olimpijski kandidatki Tanja Žakelj in Vita Movrin formo šele dvigujeta

Movrin je dirko začela prehitro in nekaj krogov vozila z Italijanko Giorgio Marchet (KTM Protek Elettrosystem), ki je bila v zaključku močnejša in z zaostankom 3:21 minute osvojila tretje mesto. Četrta je bila Movrin (+4:00), mesto za njo z zaostankom dobrih pet minut pa Tanja Žakelj (Rajd Ljubljana).

»Proga nima dosti opraviti z rezultatom,« je priznala Tanja. »Pomembne so noge in splošno počutje. Proga je super, mogoče malo prehitra zame. A se ne pritožujem, sem super srečna, da sem prišla v take pogoje, saj je doma še sneg zaradi sinočnje nevihte. Dirka je prva (v letošnji sezoni, op. a.) in sem zelo zadovoljna. Imam lepo izhodišče, na katerem gradim naprej.«

Vito Movrin aprila čaka nastop v Nallesu in dirkah svetovnega pokala v Braziliji. Z rezultatom je zadovoljna, ve pa tudi, kaj mora v bodoče izboljšati: »Dala sem vse od sebe, zato sem lahko samo zadovoljna. Kot po navadi sem zelo hitro štartala, mogoče je zato na koncu malo zmanjkalo. Ampak sezona je še dolga in vem, na čem moram delati. ‘Cike-cake’ med drevesi mi niso preveč všeč, tudi to moram še trenirati.«

Rok Naglič odločno tudi na domačem uvodu v sezono

Daniele Braidot  je upravičil vlogo favorita in prevzel vodstvo skupaj z rojakom Mirkom Tabacchijem (RDR Italia Leynicese Factory team), ki ga je po nekaj krogih ustavila strgana veriga. Rok Naglič je v prvem krogu zaostal, a se kmalu prebil na čelo zasledovalne skupine. V sedmih krogih se je približeval Italijanu, a ne dovolj za zmago.

»Štartal sem slabo. To je bil ključen trenutek na dirki, želel sem iti z Braidotom, a mi ni uspelo, saj sem na začetku ostal zadaj. Nato sem v svojem ritmu krog za krogom pridobival pozicije. Na koncu mi je uspelo priboriti drugo mesto, s katerim sem zadovoljen. Komaj čakam naslednje dirke, priložnosti do konca sezone bo še veliko,« je povedal Naglič, ki je teden dni prej na Lošinju osvojil prvo zmago na dirki prve kategorije.

Tretje mesto je osvojil Tommaso Ferri (BCL Factory team) z zaostankom 2:22.

Matic Kranjec Žagar v peterici

Daniele Braidot, ki ga skupaj z bratom Lucom v kratkem čaka nekaj dirk za italijanski pokal, se je v cilju veselil zmage v bližini njegovega doma: »Prvih nekaj krogov sva vozila skupaj z Mirkom (Tabacchijem, op. a.), potem pa se mi zdi, da se mu je strgala veriga. Imel je res dobre noge in upal sem, da bova dirkala skupaj. Škoda, a vesel sem svoje zmage.«

Na petem mestu, je dirko izmed Slovencev končal še mlajši član Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team), takoj za deseterico pa sta se uvrstila še Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) in Gregor Dimic (Energijateam.com), ki ga je mlajši tekmec za las ugnal šele v ciljnem sprintu. Lepa dirka je uspela Ambrožu Vovku (Calcit Bike Team), ki je v prvi članski sezoni le za 13 sekund zgrešil prve UCI točke. Te že ima z Lošinja Blaž Kavčič (KK Završnica), ki je na prvi domači članski dirki osvojil 20. mesto.

Gašper Štajnar po cestnih preizkušnjah odličen tudi na gorskem kolesu

Kar 55 mladincev je štartalo tik za člani, tako da je bilo na progi hkrati celo več kot sto tekmovalcev. Gašperju Štajnarju (Adria Mobil) prestop v višjo kategorijo ne predstavlja težav. Po krstnih nastopih za slovensko cestno reprezentanco v Belgiji si je do nedelje odpočil, hitro prevzel vodstvo in ostal v ospredju vse do cilja. Italijan Filippo Cavezzan (Conegliano Bike Team) je zaostal 18 sekund, še 11 več Danec Sebastian Vestergaard (Aalborg Mountainbikeklub). Na 4. mesto se je z zaostankom 39 sekund je prebil Filip Utranker (KD Celje – 2simpl).

Med mladinkami v odsotnosti Maruše Tereze Šerkezi (Rajd Ljubljana), ki je v nedeljo v Langenloisu letos zmagala že petič, slovenskih predstavnic ni bilo v ospredju. S prepričljivo prednostjo 2 minut in 38 sekund je slavila Italijanka Sabrina Rizzi (ASD Jams Bike Team) pred Poljakino Nikolo Gliniecko (Superior Zator) in rojakinjo Alice Pascucci (Trinx Factory Team)

Zmagi med mlajšimi mladinci in mladinkami ostali doma

Med mlajšimi mladinkami je manjkala Eva Terpin (Rajd Ljubljana), ki je prejšnji dan osvojila drugo mesto na dirki švicarskega pokala Tamaro Trophy. Tako je na domačem terenu brez resne konkurence dominirala Meta Tancik (Misser Junior Team-Energija), ki ima letos že kar nekaj prvih mest. Za slabi dve minuti in pol je zaostala Italijanka Nicole Azzetti (Four ES Project), Zoja Ravnikar Bolčina (Calcit Bike Team) na tretjem mestu pa slabih pet minut.

Brez težav je v prvi sezoni med mlajšimi mladinci z vrhunsko vožnjo zmagal Lenart Dejak (MTB Trail center Kočevje), ki je pred drugouvrščenim Sebastianom Dvorakom (Head Pro Team OP) v cilj prišel z nekaj manj kot triminutno prednostjo. Tretji je bil Nejc Teran (Calcit Bike Team).

Tehnični poligon SloXcup za najmlajše tudi letos

V kategoriji U15 dečki je Romun Roland Szigyarto (Living Bike Faresin) premagal Eneja Bartolmeja (MTB Trail center Kočevje) in Aljaža Boškina (MBK Črni Vrh).

Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) je med deklicami U15 slavila pred Nežo Utranker (KD Celje-2Simpl), ki je v to kategorijo prestopila letos. Tretja je bila Ula Ravnikar Bolčina (Calcit Bike Team).

Kategoriji pod 13 let sta nastopili tudi na tehničnem poligonu, kjer tekmovanja ni mogoče zmagati, a ga lahko z neuspešnim nastopom tudi izgubiš. Bor Križan (MTB Trail Center Kočevje) je bil uspešen v obeh delih tekmovanja in zmagal pred Oskarjem Bizjakom in Jako Šušteršičem (oba SD Strahovica).

Anamarija Kosec (Calcit Bike Team) je bila v kombinaciji točkovanj s poligona in dirke najboljša med deklicami U13 pred Klaro Pregl (Wolf Racing Team) in Vido Bizjak (SD Strahovica).

Na tehničnem poligonu in dirki je nastopilo tudi več kot 50 mlajših v kategorijah U11, U9 in U7. Kot smo že vajeni, so vsi udeleženci dobili priznanja, rezultat pa je pri mlajših od 10 let šele drugotnega pomena.

Veterani se ne ustavljajo

Med veterani 1 je bil po dolgem času premagan Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team). Ugnal ga je Avstrijec Uwe Hochenwarter (Wilier Chaoyang), ki je imel še lani člansko licenco. Med veterani 2 je zmagal Mitja Tancik (Energijateam.com), med veterani 3 Italijan Renzo Maniacco (Beerbant Factory Racing), med veterankami Ana Podpečan (Energijateam.com). V amaterski kategoriji je, kot lani, slavil Daniel Pozzecco (ASD Flamme Rouge).

Sledita državno prvenstvo v kraktem krosu in serija majskih in junijskih dirk

Najboljši bodo aprila bržkone tekmovali na močnih dirkah v tujini, na domačih tleh pa se spet srečamo 5. maja na državnem prvenstvu v kratkem krosu, ki bo v Bike parku Ljubljana v Podutiku. Dirka ne šteje za točkovanje pokala SloXcup, razpisane pa bodo dirke za kategorije U15 in starejše.

Naslednja dirka za točke SloXcup in UCI pa bo 19. maja tradicionalni XCO Kamnik kategorije UCI C1.

VSE O DIRKI | REZULTATI | FOTOGALERIJA