Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Slovenska reprezentanca v krosu začela z dirkami v Grčiji

6. marca, 2023 | Gorsko kolesarstvo, Kros, Team Slovenija |

Kjer so slovenski reprezentanti lansko sezono v krosu zaključili, jo letos začenjajo. Na seriji dirk na Salamini in v Šparti dirkajo v slovenskih dresih Vita Movrin, Rok Naglič, Jakob Klemenčič in Matic Kranjec Žagar, za njimi pa sta že prvi dirki.
Zaradi tridnevnega žalovanja po tragični železniški nesreči so imeli organizatorji nekaj preglavic s prilagoditvami urnika, a so v soboto in nedeljo izpeljali vse dirke. V soboto so se na otoku Salamina odvijale dirke kategorije HC, v nedeljo pa na isti progi še dirke kategorije C1.

Na sobotni dirki pokazala dobro formo predvsem Movrin in Naglič

Organizator je v soboto pripravil ločeni dirki za kategorije elite in U23, tako da so imeli v sicer močni konkurenci vsi odlično priložnost za nabiranje UCI točk. V elitni kategoriji se je z izvrstno vožnjo izkazal Rok Naglič, potem ko so ga sicer v 180-stopinjskem ovinku kmalu po štartu tekmeci zaprli in je moral začeti povsem iz ozadja. V nadaljevanju je tekmece le še prehiteval in z borbeno vožnjo pripeljal do 13. mesta.
Vita Movrin, od letošnje sezone ne več mlajša članica, je odlično štartala in v prvem krogu vozila na četrtem mestu, potem pa nekoliko popustila, a ostala v boju za peto ali šesto mesto. Žal je defektirala in večji del četrtega kroga pretekla, v preostalih dveh pa ubranila 19. mesto ter prispevala nekaj dragocenih točk v boju reprezentanc za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. Slovenija trenutno zaseda 14. mesto in za zdaj varno drži eno mesto za olimpijski nastop.
V kategoriji mlajših članov sta nastopila evropski prvak v eliminatorju Jakob Klemenčič in državni prvak Matic Kranjec Žagar. Klemenčič se je po dobrem štartu v prvem krogu vozil med prvo deseterico, a precej popustil in končal na 17. mestu. Kranjec Žagar se je po konstantni vožnji zvrstil tik za njim.

V nedeljo hitrejša proga

V nedeljo so na isti progi organizirali dirko kategorije C1, tokrat v skupnih članskih kategorijah. V sicer toplem, a vlažnem vremenu je bila mivkasta podlaga še precej hitrejša kot prejšnji dan in časi na kroge občutno hitrejši, tudi v teh razmerah pa so se naši znašli odlično. Na ženski dirki je Vita Movrin dva kroga vozila tik za prvo trojico, potem pa večidel do cilja na šestem mestu.
Na moški dirki je Rok Naglič štartal bolje kot v soboto in s sicer slabšega štartnega položaja začel okoli 32. mesta, nato pa do konca prehiteval in v res močni konkurenci zadovoljen končal na 18. mestu. Klemenčič je začel bolj zadržano, v zaključku pa pridobival in zaključil na 33. mestu. Žrtev defekta je bil tokrat Matic Kranjec Žagar, ki je dirko predčasno zaključil.

Ta teden selitev v Šparto

Reprezentanci sta se pridružila tudi mladinec Tine Terpin (MBK Črni vrh) in mladinka Hana Kranjec Žagar (KD Rajd) ki nastopata za svoja kluba. Hana Kranjec Žagar je na obeh dirkah stopila na tretjo stopničko. Terpin je na sobotni dirki osvojil 6. mesto, v nedeljo pa se je boril tudi za stopničke, a nazadnje končal četrti.
Fantje in dekleta imajo zdaj dva dneva počitka na Salamini, a so ponedeljkovo lepo vreme vseeno izkoristili za daljši, a počasen trening. V sredo pa odpotujejo v bolj gorate predele v Šparti, kjer bodo dirkali od četrtka do nedelje.

Zadnje objave