Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Odličen začetek sezone mladinske cestne reprezentance v Belgiji. Žak Eržen osvojil 2. mesto

27. februarja, 2023 | Cestno kolesarstvo, Team Slovenija

Mladinska reprezentanca je včeraj nastopila na prvi dirki sezone, enodnevni preizkušnji prve kategorije Kuurne Brussel Kuurne. Na 116 kilometrov dolgi dirki so v barvah slovenske reprezentance nastopili Žak Eržen, Jan Lešnik, Jaka Marolt, Jakob Omrzel, Marcel Skok in Erazem Valjavec. Odlično ekipno predstavo je kronal Žak Eržen z 2. mestom.

Za naše kolesarje je bila to prva dirka sezone, zato nismo povsem zagotovo vedeli kam lahko posežejo, čeprav so v januarju nekateri že zelo uspešno nastopili na kategorizirani dirki na velodromu na Portugalskem. Dirka je bila z tlakovanimi odseki in kratkimi vzponi zelo težka, dodatno pa jo je otežil še močan veter, ki je precej krojil razplet dirke.

Selektor Nace Korošec je bil zadovoljen s pripravo na dirko in izvedbo načrtov na dirki: “Pred dirko smo si dobro ogledali traso, fantje so vedeli kje pretijo nevarnosti in kje se lahko razplete dirka. To se je dobro videlo, ko je že v prvih 20 kilometrih dirke prišlo do več napadov, kjer so imeli naši kolesarji dobesedno vse pod nadzorom. Bili so del vsakega poizkusa pobega, v odločilnem pa so bili zastopani z dvema kolesarjema, ki sta kasneje preživela vso selekcijo ubežne skupine, ko je od devetnajst kolesarjev v ospredju ostala le osmerica.

Po pobegu močne skupine devetnajsterice kolesarjev, ki je kmalu pridobila dve minuti prednosti pred glavnino, se je dirka začela hitro razpletati. Ko je sledil najtežji del dirke, je ubežna skupina razpadla na pol, v ospredju pa sta še vedno ostala oba naša predstavnika Jaka Marolt in Erazem Valjavec. V ozadju je tempo poskočil tudi v glavnini, zahtevni vzponi so terjali svoj davek, iz skupine se je izoblikovala deseterica kolesarjev, kamor se je preselil tudi Žak Eržen. Deseterica je bila precej složna, iz ubežne skupine pa je uspel napasti Belgijec Jarno Widar, ki je bil premočan za ostale ubežnike. V zaključnem krogu sta se zasledovalni skupini združili, ubežnik je v cilju slavil z visoko prednostjo, v ozadju pa so se zasledovalci pomerili za drugo mesto. V sprintu petnajsterice kolesarjev je bil najhitrejši Žak Eržen, ki je tako osvojil drugo mesto in tako odlično otvoril sezono na cesti.

Pohvaliti velja celotno ekipo, saj so fantje dirkali zelo aktivno in se držali dogovorjenega načrta. »Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen, saj so fantje dirkali izjemno pametno in praktično brez napak. Tudi če na koncu Žaku ne bi uspela odlična uvrstitev na odru za zmagovalce, bi bil nastop ocenjen kot precej uspešen. Današnji rezultat je odličen za visoko moralo pred nadaljevanjem sezone v Belgiji in plod kakovostnega dela ter podpore Kolesarske zveze v mladinske selekcije«, Nace Korošec.