Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloXcup: Štartne položaje najmlajših bo določal žreb

16. maja, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup

V kategorijah U7, U9 ter U11 dečki in deklice bomo štartne položaje poslej določali z žrebom. Prvič že na XCO Kamnik.

Z namenom zmanjšanja tekmovalnega pritiska na najmlajše je bilo v letošnji sezoni ukinjeno pokalno točkovanje v kategorijah U7, U9 ter U11 dečki in deklice. S tem, da je vsako tekmovanje nova zgodba, zasledujemo cilj, da otroci v najzgodnejših letih kolesarskega razvoja spoznavajo šport skozi igro.

To pomeni, da štartnih položajev ne moremo določati po utečenem sistemu iz starejših kategorij. Ker želimo, da je v tej fazi razvoja otrok vsaka dirka zgodba zase, bo štartne položaje določal žreb, ki ga bo izvajala časomerilna služba. Startna lista bo, kot že doslej, znana na dan dirke. Prvič bomo mlade kolesarke in kolesarje postavljali na štart glede na izid žreba že na tretji dirki letošnje serije SloXcup v Kamniku.

V ospredju naj bo zabava, ne tekma

Z ukinitvijo skupnega pokalnega točkovanja se omili pritisk, da morajo biti mladi tekmovalci prisotni na skoraj vsaki dirki v sezoni. S tem sledimo praksi z otroških tekmovanj v nekaterih drugih državah. Za resno tekmovanje in celovit razvoj je dovolj časa v starejših kategorijah.

Zato, da otroci ohranjajo veselje do tega športa, četudi v mlajših kategorijah niso rezultatsko najuspešnejši na dirkah, skrbimo tudi s poudarjanjem tehničnega poligona kot pomembnega sestavnega dela tekmovanja. Prav tako smo z letošnjo sezono uvedli prakso podeljevanja priznanj vsem uspešnim udeležencem tekmovanja v kategorijah U7, U9 in U11, tako da lahko prav vsak stopi na oder za zmagovalce.