Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SloXcup: Deset dni do 25. Kamniškega krosa

11. maja, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup |

Na tretji dirki serije SloXcup 21. maja spet pričakujemo močno mednarodno konkurenco. Calcit Bike Team je pripravil večji in zahtevnejši rock garden. Za mlade tudi tehnični poligon.

Po uspešno izvedenih državnih prvenstvih v kratkem krosu in eliminatorju na urbanih dirkah v Idriji se SloXcup vrača na naravne terene. Legendarno prizorišče v Kamniku je sicer skoraj urbana dirka, saj je startno-ciljni prostor prav v središču mesta in zato vedno privabi lepo število gledalcev. Tudi letos bo to dirka prve kategorije, teden dni po otvoritveni dirki svetovnega pokala v češkem Novem mestu tako pričakujemo torej odlično konkurenco.

Kaj je novega na progi?

V osnovi je proga enaka kot v prejšnjih letih, a so jo začinili z nekoliko prenovljenim spustom s Kalvarije. Ta je zdaj v prvem delu podaljšan z nekaj zavoji in zato počasnejši, torej bolj varen v primeru blatnih razmer. V zadnjem delu pa so podaljšali rock garden, ki je v drugem delu res pravi skalnjak, do dna pa sledita še dva krajša skoka.

Do dirke čaka fante iz Calcit Bike Teama še nekaj rednih obnovitvenih del na lesenih objektih, sicer pa je proga že pripravljena za neuradni trening.

Kaj je novega v programu?

Obrnjen je vrstni red štartov v mlajših kategorijah. Tako bodo dirko s prvim štartom ob 9. uri odprli dečki in deklice U11, sledi štart dečkov in deklic U13, potem U15. Na koncu bo dirka kategorij U7 in U9, ki dirkajo v središču mesta.

Novost je tudi, da dečki in deklice U13 od letos dirkajo na enaki progi kot U11, seveda z več krogi. Razlog za to je predolg krog U15, saj so mlajši od 13 let opravili samo tri (po priporočilih v pravilniku naj bi jih bilo osem), prevelike pa so bile tudi razlike med najhitrejšimi in počasnejšimi.

Štart vseh ženskih kategorij, vključno z mlajšimi mladinkami, ter amaterjev in veteranov bo ob 12. uri, člani, mladinci in mlajši mladinci štartajo ob 14. uri.

Program bodo ob 15.45 zaključili otroci na poganjavčkih – ta neuradna dirka je sicer tudi eden od vrhuncev, ki ga v Kamniku pripravljajo že nekaj let. Sledi podelitev ob 16. uri.

Tehnični poligon letos že tretjič

Letos bo del dirke za najmlajše kategorije prvič v Kamniku tudi tehnični poligon, ki ga pripravlja Kolesarska zveza Slovenije. Vseboval bo štiri vaje, na katerih je možno zbrati do največ 240 točk.

Tehnični poligon bo pri GSŠRM Kamnik (Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra). Do tja je od štartno-ciljnega prostora slabih deset minut hoda oziroma okoli pet minut s kolesom, pot bo dobro označena.

Vse o dirki, tudi z razpisom in povezavo do prijav na spletni strani serije SloXcup in spletni strani Calcit Bike Teama.