Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

SP BMX race: Breznik Falk 29., Gorza 69.

29. julija, 2022 | BMX Race, Svetovno prvenstvo, Team Slovenija |

Tretji dan svetovnega prvenstva kategorij challenge je v Nantesu minil z dvema slovenskima nastopoma. Mak Breznik Falk v starostni kategoriji boys 13 na 29. mestu, Gaj Gorza v kategoriji 17-24 let 69.

Na severozahodu Francije poteka svetovno prvenstvo discipline BMX race. Med 2000 sodelujočimi sta letos nastopila dva slovenska reprezentanta, Mak Breznik Falk in Gaj Gorza. Prireditelji so v Nantesu naredili popolnoma novo progo, ki ustreza vsem najnovejšim smernicam Mednarodne kolesarske zveze, prvič pa so jo preizkusili dober teden pred svetovnim prvenstvom, ko je prizorišče gostilo francosko državno prvenstvo. Ostali tekmovalci so se s progo začeli spoznavati le nekaj dni pred začetkom največjega BMX race dogodka leta.

Mak Breznik Falk je letos v evropskem pokalu nanizal šest stopničk, od tega tudi eno zmago, zato je na svetovnem prvenstvu meril visoko. V osmini finala je v Nantesu zmagal, v četrtfinalu pa njegov start ni bil najbolj eksploziven: tekmeci so ga zaprli in onemogočili, da bi v prvi zavoj pripeljal v ospredju. Tako je Breznik Falk dirko zaključil kot osmi in se na koncu uvrstil na 29. mesto med 119 tekmovalci.

Gaj Gorza je nastopil v kategoriji 17 do 24 let. Osmouvrščeni v seštevku letošnjega evropskega pokala je s tretjim in dvema petima mestoma v motih zasedel 69. mesto med 98 konkurenti in bil do nastopa v osmini finala oddaljen za pet mest.

Čez vikend se bodo v Nantesu za naslove svetovnih prvakov potegovali tekmovalci elitnih moških in ženskih kategorij. V soboto bodo na sporedu dirke v motih in osmine finala, v nedeljo pa finalni obračuni. Naslova v članski kategoriji branita Britanka Bethany Shriever in Nizozemec Niek Kimmann.

Naslednje leto gosti škotski Glasgow tudi svetovno prvenstvo v disciplini BMX race za kategorije challenge in elite.

Fotografije: Simon Stojko Falk