Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Urbani XC Kočevje: zaključek SloXcup z mestnim spektaklom

24. septembra, 2022 | Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup

Dan slovenskega športa so v Kočevju dopoldne začeli z mestnimi teki, popoldne pa z – mestnim – gorskim kolesarstvom. Mladina je dirkala kot običajno, mladinci, člani, amaterji in veterani pa so se zvečer udarili v odprti kategoriji. Presenečenja ni bilo: zmagal je Jakob Klemenčič, med ženskami sta dirkali le Ukrajinki: Marija Suhopalova je premagala Marijo Šerstiuk.

Po blatni izvedbi dvodnevne dirke v krosu konec maja so v Kočevju poskrbeli še za zaključek sezone z že drugo dirko po mestnih ulicah, ki se je z dirkami odprte kategorije ter mlajših mladink in mladincev končala pod reflektorji. Mladi so zadnjič letos zbirali pokalne točke, starejši so se pomerili v dveh kriterijskih dirkah po sistemu win/out, zmagovalca je določil finale.

Dirke odločale tudi tehnične težave

Deklice in dečki, mlajši od devet let, so se pomerili na nekoliko krajši trasi brez odseka s stopnicami na tržnici, preostali pa na 1100 metrov dolgi trasi z le toliko višinske razlike, kolikor je stopnic. Šlo je res na milimetre, nekaj padcev smo videli na tehnično nezahtevnih delih, veliko tehničnih težav pa so povzročale stopnice, ki so verige več tekmovalcem spravile z verige.

Tako je v kategoriji do 13 let Jakob Krapež (Calcit Bike Team) zaradi snete verige tri kroge pred koncem izgubil vodstvo, ki si ga je izmenjeval s Hrvatom Filipom Noršićem (BBK Šišmiš) in dirko končal šele na četrtem mestu. Med dekleti je prvo mesto brez težav od starta do cilja ubranila Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team).

Napeto je bilo tudi v kategoriji do 15 let, kjer sta na prvem mestu iz kroga v krog izmenjevala Jaka Tominšek (Calcit Bike Team) in Maks Majnik (Pogi Team UAE Generali), a je bila za Tominška prav tako usodna sneta veriga, ki ga je v zaključku izločila iz boja za zmago. Slavil je Majnik. Med dekleti je suvereno dirkala Meta Tancik (Energijateam.com), a je v osmem krogu zaradi okvare odstopila. Zmago je osvojila Eva Terpin (MBK Črni Vrh).

V kategoriji do 17 let je bil najmočnejši Gašper Štajnar (Calcit Bike Team), ki je bil v vodstvu od štarta do cilja, med dekleti se je na mestnih ulicah odlični znašla Nika Mikuž (MBK Črni Vrh).

V odprti kategoriji Klemenčič potrdil odlično formo

V kategoriji open so se najprej pomerili v kriterijskih dirkah po sistemu win/out: kdor pride prvi skozi cilj, se uvrsti v finale in lahko zaključi kvalifikacijsko dirko, ostali morajo nadaljevati, dokler niso mesta za finale popolnjena. Hitrejši dirkajo manj časa, počasnejši dlje, a lahko hranijo energijo. V finale se je uvrstilo 14 kolesarjev.

Že takoj po štartu je prišlo do padca Energetikov, Gregorja Dimica in Mitje Tancika. Dimic je spregledal in zapel ograjo in Tancik se padcu ni mogel izogniti, potem ko je imel že v kvalifikacijski dirki težave z verigo. Oba sta odstopila in boj za zmago se je odvil med sedmerico najmočnejših.

V začetnih krogih je bil v vodstvu Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team), nato je pobudo za dvig tempa prevzel njegov klubski kolega Blaž Žle. A močna konkurenca v Jakobu Klemenčiču, Marcelu Gladku (oba MBK Črni Vrh), Žanu Pahorju (Energijateam.com) in ostalih članih Calcita ni dopustila bega. Morda smo pričakovali, da bo stvari prej postavil na svoje mesto Klemenčič, a je moral čakati na zaključni šprint, v katerem pa je suvereno premagal Kranjec Žagarja, tretji je bil Gladek. Zmaga Jakoba Klemenčiča seveda ni presenetljiva. Kot evropski (in državni) prvak v eliminatorju se odlično znajde na takih progah, v teh dneh pa stopnjuje formo pred svetovnim prvenstvom v krosu na izpadanje v Barceloni, ki bo že prihodnji teden, v nedeljo 2. oktobra.

V odprti kategoriji sta žal dirkali le dve ženski in še to Slovenija ni imela svoje predstavnice. Marija Suhopalova je vozila suvereno od štarta do cilja in za cel krog prehitela Marijo Šerstiuk.

REZULTATI