Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

Večerno pumpanje v Zagorju? Terna!

4. oktobra, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Grbine so fine, Pumpaj Slovenija, Pumptrack |

Na tretji letošnji dirki serije Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije smo prvič dirkali med tednom, zvečer, pod žarometi. Uspešno! Pred dirko sta v spremljevalnem programu Grbine so fine obiskali Foksijevo kolesarsko šolo dve skupini otrok.

Kolesarski klub Zagorska dolina in Zavod za šport Zagorje sta prekaljena organizatorja pumptrack dirk. Poligon v Zagorju ob Savi je že od leta 2021 prizorišče serije Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije. Tretjo izvedbo je preteklo nedeljo preprečil dež, a so po izgubljeni bitki zmagali s popoldansko-večernim dogodkom v Evroparku.

Heric in Homar nista pustila presenečenj

Prvi favorit dirke Nejc Heric (Bikehanic Lumar) je septembra je v dresu slovenske reprezentance tekmoval na kvalifikacijskih dirkah v Švici in na Češkem, kjer je dosegel spodbudni deveto in sedmo mesto. A v Zagorju je v kvalifikacijah z 31 stotink hitrejšim časom pokazal zobe domačin Andraž Žnidar (KK Zagorska dolina). Herica je s časom 9,58 sekunde za stotinko na domačem terenu ugnal tudi Žnidarjev klubski kolega Jan Manfredo , ki pa nastopa še v kategoriji mlajših mladincev.

V izločilnih bojih Heric ni pustil kančka dvoma. Suvereno je zmagal v vseh dvobojih in v finalu, kjer se je soočil z Žnidarjem, z 9,24 sekunde postavil tudi najboljši čas dneva. Za tretje mesto sta dirkala Val Veternik in Mario Markotić (oba KK Zagorska dolina), mlajši Val je premagal veterana Maria.

Med ženskami je spet zmagala Tamara Homar (ŠKD Super potencial), ki je bila daleč najhitrejša že v kvalifikacijah in v finalu čas še izboljšala. Z 10,78 sekunde je za skoraj tri sekunde ugnala Klaro Podlogar (KK Zagorska dolina). Tretja je bila Aleksandra Radosavac (ŠD Supersnurf)

Odlična generacija mlajših mladincev

Izjemno močna je kategorija mlajših mladincev. Jan Manfredo v finalu ni imel veliko dela, saj je Gašper Žnidar (KK Zagorska dolina) padel, a konec dneva stopil na drugo stopničko. V malem finalu je Val Trinle Lampič (Bikehanic Lumar) za 16 stotink premagal Martina Marka Milarja (Rajd Ljubljana).

V kategoriji dečki U15 je bil najhitrejši spet Jure Kuhar (Rajd Ljubljana), med dekleti v tej kategoriji Mila Lampič (Rajd Ljubljana) ni imela konkurence. Med dečki U13 je slavil Maj Nanut, še en član ljubljanskega Rajda, med deklicami U13 je dirkala samo njegova klubska kolegica Neja Heric.

Mlajši dečki in deklice so tudi pokazali mišice, a priznanja Kolesarska zveza Slovenije letos podeli vsem udeležencem v teh kategorijah. V zgodnjih letih razvoja je namreč najpomembneje otrokom predstaviti šport skozi igro, brez rezultatskega pritiska.

Grbine so fine in nagrade tudi

Na grbinah dirkajo otroci že od petega leta dalje. Tistim, ki se s kolesom spoznavajo, pa je namenjen spremljevalni program Grbine so fine s Foksijevo kolesarsko šolo, ki ga Kolesarska zveza Slovenije pripravlja v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez.

V nekoliko skrajšanem programu Foksijeve kolesarske šole sta imela inštruktorja David Ivartnik in lokalni inštruktor Vid Lipovšek vseeno dovolj časa za delo z dvema skupinama otrok. Opravili so s Foksijevimi kolesarskimi izzivi in si prislužili diplome ter praktične nagrade.

Serija Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenija je več kot tekmovanje, zato je kolesarska trgovina Blokada z bonom za sto evrov nagradila udeleženca z najbolj povprečnim časom v kategoriji 17+. Da so bili v ponedeljek tekmovalci res hitri dokazuje povprečni čas 10,93 sekunde, ki mu je bila najbliže zmagovalka med ženskami Tamara Homar.

Tokrat smo žrebali glavno nagrado pokalnega pokrovitelja Rascal bikes med udeleženci v kategorijah dečkov in deklic U13 in U15. Novo kolo je domov odpeljal Jure Dobravec. Zadnjič bo Rascal bikes kolo podelil v Zrečah prihodnji teden, ko bomo žrebali med udeleženci in udeleženkami v kategoriji U17!

Zagorska dolina je novo kolesarko središče

Večerna dirka se je izkazala za zadetek v polno. Tudi po zaslugi palačink, sladkorne pene in vafljev Gostinskega servisa Gerčar je bilo vzdušje odlično že v popoldanskem času in se je stopnjevalo vse do zadnjih večernih dirk.

Zagorska dolina sicer postaja novo kolesarsko središče, saj nad Evroparkom zadnja štiri leta raste tudi gorskokolesarski park Cilenca Trails. Pokalna dirka v pumptracku je bila tako že druga dirka v Zagorju pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije – konec maja so namreč na Cilenca Trails in okolici pripravili dirko serije SloEnduro. Za piko na i je bilo junija državno prvenstvo v tej disciplini v bližnjih Trbovljah, ki so že leta trdnjava gravitacijskih disciplin gorskega kolesarstva.

Vrhunec sezone pumptracka tik pred nami

Že v soboto, 7. oktobra bo v Zrečah državno prvenstvo v pumptracku, ki seveda šteje tudi za točke serije Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije. Pripravlja se tudi spremljevalni program Grbine so fine s Foksijevo kolesarsko šolo in dobrodelno akcijo En krog za razvoj. Finale serije pa bo 14. oktobra gostil pumptrack v Vipolžah.

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Generalni pokrovitelj je Telekom Slovenije, pokalni pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj spremljevalnega programa Grbine so fine, Furam zase, Blacktown Construction GmbH, Rascal Bikes in Alliance ASE, ki je tudi pokrovitelj akcije En krog za razvoj.

Lokalni pokrovitelji prireditve v Zagorju pa so kolesarska trgovina Blokada, Avtohiša Kržišnik, Medis d.o.o. in Gostinski servis Grčar.

Fotografije: Jure Gasparič

Končni rezultati | Rezultati kvalifikacij

Spletna stran Pumptrack Slovenija