Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Prispevki

XCO Vrtojba: Tanja Žakelj in Vita Movrin na stopničkah, Rok Naglič 10.

27. marca, 2023 | Aktualno, Gorsko kolesarstvo, Kros, SloXcup |

V nedeljo je v Vrtojbi potekala mednarodna dirka kategorije UCI C1, ki je tudi prva dirka v pokalu SloXcup. Odlično izvedena dirka in optimalen termin vsako leto na startno črto privabita elitno tujo konkurenco, v kateri je že peto leto nepremagljiv Italijan Nadir Colledani. V ženski konkurenci je bila najmočnejša lani druga Ukrajinka Jana Belomojna, stopničke pa sta dopolnili Tanja Žakelj na drugem in Vita Movrin na tretjem mestu. Najboljši Slovenec Rok Naglič je osvojil 10. mesto.

Po sobotnem dežju so tekmovalce pričakali dobri vremenski pogoji, na kateri se je pomerilo 351 tekmovalcev. Organizator Deš fleš je za kategorije UCI poskrbel z nekoliko zahtevnejšo progo, saj je krogu dodal razgiban prvi del z dodanim vzponom in tehničnim spustom, v zaključku kroga pa za atraktivnejšo skakalnico. Mlajše kategorije do 13 let so se pomerile tudi na spretnostnem poligonu, ki bo letos v organizaciji Kolesarske zveze Slovenije izveden na večini dirk. Poligon je tudi nekoliko premešal končne rezultate.

Italijanska prevlada, četrti Novozelandec

Na zadnji dirki dneva so se pomerile moške kategorije od U17 do elite. Uvodni krog je najhitreje odpeljal Italijan Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), sledila sta mu  brat Luca (Santa Cruz-RockShox Pro Team) in rojak ter Lucov ekipni kolega Nadir Colledani. Ta je v nadaljevanju prevzel vodstvo in ga zadržal do cilja. S trenutno formo je zadovoljen, po zmagi pa je povedal:

»Danes je bila težka dirka, saj sta bila za menoj Luca in Daniele ter še nekaj močnih kolesarjev, ki so naredili dirko zahtevno. Odpeljal sem jo v svojem ritmu in tudi v zaključku sem bil najmočnejši. Na dirko pridem rad, saj je blizu Italije in je odlična priprava za dirke svetovnega pokala. Poznam organizatorje, Mitjo Černeta, vedno je veliko navijačev, zato se nedvomno vidimo prihodnje leto.«

Za trojico je v cilj prišel novozelandski dvakratni državni prvak in najhitrejši v kategoriji mlajših članov, 19-letni Ethan Rose (Team Talley’s-Kiwi MTB Collective).

Z izidom na dirki je bil zadovoljen tudi Rok Naglič (Calcit Bike Team). Za zmagovalcem je zaostal 3 minute in 51 sekund. Po dirki je povedal: »Konkurenca je vsako leto močnejša in številčnejša, tako da če želiš biti med top 10, moraš imeti kar dober dan. Vsi vemo, da je Luca Braidot lani zmagoval tudi svetovne pokale in manjši zaostanek od 4 minut zame pomeni dober dan. Vem pa, da če bom nadaljeval v takšnem ritmu, bo prej ali prej tudi kakšen podium. Proga je bila pripravljena vrhunsko in na srečo brez dežja, da se ni ponovilo lansko Kočevje.«

V kategoriji U23 je bil najboljši Slovenec Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) na 10. mestu, mesto za njim se je uvrstil Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team).

Po troboju v začetku dirke zmaga Belomojni

V ženski članski konkurenci je bila letos najmočnejša Ukrajinka Jana Belomojna (KMC MTB Racing Team). Drugo mesto je osvojila lanska zmagovalka Tanja Žakelj, ki letos dirka v dresu češke ekipe Gapp System-Kolofix. Z dosedanjo formo je zadovoljna, o dirki pa je povedala: »Danes  je bila v redu dirka, kmalu smo se z Jano in Vito odlepile. Jana je bila najmočnejša, z Vito sva se borili, nato sem jaz imela več moči in sem se v predzadnjem krogu na makadamu odpeljala v svojem tempu naprej.

Tretjeuvrščena Vita Movrin, ki je prav tako zamenjala barve ekipe, se v novi ekipi Trinx Factory počuti odlično, zadovoljna je tudi z opremo in novim kolesom. In kaj meni o spremenjeni trasi?

»Današnja dirka je bila super. Novo progo sem preskusila prejšnji vikend in mi je zelo všeč. Organizatorji so s tem, ko so razbili dolg štartni klanec, popestrili progo. Prav tako so povečali zadnji skok, ki je odlična atrakcija tudi za gledalce.«

Mlade slovenske moči odlično

Mladinec Žan Pahor (Energijateam.com) se je konkurentom odpeljal že v prvem krogu. V cilj je prišel minuto in 19 sekund pred Čehom Ondřejem Horákom (Jaroslav Kulhavy Cycling Team). Blaž Kavčič (KK Završnica) je napredoval iz kroga v krog in dirko zaključil na tretjem mestu.

Med mlajšimi mladinci se je v prvih treh krogih bil boj med Luko Maksimovićem (Energijateam.com) in Gašperjem Štajnerjem (Adria Mobil), ki je moral v zadnjem krogu priznati premoč energetika.

Med starejšimi mladinkami je zmagala Novozelandka Maria Laurie (Team Talley’s-Kiwi MTB Collective), edina Slovenka je bila povratnica po daljši odsotnosti Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), ki je po padcu na najbolj tehničnem odseku z zlomljeno zavorno ročico končala na 4. mestu. Med mlajšimi mladinkami je bila nepremagljiva njena klubska kolegica Maruša Tereza Šerkezi, z 59 sekundami zaostanka ji je sledila Meta Tancik (Misser Junior Team-Energija).

Rezultati